تاریخ: ۲۵ دی ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۸:۵۱
بازدید: ۲۵۹
کد خبر: ۲۴۵۰۶۳
سرویس خبر : انرژی
کارشناس منابع آبی کشور:

‌می‌متالز - ۱۲۰ میلیارد مترمکعب از ذخایر استاتیک منابع آب زیر زمینی از بین رفته است

‌می‌متالز - کارشناس منابع آب کشور گفت: کل ذخایر استاتیک منابع آب زیرزمینی کشور حدود ۵۰۰ میلیارد متر مکعب بولی، ولی در سال‌های اخیر حدود ۱۲۰ میلیارد مترمکعب آن از دست رفت.

به گزارش می متالز، «ظهیر حیدری نژاد»افزود: به این ترتیب یک چهارم از کل ذخایر استاتیک آب‌های زیرزمینی ایران از بین رفته که تجدید آنها یا غیرممکن است یا به زمانی بسیار طولانی نیاز دارد تا بار دیگر احیا شوند.

وی ادامه داد: ذخایر استاتیک ذخایری هستند که طی سال‌های متمادی ذخیره شده‌اند و در حقیقت متضمن حفظ و بقای منابع آب زیرزمینی‌اند.

این کارشناس مسایل آب افزود: تا قبل از دهه ۵۰ برداشت‌ها و تغذیه در نقطه‌ای بوده که سطح استاتیک حفظ می‌شده است اما از این سال هرساله مقدار قابل توجهی از منابع آب زیرزمینی تخلیه شده و میزان برداشت بیشتر از تغذیه آنها بوده که همین امر سبب کاهش ذخایر استاتیک شده است.

حیدری نژاد گفت: حداکثر مقدار کسری مخزن سالانه در سال ۱۳۸۶ و به میزان ۹.۴ میلیارد مترمکعب بوده است؛ همچنین متوسط کسری مخزن سالانه طی ۱۰ سال آبی اخیر حدود ۵ میلیارد مترمکعب بوده است.

وی خاطرنشان ساخت: بیشترین میزان کسری مخازن در ۵ سال اخیر اتفاق افتاده است.

این کارشناس بخش آب افزود: برداشت های بی رویه و کاهش ذخایر استاتیک در کشور از عواملی است که موجب بروز پدیده فرونشست شده زیرا خلل و فروجی که در دل زمین بوده به دلیل برداشت های بی رویه از سفره های زیرزمینی آب بسته شده و همین امر موجب تشدید فرونشست ها شده است.

حیدری نژاد گفت: این موضوع قابل برگشت نیست و فرونشست ها همچنان تداوم خواهند داشت.

وی ادامه داد: از طرف دیگر برداشت های بی رویه از منابع آب زیر زمینی سبب می شود آب با کیفیتی که در لایه های بالایی زمین قرار دارد از دست رفته و آب های بی کیفیت و شور در دسترس قرار گیرد همین امری که در سیستان و بلوچستان اتفاق افتاده و چاه های عمیق به آب شور و بی کیفیت رسیده است.

کارشناس منابع آب افزود: این اتفاق در دشت های کنار دریا بسیار بدتر است زیرا سبب می شود جریان آب شور دریاها به سمت منابع با کیفیت زیرزمینی جاری شده و آب بی کیفیت جایگزین شود.

وضعیت بارش‌های کشور در پاییز چندان مطلوب نبود و میزان بارش‌ها در این فصل، بیانگر آن است که این فصل آن‌ چنان‌که پیشتر سازمان هواشناسی اعلام کرده بود یکی از خشک‌ترین‌ فصل‌های ۵۰ ساله اخیر است.

به گفته مدیرکل دفتر اطلاعات و داده‌های آب کشور، بررسی وضعیت سدهای کشور نشان می‌دهد میزان کل حجم ورودی به سدهای کشور از ابتدای مهرماه تا تاریخ ۱۸دی‌ ماه معادل ۶ میلیارد و ۴۶۰ میلیون مترمکعب است که کاهشی معادل ۳۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته را نشان می‌دهد.

«فیروز قاسم‌زاده» افزود: میزان پُرشدگی سدهای مهمی چون زاینده‌ رود، شمیل و نیان و سفید رود در شرایط فعلی به ترتیب حدود ۱۳ درصد، ۹۴ درصد و ۲۳ درصد است.

وی ادامه داد: در استان‌های خوزستان و تهران، میزان پرشدگی مخازن در سال آبی جاری به ترتیب در حدود ۴۵ درصد و ۱۸ درصد است.

منبع: پایگاه خبری تحلیلی تجارت بین الملل (اگزیم نیوز)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده