تاریخ: ۲۰ دی ۱۴۰۱ ، ساعت ۱۱:۰۵
بازدید: ۱۴۰
کد خبر: ۲۸۷۵۶۵
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

سهم صفر ۲۰ بانک کشور از تسهیلات تکلیفی مسکن

‌می‌متالز - در حالی مطابق قانون جهش تولید مسکن، ۲۷ بانک کشور باید طی یک سال اخیر ۳۶۰هزار میلیارد تومان تسهیلات به طرح نهضت ملی مسکن پرداخت می‌کردند که سهم ۲۰ بانک از این وام صفر است و به‌طورکلی ۵.۱درصد تسهیلات پرداخت شد.

به گزارش می‌متالز، قانون جهش تولید و عرضه مسکن، بانک‌ها و مؤسسات مالی عامل را مکلف کرده است سالانه معادل ۲۰ درصد از تسهیلات پرداختی سیستم بانکی را برای بخش مسکن (نهضت ملی مسکن) پرداخت کنند. در سال اول این رقم ۳۶۰ هزار میلیارد تومان اعلام شد که بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری باید مطابق سهم در نظر گرفته‌شده برای آنها، آن را پرداخت می‌کردند.

بر اساس آمار شبکه بانکی، در سال اول اجرای قانون جهش تولید مسکن یعنی از شهریور سال گذشته تا شهریور امسال حدود ۳۷۶۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات از سوی بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری پرداخت شده است که اگر ۲۰ درصد سهم بخش مسکن را محاسبه کنیم حدود ۷۵۲ هزار میلیارد تومان می‌شود.

عدم‌همراهی وزارت اقتصاد با قانون جهش تولید مسکن

ولی طبق آنچه رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی هفته گذشته اعلام کرد بانک‌ها همکاری مناسبی با نهضت ملی مسکن نداشته‌اند.

محمدرضا رضایی‌کوچی اظهار کرد: حدود یک ماهی که آقای بذرپاش سکانداری وزارت راه و شهرسازی را به‌عهده گرفته است شاهد هستیم که اراده جدی برای اجرای قانون در حوزه مسکن در این دوره از مدیریت وزارتخانه ایجاد شده است.

وی ادامه داد: گزارشی که امروز (۱۲ دی‌ماه ۱۴۰۱) در کمیسیون عمران مجلس درباره مسکن از لحاظ کمی و کیفی توسط وزیر راه و شهرسازی و معاونان وی ارائه شد، نشان از اراده جدی وزارت راه و شهرسازی در اجرای قانون جهش تولید مسکن دارد و حاکی از آن است که هم‌اکنون وزارتخانه در مسیر درستی قرار گرفته است.

وی تأکید کرد: هم مجلس و هم دولت مصمم هستند سالانه یک میلیون واحد مسکونی در کشور احداث شود و در خصوص مکانیزم‌های اجرای طرح نهضت ملی مسکن در نشست مشترک با وزیر راه و شهرسازی تصمیم‌گیری شد.

رضایی یادآور شد: البته در یک سال گذشته به‌جز بانک مسکن، دیگر بانک‌ها همکاری مناسبی نداشته‌اند. با وجود آنکه در قانون جهش تولید مسکن، جریمه‌ای برای بانک‌هایی که در ارائه تسهیلات نهضت ملی مسکن تعلل می‌کنند معین شده است و وزارت اقتصاد در این خصوص تکلیف دارد، اما شاهد هستیم که وزارت اقتصاد در این خصوص همراهی نکرده است و ما نمایندگان مجلس ناچار شدیم شکایت خود را در خصوص عدم همکاری بانک‌ها به ریاست قوه قضاییه ارایه دهیم.

رییس کمیسیون عمران مجلس ادامه داد: با تغییراتی که در بانک مرکزی انجام شده است انتظار داریم بانک مرکزی به‌عنوان ناظر بر بانک‌ها همکاری بانک‌ها در حوزه تقویت منابع مالی طرح نهضت ملی مسکن را تقویت کند.

عملکرد صفردرصدی ۲۰ بانک و مؤسسه اعتباری

بر اساس اطلاعاتی که اخیراً در اختیار خبرگزاری تسنیم قرار گرفته است، در مجموع طی یک سال منتهی به ۳۱ شهریور ماه امسال ۲۷ بانک و موسسۀ اعتباری ۱۸ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان تسهیلات نهضت ملی مسکن را پرداخت کرده‌اند که با توجه به تکلیف ۳۶۰ هزار میلیارد تومانی، ۵.۱ درصد از این تکلیف محقق شده است.
این در حالی است که عملکرد ۲۰ بانک و مؤسسه اعتباری در پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن طی یک سال (شهریور ۱۴۰۰ تا شهریور ۱۴۰۱) صفر بوده است.

بر این اساس بانک‌های سامان، کارآفرین، اقتصاد نوین، پاسارگاد، سینا، سرمایه، دی، آینده، شهر، گردشگری، خاورمیانه، ایران‌زمین، توسعه تعاون، رفاه، سپه، پست بانک، کشاورزی، صادرات و دو موسسۀ ملل و نور با وجود سهمیه قانونی، تسهیلاتی را در طرح نهضت ملی مسکن پرداخت نکرده‌اند.

بانک مسکن به‌عنوان بانک تخصصی بخش مسکن ۶۳ هزار میلیارد تومان سهمیه پرداخت وام در نهضت ملی مسکن داشته است. این بانک در بازه اشاره‌شده حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات طرح مذکور را امضا کرده است که معادل حدود ۸۰ درصد سهمیه تکلیفی است و طی این مدت این بانک ۱۸ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان تسهیلات نهضت ملی مسکن را پرداخت کرده است.

بانک ملی، ملت و تجارت نیز از شهریور سال گذشته تا شهریور امسال به‌ترتیب ۴ میلیارد تومان، ۱۰۰ میلیارد و ۷ میلیارد تومان تسهیلات مسکن پرداخت کرده‌اند. ۲ بانک صنعت و معدن و توسعه صادرات ایران هم تنها بانک‌هایی بوده‌اند که تمام سهمیه تسهیلات تکلیفی خود را در پرداخت کرده‌اند؛ این بانک‌ها در مجموع ۱۵۰ میلیارد تومان یعنی هر کدام ۷۵ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده‌اند.

منبع: خبرگزاری تسنیم

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده