تاریخ: ۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۹ ، ساعت ۲۱:۲۶
بازدید: ۳۲۸
کد خبر: ۱۰۱۹۳۲
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
به روایت ایمیدرو:

بیش از ۱.۵ میلیون تن زغال سنگ استخراج شد

می متالز - آمارهای سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) گویای آن است که پارسال میزان استخراج زغال سنگ از دو مجموعه معدنی طبس و البرز مرکزی به یک میلیون و ۵۸۵ هزار و ۵۳۱ تن رسید که بیش از ۹۲ درصد آن سهم طبس بود.
بیش از ۱.۵ میلیون تن زغال سنگ استخراج شد

به گزارش می متالز، بر پایه جداول آماری ایمیدرو، سال ۹۸ میزان تولید کنسانتره زغال سنگ از واحد های معدنی یاد شده به ۶۶۴ هزار و ۵۶۸ تن رسید و زغال ارسالی به مبادی مصرف هم ۷۰۰ هزار و ۵۵۸ تن بود.

توسعه صنعت فولاد به روش کوره بلند (سیستمی که سهم ۷۵ درصدی در تولید فولاد جهان دارد) در کشورمان، وابستگی به سوخت زغال سنگ دارد که اکنون میزان تولید با مصرف همخوانی نداشته و این امر پیامد واردات برای این بخش را بدنبال دارد.

سهم زغال سنگ طبس از میزان استخراج در سال گذشته یک میلیون و ۴۶۰ هزار و ۸۱۱ تن بود و البرز مرکزی هم ۱۲۴ هزار و ۷۲۰ تن سهم داشت.

آمارهای وزارت صنعت، معدن وتجارت نشان می‌دهد که سال ۹۷ میزان کنسانتره زغال سنگ تولیدی در کشور با رشد ۷.۴ درصدی نسبت به سال ۹۶ به رقم یک میلیون و ۶۴۷ هزار تن رسید که سهم البرز مرکزی نزدیک به ۱۲۰ هزار تن بود و در واقع سهمی کمتر از ۱۰ درصد ثبت شد.

امروز بخش زغال سنگ کشور زمینه اشتغال ۱۷ هزار نفر را فراهم ساخته، در حالی که معادن زغال سنگ ظرفیت جذب بیش از این رقم را دارد و اجرای طرح‌های توسعه و نوسازی معادن در تحقق رشد اشتغال می‌تواند نقش مؤثری ایفا کند.

بیشترین میزان استخراج زغال سنگ مربوط به تیرماه ۹۸ با رقم ۲۱۳ هزار و ۵۰ تن بود و کمترین میزان نیز در شهریور پارسال ۶۶ هزار و ۶۵۲ تن بود.

آمارهای غیر رسمی تعداد ۱۸۵ معدن زغال سنگ کوچک و بزرگ در سطح کشور را گواهی می دهد که از این رقم بیش از ۵۹ درصد به تعداد ۱۱۰ معدن فعال، ۱۰ معدن در حال تجهیز و آماده سازی و بقیه غیر فعال گزارش شده اند.

 بررسی‌های اکتشافی حاکی از آن است که در معدن گلیران (مازندران) ۵۷ میلیون تن ذخیره قطعی زغال سنگ وجود دارد، در کردآباد نیز ۲۱.۶ میلیون تن قطعی و ۴۰ میلیون تن احتمالی و با دیگر ذخایر مربوطه در مجموع برآورد می‌شود که ۲۰۰ میلیون تن ذخیره در حوزه عملکرد زغال سنگ البرز مرکزی وجود داشته باشد.

پیش از این اعلام شد، میزان تولید کنسانتره زغال سنگ کشور سالیانه به رقم حدود ۱.۵ میلیون تن می‌رسد، درحالی که نیاز کنونی کشور بالغ بر دو میلیون تن رسیده، در عین حال اکنون ذوب آهن به عنوان مشتری اصلی زغال سنگ کشور محسوب می‌شود، اما با بهره برداری از واحدهای در دست احداث حداقل میزان نیاز به دو برابر فعلی می‌رسد.

همچنین بیشترین میزان تولید کنسانتره زغال سنگ در سال گذشته از واحد های مزبور در تیرماه ۶۸ هزار و ۷۱۴ تن و کمترین سطح تولید هم در مهرماه با ۳۰ هزار و ۷۶۵ تن رقم خورد.

آمارها نشان می‌دهد میزان ذخیره فعلی زغال سنگ کشور یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تن زغال کک شو و ۱.۵ میلیارد تن زغال سنگ حرارتی است و برآورد شده که دو تا سه برابر این ارقام هم ذخیره احتمالی باشد.
 یکی از دستاوردهای مهم برای فعالان بخش زغال سنگ کشور،  تعیین نرخ زغال سنگ با محاسبه ۲۶.۵ درصد ارزش روز شمش فولاد خوزستان (اهواز) در بورس بود و این مهم پس از رایزنی های طولانی محقق شد، البته پیشنهاد فعالان زغال سنگ ۲۸ تا ۳۰ درصد ارزش شمش خوزستان بود.

آذر ماه سال ۹۷ براساس توافق بین فعالان معدنی، دولت (وزارت صنعت) و شرکت ذوب آهن (مصرف کننده اصلی زغال) برای تعیین نرخ این ماده معدنی تحویلی به ذوب آهن بود.

سال ۹۷ را به نوعی برای فعالان عرصه زغال سنگ کشور می‌توان نقطه عطفی دانست که پس از یک دوره دو ساله رایزنی برای دستیابی به نرخ زغال سنگ تحویلی به ذوب آهن، سرانجام در آذرماه، توافق شد نرخ زغال سنگ بر مبنای ۲۶.۵ درصد از ارزش شمش فولاد خوزستان محاسبه شود.

دست اندرکاران بخش زغال سنگ معتقدند: نرخ شمش فولاد خوزستان از قیمت‌های جهانی تأثیر می‌پذیرد و با توجه به این وابستگی، بعضی ریسک‌های صنعت زغال سنگ را می‌تواند خنثی سازد.

در ادامه این گزارش آورده است، براساس اطلاعات رسانه ای موجود ایران با ۱.۳ میلیارد تن ذخیره قطعی زغال سنگ در رتبه ۲۲ جهان واقع شده و از لحاظ تولید هم با رقم سالیانه ۱.۵ میلیون تنی در جایگاه ۴۱ دنیا جای گرفته است.

عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین