به گزارش می متالز، در حالی یکی از مصوبات جلسه دوشنبه شب شورای عالی بورس، آماده سازی زیرساخت احراز هویت غیرحضوری و اخذ کد بورسی بود که اقدامات لازم در این زمینه نیز از روز گذشته آغاز شد. در این راستا علیرضا ماهیار، مشاور فناوری و نوآوری سمات به تشریح سازوکار این امر پرداخت و گفت: این راهکار مجموعه ای از فناوری هاست که با قرارگرفتن در کنار یکدیگر کمک می کند تا مشتری حقیقی ایرانی داخل کشور مراحل احراز هویت خود را از منزل یا محل کار به صورت الکترونیکی و بدون نیاز به مراجعه حضوری انجام دهد.
وی افزود: قبل از این احراز هویت، مجموعه ای از راستی آزمایی ها در خصوص محل اطلاعات هویتی فرد از طریق اداره ثبت احوال، اطلاعات مربوط به شماره تلفن همراه فرد که با سامانه شاهکار تطابق داده می شود و همچنین یکسان بودن شماره همراه فرد با کدملی، بررسی می شود.
ماهیار ادامه داد: همین طور اطلاعات محل سکونت که با کدپستی و اطلاعات بانکی که با شماره شبای بانکی نیز مطابقت داده خواهد شد.
وی نکته بعدی را ارسال عکس و فیلم از سوی کاربر دانست و گفت: به این ترتیب فرد با طی مراحل مزبور قادر خواهد بود از طریق اپلیکیشن مربوطه وارد فضای احراز هویتی شود. سپس از طریق ارسال عکس یا فیلم، با بیان یک جمله از کاربر درخواست راستی آزمایی بیشتر می شود.
به گفته ماهیار، در این مرحله نیز عکس با پایگاه ثبت احوال از طریق هوش مصنوعی تطابق داده می شود. در نهایت نیز به دلیل بار مسوولیت بالا و بار حقوقی این موضوع، یک اپراتور وظیفه چک کردن نهایی را دارد تا خطای احتمالی نیز بر طرف شود.
مشاور فناوری و نوآوری سمات در ادامه با اشاره به اینکه سعی می شود الزامات مربوط به پولشویی نیز رعایت شود، گفت: این نوع فناوری سال هاست که در بسیاری از بانک های دنیا استفاده می شود ولی در داخل کشور با توجه به برخورداری از مجموعه های فناوری با تکنولوژی بسیار بالا، اقدامات لازم به صورت بومی در حال بررسی است.
ماهیار، تکنولوژی استفاده شده در این فرآیند را کاملا بومی عنوان کرد و گفت: این تکنولوژی بومی امکان اجرای هرگونه سفارش سازی را روی فرآیند در اختیار ما قرار خواهد داد.
وی پیشرفت این پروسه را در مرحله بررسی تست های امنیتی و طی مراحل نهایی دانست و گفت: بعد از نهایی شدن این قسمت، اخذ قرارداد با شرکت هایی که خواهان مشارکت در این امر هستند، آغاز می شود. در حال حاضر ۳ شرکت آمادگی عقد قرارداد برای این موضوع دارند.
ماهیار شرکت های خواهان مشارکت را «اپراتورهای احراز هویت دیجیتال» برشمرد و گفت: قاعدتا با توجه به استقبال کنونی جامعه از بازار سهام و همچنین پیش بینی برای مشارکت بیشتر در خرید واحدهای صندوق های سرمایه قابل معامله (ETF) و آزادسازی سهام عدالت، نیاز بیشتری به چنین احراز هویت دیجیتالی خوهیم داشت.
وی یکی دیگر از اتفاقات مثبت در روزهای اخیر را افزایش ظرفیت سازی دانست و گفت: در حال حاضر ۴هزار دفتر برای مرکز احراز هویت شامل مجموع دفاتر پیشخوان دولت، کارگزاری ها وشعب بانکی در زمینه احراز هویت حضوری فعال است و مردم می توانند از این مراکز استفاده کنند. همچنین بانک های دیگری نیز در حال اضافه شدن به این فهرست هستند.
به گفته ماهیار، با توجه به همکاری صورت گرفته میان وزارت اقتصاد و وزارت فناوری اطلاعات و ارتباطات، شبکه شرکت ملی پست و پست بانک در حال اتصال به شبکه احراز هویت سجام هستند. این دو مجموعه در کل بیش از ۱۰هزار مرکز در سراسر کشور دارند ولی ما پیش بینی می کنیم که حداقل بیش از ۴هزار شعبه این دو مجموعه به شبکه احراز هویت سجام متصل شوند.
وی در ادامه اظهار داشت: به این ترتیب ظرفیت احراز هویتی حضوری افزایش خواهد یافت و قطعا در کنار این موضوع باید ظرفیت، زیرساخت و بقیه موارد هم توسعه یابد.
مشاور فناوری و نوآوری سمات، فرآیند غیرحضوری شدن احراز هویت را یک پروژه ملی و تحول ملی در بازار سرمایه دانست و گفت: به این ترتیب احراز هویت در کمتر از ۱۰دقیقه انجام می شود. البته از آنجا که اپراتور چک کننده نهایی به صورت آفلاین است، کمی زمان برای تایید نهایی از سوی این اپراتور صرف می شود.
ماهیار در ادامه، تلاش برای کاهش زمان در فرآیند صدورکد معاملات بورسی را از دیگر اقدامات توسعه ای دانست و گفت: در حال حاضر این فرآیند در حدود ۳۰دقیقه انجام می شود که انتظار داریم زمان صدور کد بعد از احراز هویت کاهش یابد.