تاریخ: ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۳:۲۷
بازدید: ۱۷۵
کد خبر: ۱۰۲۷۰۸
سرویس خبر : آهن و فولاد
مرکز پژوهش های مجلس ارزیابی کرد:

تحلیلی از طرح جامع فولاد و فرصت ها و چالش های انقلاب صنعتی چهارم

می متالز - مرکز پژوهش های مجلس طی گزارشی به بررسی سند طرح جامع فولاد از منظر فرصت ها و چالش های انقلاب صنعتی چهارم و پیشنهاد فرصت‏‌های اصلاحی و تحولی پرداخت.
تحلیلی از طرح جامع فولاد و فرصت ها و چالش های انقلاب صنعتی چهارم

به گزارش می متالز، دفتر مطالعات انرژی مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی با عنوان "واکاوی سند طرح جامع فولاد از منظر فرصت ها و چالش های انقلاب صنعتی چهارم و پیشنهاد فرصت‌‏های اصلاحی و تحولی" هدف از انجام آن را واکاوی سند جامع فولاد از منظر فرصت ها و چالش های انقلاب صنعتی چهارم دانسته است.

شواهد متعددی نشان می دهد در صنعت فولاد کشورهای پیشرو، انقلاب صنعتی چهارم موضوعی کلیدی است و برنامه ها و اقدام های مؤثری دراین باره انجام داده اند و چشم اندازها را نیز مبتنی بر این انقلاب ترسیم کرده اند.

در حال حاضر طرح جامع فولاد در جایگاهی بین انقلاب صنعتی دوم و سوم قرار دارد. همچنین تمرکز این طرح بر برآورد میزان تولید 55 میلیون تن فولاد در افق 1404 با توجه به عرضه و تقاضا و برون یابی سایر زیرساخت ها و نیازمندی های تولید مانند آب، برق، گاز، فناوری و غیره است. بنابراین طرح جامع فولاد برنامه و راهبرد مشخصی برای انقلاب صنعتی چهارم ندارد.

بی توجهی به انقلاب صنعتی چهارم در طرح جامع فولاد منجر به مسائلی چون وابستگی شدید فناورانه از دست دادن بازارهای آینده، جهت دهی نادرست توانمندی ها، کاهش بهره وری و افزایش هزینه تولید، ناتوانی در ارائه مدل های جدید کسب وکار، آسیب پذیری در مقابل تهدیدهای فناورانه و از دست دادن فرصت تجارت فناوری خواهد شد. لکن به رغم کمبودها و چالش ها، ظرفیت هایی نیز در صنعت فولاد وجود دارد که می توان با بالفعل کردن و ارتقا، این صنعت را برای نقش آفرینی در انقلاب صنعتی چهارم آماده ساخت.

از جمله این ظرفیت ها می توان به برخی ظرفیت های طرح جامع فعلی، نیروی انسانی خبره، دانش فنی انباشته، زیرساخت های آموزشی، پژوهشی و آزمایشگاهی، قوانین و نهادهای حامی و تسهیل گر، شرکت های دانش بنیان و اکوسیستم رو به رشد استارت آپی اشاره کرد.

یافته های این مطالعه نشان می دهد باید به جای هدف گذاری‏‌های کمّی و کوشش نهادهای حاکمیتی و بنگاه‏‌های تولیدی در این راستا، فولاد دانش‏ بنیان یا فولاد 0.4 به عنوان مفهوم محوری در بازنگری مجدد طرح جامع فولاد در نظر گرفته شود و همه طرح‏ ها و برنامه ‏های سیاستی و عملیاتی در راستای آن تنظیم شود. تدوین برنامه راهبردی برای صنعت فولاد مبتنی بر اقتضائات انقلاب صنعتی چهارم باید به تمام برنامه های مکان یابی، آب، برق، گاز، زیست محیطی و برنامه توسعه فناوری این صنعت توجه داشته باشد.

منبع: بورس پرس
عناوین برگزیده