تاریخ: ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۲:۳۸
بازدید: ۳۸۳
کد خبر: ۱۰۲۸۱۷
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

چشم انداز مثبت معدنی ها در بورس

می متالز - بورس تهران در حالی معاملات هفته منتهی به ۱۷ اردیبهشت ماه را با ثبت بازدهی بیش از ۱۱درصدی شاخص کل سپری کرد که این روزها صحبت هایی پیرامون عرضه معادن در بورس به گوش می‌رسد.
چشم انداز مثبت معدنی ها در بورس

به گزارش می متالز، سود بازار سهام از ابتدای سال تا این تاریخ یعنی نیمه بهار به بیش از ۹۰درصد رسید. در این میان بهار طلایی بورس با رونق چشمگیر در برخی از صنایع و گروه‌های فعال در بازار همراه شده است. به طوریکه معدنی‌ها و فلزی‌ها در هفته گذشته پربازده بودند و به ترتیب با میانگین رشد ۱۶.۶ و ۱۵.۷ درصد قیمت سهام زیرمجموعه خود همراه شدند. به این ترتیب با احتساب رشد مزبور، بازدهی گروه معدنی فعال در بورس از ابتدای امسال تا چهارشنبه گذشته بسیار درخشان بود. این گروه نیمه بهار امسال (معادل ۳۰ روزکاری) را با ثبت رشد رویایی ۱۰۳.۶درصدی سپری کرد.

گروه فلزی‌ فعال در بازار سهام نیز که سهم ۱۴.۶درصدی از کل بورس را به خود اختصاص داده اند، توانستند بازدهی ۱۵.۷درصدی در مقیاس هفتگی و سود ۹۸.۴درصدی از ابتدای سال را به نمایش گذارند. در همین راستا گروه فلزات اساسی در هفته گذشته از منظر حجم و ارزش معاملات نیز دومین صنعت بورسی بودند. در این میان جاماندن گروه‌های کالایی از رشدهای قیمتی پیشین بازار سهام به ویژه در سال گذشته را شاید بتوان یکی از مهم‌ترین دلایل افزایش توجه به این دو گروه عنوان کرد. البته نقش بهبود نسبی قیمت‌ها در بازار جهانی و بالطبع رشد قیمت فلزات را نباید در رشد این گروه بی‌تاثیر دانست.

نگاهی دقیق تر به معدنی ها

همانطور که عنوان شد گروه معدنی فعال در بورس توانست بازدهی ۱۶.۶درصدی را در هفته گذشته کسب کند. در این میان بررسی نمادهای معامله شده در این صنعت نشان می‌دهد که دو غول معدنی یعنی گل گهر و چادرملو خوش درخشیدند.

در حالی گل گهر سه شنبه هفته قبل یعنی شنبه ۹ اردیبهشت ماه شاهد برگزاری مجمع عمومی فوق العاده صاحبان سهام بود که در این جلسه در خصوص افزایش سرمایه «کگل» تصمیم گیری شد. به طوریکه قرار شد سرمایه شرکت ۱۰۸درصد افزایش یابد. البته این افزایش سرمایه در دو مرحله صورت خواهد گرفت که یک مرحله آن یعنی معادل ۵۵درصد قطعی شده و افزایش سرمایه مرحله دوم که معادل ۵۳درصد است نیز در اختیار هیات مدیره قرار گرفته است. به این ترتیب در مرحله نخست سرمایه «کگل» از ۴هزار و ۸۰۰میلیارد تومان کنونی به ۷هزار و ۴۴۰میلیارد تومان خواهد رسید. این افزایش سرمایه ۵۵درصدی از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده سهامداران است. در ادامه نیز سرمایه «کگل» ۱۰میلیارد تومان افزایش خواهد یافت. این افزایش سرمایه ۵۳درصدی نیز از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده سهامداران بوده که در مجمع مزبور به هیأت مدیره تفویض شد تاحداکثر طی یک سال آن را عملیاتی کند.

به این ترتیب گل گهر بعد از برگزاری مجمع فوق در روز دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ماه بازگشایی شد و طی سه روز کاری مزبور توانست بازدهی ۱۵درصدی را به نمایش گذارد. این نماد در سه روز مزبور با صف خرید سنگین روبه‌رو شد و در پایان آخرین روز کاری هفته نیز مازاد تقاضایی بالغ بر ۱۲میلیون سهم را یدک کشید. البته «کگل» از ابتدای سال ۹۹ تا آخر روز چهارشنبه هفته گذشته سودی بالغ بر ۲۷درصد را نصیب سهامداران کرد.

در سمت دیگر عملکرد دیگر غول معدنی نیز قابل توجه بود. در حالی بازدهی چادرملو در هفته گذشته تنها به ۱۴.۶درصد رسید که این نماد سود شگفت‌انگیز ۱۲۷درصدی را به نمایش گذاشت. در این نماد نیز اخبار مثبت به بازار مخابره می‌شود. به طوریکه مدیر اکتشافات سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) گفت: اکنون آنومانی D ۱۹ سوی چادرملو تا مرحله عمومی اکتشاف را پشت سر گذاشته و برای بحث‌های حفاری آن آماده می‌شویم. «علی اصغرزاده» افزود: بررسی‌ها نشان داده در عمق بیش از ۱۵۰ متری این معدن سنگ آهن وجود دارد، اما باید میزان عیار و ذخیره آن مشخص شود. همچنین مطابق برنامه‌ریزی‌های انجام شده به زودی پیمانکار حفاری این معدن انتخاب می‌شود.

۹۰درصد سود طی ۱۹روز

توسعه‌ معادن ‌و فلزات نیز از دیگر نمادهای این گروه بود که عملکرد مثبتی را در کارنامه هفته گذشته خود ثبت کرد. در حالی «ومعادن» به سود ۲۶.۶درصدی طی هفته گذشته رسید که بازدهی این نماد تا نیمه بهار امسال نیز معادل ۹۰درصد بود. البته باید عنوان شد که «ومعادن» به دلیل توقف‌های زیاد، تنها ۱۹روز کاری در سال ۹۹ را تجربه کرده است.

البته در این میان سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات طی هفته گذشته با تغییر مدیریتی مواجه شد. به طوریکه مدیرعامل این شرکت از اعلام استعفای به اعضای هیات مدیره خبر داد. عزیز الله عصاری مدیرعامل «ومعادن» گفت: اینجانب استعفا را از سمت مدیرعاملی و عضو هیات مدیره به هیات مدیره اعلام کردم. در این میان شایعاتی در خصوص جایگزین وی به عنوان مدیرعامل مطرح است که یکی از این موارد یونس الستی، معاون وزیر صمت است که گفته می‌شود قرار است مدیرعامل «ومعادن» شود. حال باید در انتظار هفته جاری و اخبار قطعی پیرامون انتخاب مدیرعامل جدید «ومعادن» بود.

همچنین توسعه معادن و فلزات در هفته گذشته دو شفاف‌سازی بر سایت اطلاع رسانی کدال منتشر کرد؛ یکی از این موارد برنده شدن در مزایده خرید سهام شرکت‌های گروه راهبران اقتصادی آرمان و تامین سرمایه تمدن بود. البته شرکت تاکید کرده که به دلیل رعایت الزامات قانونی، عدم قطعیت در این موضوع وجود دارد و هر زمان که مذاکرات منجر به عقد قرارداد شود، اطلاع رسانی در این زمینه صورت خواهد گرفت.

معدنی‌ها در راه بورس

از سوی دیگر صحبت هایی پیرامون عرضه معادن در بورس به گوش می‌رسد. در این راستا ئیس جمهور با توصیه به عرضه اولیه سهام ایمیدرو و فروش زمین‌های بزرگ و عرضه معادن در بورس گفت: بورس تهران استعداد بسیاری دارد و می‌تواند چندین برابر شود. بورس وقتی زنده است که دولت اقدام به عرضه سهام جدید کند.

حسن روحانی در مراسم بهره‌برداری از چهار طرح شرکت بورسی ملی مس گفت: سال گذشته بخش معادن ۲۶ هزار میلیارد پروژه در کرمان افتتاح شد و پیش‌بینی می‌شود تا پایان امسال حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان افتتاح جدید صورا گیرد که پاسخ قاطع که کارگران، مسئولان و مدیران به استکبار است که علی‌رغم توطئه‌ها، پیش می‌رویم و اشتغالزایی می‌کنیم و بازارسرمایه را رونق می‌بخشیم.

وی با تاکید بر لزوم آزادسازی پهنه‌های معادن و برای افزایش اشتغال زیاد ادامه داد: اختلافاتی بین محیط‌زیست و معادن وجود دارد که باید تلاش شود در شورای‌عالی محیط‌زیست حل و فصل شود.

رئیس‌جمهوری تاکید بر واگذاری سهام شرکت‌های دولتی حوزه معدن به مردم گفت: به ایمیدرو توصیه می‌شود اقدام به عرضه سهام در بورس کند.

فولادی‌ها چه کردند؟

همانطور که عنوان شد شاخص گروه فلزی فعال در بورس هفته گذشته را با ثبت بازدهی ۱۵.۷درصدی سپری کردند. در این میان بهبود نسبی قیمت‌ها در بازارهای کالای جهانی در اقبال خریداران به سمت این نمادها بی‌تاثیر نبود.

در این گروه فولاد مبارکه سود ۱۷.۷درصدی در هفته گذشته دست یافت. ولی بازدهی این نماد از ابتدای امسال بسیار قابل توجه بود. به طوریکه هر سهم «فولاد» به سودی بالغ بر ۱۲۰درصد دست یافت. همچنین فولاد مبارکه اصفهان فروردین ماه سال جدید را با عملکرد مثبتی آغاز کرد. بر این اساس «فولاد» دردوره یک ماهه منتهی به پایان فروردین ماه سال ۹۹ از محل فروش محصولات خود بیش از ۲هزار و ۵۰۰میلیارد تومان درآمد داشته که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۱درصد رشد نشان می‌دهد.

از سوی دیگر در حالی هفته گذشته شایعاتی در فضای مجازی پیرامون تاثیر شیوع ویروس کرونا بر فعالیت فولاد مبارکه منتشر شد که شرکت در این راستا اقدام به شفاف‌سازی کرد و گفت: «شیوع ویروس کرونا طی دو ماه گذشته بر تولیدات شرکت تاثیری نداشته و حتی در فروردین ماه امسال رکوردهای تولید در ناحیه آهن‌سازی به میزان ۷۱۱ هزار و ۵۰۰ تن آهن اسفنجی، واحد شهید خرازی با ۲۵۱ هزار و ۶۵۰ تن، ناحیه آهن‌سازی و ریخته گری مداوم ۶۳۶ هزار تن تختال و ناحیه فولاد صبا ۱۲۷ هزار و ۲۰۰ تن کلاف گرم رقم خورد. همچنین پیش‌بینی شرکت برای امسال ادامه روند مطلوب تولیدات و کسب رکوردهای بهتر است.»

در این گروه دیگر نمادهای فعال نیز وضعیت مثبتی را تجربه کردند. به طوریکه ملی‌ صنایع‌ مس‌ ایران بازدهی ۱۹درصدی در هفته گذشته و ۱۰۶درصدی از ابتدای امسال را به نمایش گذاشت. ملی صنایع مس ایران در دوره یک ماهه فروردین ماه سال ۹۹ نیز از محل فروش محصولات خود مبلغ ۵۵۸میلیارد تومان درآمد داشته که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۶۶درصد رشد داشته است.

بازدهی ۲۲درصدی هر سهم فولاد خوزستان، بازدهی ۱۱درصدی فولاد هرمزگان جنوب، ۸درصدی فولاد کاوه جنوب کیش و ۶درصدی آهن و فولاد ارفع از دیگر فعالیت‌های نمادهای این صنعت در هفته گذشته بود.

چشم‌انداز مثبت

در همین راستا آمار منتشره نشان دهنده تداوم شرایط مطلوب صنعت فولاد است. براساس آمار مزبور ایران در بین رقبا در خاورمیانه از نظر تولید و صادرات حرف اول را می‌زند و انتظار می‌رود تا ۱۴۰۴ از سطح دهم جهانی هم با ارتقای جایگاه به رده هفتم برسد. برپایه داده‌های طرح جامع فولاد کشور، عمده تولید‌کنندگان فولاد در خاورمیانه کشورهای ایران، عربستان، امارات و قطر هستند که سهم کشورمان با تولید حدود ۲۵ میلیون تن در سال ۲۰۱۸ بالغ بر ۶۹ درصد ثبت شد. کشور عربستان با ۱۵ درصد تولید، امارات با ۹ درصد و قطر با هفت درصد با فاصله بسیار زیاد در منطقه پشت سرایران قرار گرفته‌اند.

آمارهای رسمی وزارت صنعت پیرامون برنامه صادرات در افق چشم‌انداز ۱۴۰۴ رقم ۱۴ میلیون تن را نشان می‌دهد که این رقم خوشبینانه در صورتی قابلیت تحقق دارد که بخش ساختمان و مسکن کماکان در شرایط رکود قرار داشته باشند. این در حالی است که طرح ملی مسکن که برنامه ساخت ۴۰۰ هزار واحد را در دستور کار دارد، می‌تواند تقاضای داخلی را ارتقا بخشد. در همین راستا براساس سند چشم‌انداز پیش‌بینی شده در سال ۱۴۰۴ میزان صادرات فولاد در قالب شمش، ۷ میلیون تن و به همین میزان هم مقاطع فولادی صادر شود.

عناوین برگزیده