تاریخ: ۱۸ بهمن ۱۳۹۵ ، ساعت ۰۹:۱۰
بازدید: ۴۲۴
کد خبر: ۱۰۳۷
سرویس خبر : زمین شناسی
رییس پژوهشکده علوم زمین سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور خبر داد:

مطالعات ساختارپوسته کشور با همکاری چین

می متالز - سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور: طی تفاهم‌نامه‌ای که سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور با انستیتو زمین‌شناسی و ژئوفیزیک آکادمی علوم چین امضا کرد، همکاری گسترده‌ای در زمینه مطالعات زمین‌شناسی و ژئوفیزیک از 4 سال پیش به صورت مشترک آغاز شد.
مطالعات ساختارپوسته کشور با همکاری چین

مرتضی طالبیان، رئیس پژوهشکده علوم زمین سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور با بیان این مطلب گفت: "  هدف از این پروژه مطالعات دقیق‌تر و برداشت مستقیم داده ها از ساختار عمیق پوسته و جبه زمین است و داده‌های زمین‌شناسی سطحی، تکمیل‌کننده این اطلاعات است. "
وی افزود: این داده‌ها برای شناسایی مناطق دارای پتانسیل مواد معدنی و اکتشاف ذخایر نفت و گاز ، و برنامه‌ ریزی دقیق تر اکتشافی در سطح کلان و ملی، و همچنین شناسایی مناطق دارای پتانسیل مخاطرات طبیعی از جمله زمین‌لرزه، مورد استفاده قرار گیرد.
وی همچنین تصریح کرد: بخش عمده این مطالعات، ژئوفیزیکی است و توسط پروفیل‌های لرزه‌نگاری که در بخش‌های مختلف کشور برنامه ریزی شده، اجرا می‌شود. این پروفیل‌ها به صورت یک خط و یا زون (دو بعدی و سه بعدی) که به درازای چند صد کیلومتر است، برداشت می‌شوند و پردازش داده ها از جمله تعیین رومرکز و کانون زمین لرزه ها، توموگرافی و مطالعه تابع دریافتی امواج سطحی و درونی، و همچنین مدلسازی و ترکیب با داده های گرانی سنجی پس از پایان برداشت های میدانی انجام می گیرد. به موازات آن اطلاعات زمین‌شناسی نیز برداشت و در مراحل بعدی تلفیق می‌شوند.
طالبیان خاطر نشان کرد: طبق توافقی که با انستیتو چینی صورت گرفت، این مطالعات مشترک در 5 مرحله انجام می‌شود که زمین و دریا را پوشش می‌دهد.
رئیس پژوهشکده علوم زمین تصریح کرد:  فاز نخست مطالعات از بستر دریای مازندران شروع شد و در طول پروفیلی تا ایلام و مرز عراق ادامه پیدا کرد. برداشت این داده‌های یک سال به طول انجامید و پردازش آن در دست انجام است. در حال حاضر نتایج اولیه آن نیز آماده شده است.
وی در ادامه افزود: فاز بعدی مطالعات، شمال شرق کشور را پوشش داد و از مرز ترکمنستان آغاز شد و تا استان خراسان جنوبی ادامه یافت سپس با گذر از کویر لوت به استان کرمان خاتمه پیدا کرد.
رئیس پژوهشکده علوم زمین گفت: هدف مطالعات در این فاز بررسی سه زون مهم زمین‌شناسی کپه داغ، البرز، بینالود و شرق ایران شامل کویر لوت بود که ارتباط این بخش‌ها از نظر ساختارهای سطحی، ساختار عمقی، ضخامت و نوع رسوبات را مدنظر قرارداد. اهمیت این مطالعات بویژه در منطقه کپه داغ و لوت بیشتر است و امیدواریم به بخشی از سوالات اساسی زمین شناختی و اهمیت اقتصادی آن در مورد این دو زون پاسخ دهد.  هدف نهایی این پروژه پوشش سراسر کشور است.
وی همچنین افزود: فاز سوم، مطالعه منطقه مکران است. با توجه به اهداف توسعه‌ای و نیز  اهمیت اقتصادی این منطقه، به زودی عملیات اجرایی آن پیش از پایان سال جاری آغاز خواهد شد.
طالبیان گفت: دو پروفیل بعدی که در سال‌های آتی انجام خواهد شد بخش جنوب غربی کشور را تحت پوشش قرار خواهند داد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در فاز نهایی این اطلاعات می‌توانند باهم تلفیق شوند و وضعیت ساختارهای پنهان زیر پوسته زمین را فراهم کنند.
 

منبع: می متالز
عناوین برگزیده