به گزارش می متالز، نشست امام جمعه شاهرود با فعالان محیطزیست، نمایندگان سازمانهای مردمنهاد حوزه محیطزیست شاهرود و بسطام و تعدادی از اعضای شورای اسلامی این دو شهر، شامگاه سهشنبه به میزبانی حسینیه امام خمینی (ره) برگزار شد و حاضران خواستار توقف کامل معدن بوکسیت تاش در شاهوار شدند.
در این نشست شواهدی مبنی بر فعالیت دوباره معدن بوکسیت تاش علیرغم حکم تعطیلی موقت این معدن مطرح شد و حاضران بابیان ادلهای درزمینهٔ تخریب محیطزیست، کوه شاهوار، منابع آبی، متواری شدن وحوش و … مطالبی را بیان کردند.
امامجمعه شاهرود در این نشست ضمن بیان اینکه بارها دغدغه مردم را در خصوص شاهوار کتباً یا شفاهی به استحضار مسوولان شهرستانی و استانی و حتی کشوری رساندهام، بیان کرد: اقدامات صورت گرفته با همراهی مردم و فعالان محیطزیست به تعطیلی موقت این معدن انجامید اما نگرانیها از این بابت است که تعطیلی موقت هم خود دارای زمانی است و لذا میبایست مجدداً این موضوع از مجاری قانونی پیگیری شود.
حجتالاسلام عباس امینی بابیان اینکه پیگیری مجدانه درباره تعطیلی معدن تاش در دستور کار قرار میگیرد، بیان کرد: نشستی طی روزهای آینده با حضور ائمه جمعه استان برگزار و سعی میشود هم در این نشست و هم در دیدار با استاندار سمنان مجدداً دغدغه مردم به گوش مسوولان برسد.
وی بابیان اینکه میبایست از ظرفیت نماینده فعلی و همچنین نماینده منتخب شاهرود و میامی در مجلس برای پیجویی مسائل مرتبط با تعطیلی معدن استفاده کرد، افزود: نماینده کنونی تا هفتم خردادماه میتواند پیگیری قانونی درباره این معدن را انجام دهد از سوی دیگر نماینده بعدی شاهرود و میامی نیز میبایست حساسیت درباره این موضوع داشته باشد.
امامجمعه شاهرود با ابراز اینکه بارها اعلام کردهایم که اگر این حداقل ضرر عقلایی هم برای شهر داشته باشد حتی اگر آن را از طلا بگیرند ما نمیخواهیم، بیان کرد: اگر قرار باشد که به سبب فعالیت معدن، مردم و آبوهوا و … آلوده شود حتی اگر تمام نفع این معدن هم به جیب مردم شاهرود برود بازهم ارزش ندارد.
یکی از فعالان حوزه محیطزیست نیز در این نشست ضمن بیان اینکه در تاریخ پانزدهم بهمنماه ۹۸ نامهای با امضای ائمه جمعه شاهرود و بسطام و درخواست مردم شهرستان برای تعطیلی معدن به سازمان بازرسی کل کشور ارسالشده است، گفت: این نامه فردای همان روز در بازرسی کل کشور تحویل شد و این مقام قضائی اعلام داشت که اگر هر میزان اشتغال هم معدن بوکسیت داشته باشد بااینهمه شواهد و اسناد از تخریب محیطزیست میبایست برای همیشه تعطیل شود لذا امیدواریم این پیگیریها به نتیجه برسد.
حسن حلاجی بابیان اینکه شواهد نشان میدهد که این معدن علیرغم تعطیلی موقت مشغول به کارشده است، بیان کرد: دوستداران محیطزیست فیلمها و عکسها و شواهدی جمعآوری کردهاند که این معدن مشغول به کارشده و بهانههای این فعالیت شامل ساختن پل، اصلاً پذیرفتنی نیست چراکه برای ساخت پل از پایین نیز میتوان سنگ جمعآوری کرد و عقلانی نیست که از بالای کوه هزاران متری سنگ را برای درست کردن پل به پایین آورد.
وی افزود: متأسفانه گزارش برخی نهادها به دستگاههای ذی ربط علیرغم تمام شواهد و مدارک تخریب، بهگونهای نوشتهشده که انگار مردم شاهرود فقط دغدغه تخریب ظاهر زیبای شاهوار رادارند درصورتیکه حیات انسانها در دشت بسطام به شاهوار بستگی دارد.
سعید آقایان دیگر فعال محیطزیست نیز در این نشست بابیان اینکه باید گذاشت تا طبیعت بدون دخالت انسان به کار خودش رسیدگی کند، گفت: هفت سال پیش در میان مخالفت زیستمحیطیها دو یوز دلبر و کوشکی از شاهرود به پردیسان تهران منتقل شدند و امروز پس از هفت سال آنهم سرشکسته و زمانی که دیگر این یوزها براثر بالا رفتن سن قدرت باروریشان را ازدست دادهاند متوجه شدند که باید گذاشت طبیعت کار خودش را کند.
یکی از اعضای شورای شهر شاهرود نیز با اشاره به اسناد و مدارکی که نشان از آلودگی آب منطقه شاهوار در چهار منطقه دارد، گفت: دو سال است که آزمایشهایی که ما شخصاٌ در معتبرترین آزمایشگاههای کشور انجام دادهایم و در ادامه آن محیطزیست نیز آن را تکرار کرد میگذرد اما باوجود مشخص شدن ذرات فلزی خطرناک معلق در آب همچنان این معدن تعطیل نمیشود.
حسینعلی سمیعی بابیان اینکه شاهوار دو میلیون و ۲۰۰ هزار مترمکعب آب در خود ذخیره دارد و این یعنی یک منبع و کانون آبساز در شهرستان شاهرود، ابراز کرد: تخریب شاهوار دارای دو جنبه ظاهری یعنی آن چیزی که از تخریب دیده میشود و باطنی یعنی آن بخشی که دیده نمیشود است که البته بخش دوم یعنی منابع آبی و سفرههای زیرزمینی دارای اهمیتی بیشتر است.
امیرحسین ولیان دبیر دیدهبان طبیعت شاهرود نیز در این نشست ضمن اشاره به اینکه شاهوار با تلاش دلسوزان و فعالان محیطزیست بهطور موقت نجات پیدا کرد اما قانون نیز در آن زیر پا گذاشته میشود، گفت: به نظر میرسد همین چند روزی هم که معدن تعطیل بود به خاطر بارندگی بوده است وگرنه هم اکنون نیز شواهدی نشان میدهد که این معدن مشغول به فعالیت است.
وی بابیان اینکه چشمانداز پنج ساله معدن بوکسیت که با افتخار به دیوار دفتر این معدن نیز نصب شده نشان میدهد که آینده، چیزی از شاهوار باقی نمیگذارد، افزود: در همان اسناد بیانشده که قرار است دو فرو چاله از تخریب و برداشتها در شاهوار ایجاد شود که طول آنها بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ متر است و این یعنی آبی که قرار است در شاهوار ذخیره شود در این چالهها جمعآوری و به ذرات فلزی آلوده میشود و نه تنها آبهای سطحی بلکه سفرههای آب زیرزمینی را نیز به آلودگی و نابودی میکشاند و این یعنی آیندهای که نه تنها از شاهوار در آن خبری نیست بلکه نازایی، مرده زایی، سرطان، نوزادان ناقص و بیماریهای فراوان نصیب مردم شاهرود میشود.
در این نشست مقرر شد تا برای پیگیری بیشتر درباره شاهوار، نمایندههای فعالان محیطزیست به دیدار مسوولان استانی رفته و بار دیگر دغدغههایشان را به گوش مسوولان برسانند.