تاریخ: ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۲:۰۵
بازدید: ۴۴۳
کد خبر: ۱۰۴۳۰۲
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
در بررسی وضعیت معادن سرب و روی ایران مطرح شد:

سرب و روی نیازمند پنجره‌ای واحد

می متالز - حدود ۸۰ معدن سرب و روی در کشور وجود دارد که پروانه بهره‌برداری دو معدن بزرگ انگوران و مهدی‌آباد، دولتی است و پروانه بهره‌برداری سایر معادن به بخش خصوصی واگذار شده است. معادن انگوران زنجان، مهدی‌آباد یزد، عمارت اراک و ایرانکوه اصفهان از جمله معادن مهم سرب و روی کشور هستند.
سرب و روی نیازمند پنجره‌ای واحد

به گزارش می متالز، ایران رتبه چهارم تولید ماده معدنی سرب و روی را در آسیا پس از چین، قزاقستان و هند دارد. همچنین ششمین کشور تولیدکننده شمش روی و پنجمین کشور تولیدکننده شمش سرب در آسیا است. با این حال سهم تولید و صادرات کشور حدود یک درصد کل تولیدات و صادرات جهانی است. هم‌اکنون ۲۲۰ هزار تن شمش روی در کارخانه‌های بزرگ و کوچک کشور تولید می‌شود، درحالی که طبق برنامه‌ریزی‌ها و اهداف کمی بخش معدن و صنایع معدنی کشور در چشم‌انداز ۲۰ ساله، میزان تولید شمش روی باید به ۳۰۰ هزار تن در سال افزایش پیدا کند. درحال‌حاضر ۹۵ واحد در صنعت روی در حال فعالیت هستند که از این تعداد ۸۲ مورد را واحدهای تولید شمش روی تشکیل می‌دهند و ۵۲ واحد آن در استان زنجان مستقر هستند. در شرایط فعلی بیشتر واحدهای تولید سرب و روی کشور به‌دلیل دسترسی نداشتن به میزان خاک مورد نیاز با عیار مناسب، کمتر از ظرفیت اسمی خود در حال فعالیت هستند.

 

روحیه حمایتی وجود ندارد

حسن حسینقلی، رئیس اتحادیه صادرکنندگان سرب و روی ایران با اشاره به توانمندی‌های کشور در حوزه سرب و روی گفت: بیش از ۷۰۰ اندیس سرب و روی در کشور وجود دارد و مناطق زیادی داریم که سرب و روی را در دل خود جای داده‌اند اما یا عیار پایینی دارند یا اکتشاف و استخراج نشده‌اند.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان سرب و روی ایران با بیان اینکه روحیه‌ای که در تصمیم‌گیران حوزه معدن وجود دارد به‌هیچ‌وجه حمایتی نیست، اظهار کرد: اکتشاف، استخراج و فرآوری مواد معدنی در حوزه سرب و روی در کشور مشکلات زیادی دارد. باوجود تمام شعارهایی که داده می‌شود، شاهد اقداماتی هستیم که مانع رشد آن می‌شود.
حسینقلی با اشاره به مشکلاتی که برای بخش خصوصی در این حوزه وجود دارد، بیان کرد: وقتی با سیاست‌های مختلف بخش خصوصی را تحت فشار قرار دهیم و منابع مالی آن را مصروف عوارض و حقوق دولتی می‌کنیم، دیگر پولی برای اکتشاف باقی نمی‌ماند.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان سرب و روی ایران با اشاره به سیاست‌های غلط در کشور اظهار کرد: متاسفانه ۷ سالی که آقای سرقینی معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت بود بخش سرب و روی را بسیار ضعیف کرد و باعث شد ما از ترکیه سرب و روی وارد کنیم. 
شعارهایی هم که امروز برای رونق تولید و اکتشاف مطرح می‌شود بیشتر در بخش آهنی‌ها و طرح‌های ایمیدرو خلاصه شده و بخش سرب و روی کشور را در بر نمی‌گیرد. او ادامه داد: امیدوارم آقای اسماعیلی به‌عنوان معاون جدید معدنی وزارتخانه در سیاست‌های گذشته تجدیدنظر کند و بتواند قوانین و ضوابطی بگذارد که بخش اکتشاف و استخراج و فرآوری مواد معدنی در حوزه سرب و روی بهبود پیدا کند.
حسینقلی با بیان اینکه اکتشافات در معدن انگوران تمام‌شده و منابع این معدن نیز در حال اتمام است، گفت: امروز عیارها کاهش و ناخالصی‌های این معدن افزایش یافته است. 
هرچند ممکن است اطراف این معدن اندیس‌هایی وجود داشته باشد اما هنوز به نتیجه قطعی نرسیده‌ایم. معدن مهدی‌آباد نیز که درگذشته اکتشاف شده به این دلیل که ۲۰ سال در دست دولت بوده کار چندانی در آن انجام نشده، در حالی که اگر دست بخش خصوصی بود وضعیتی بهتر از اینها داشت.
او با اشاره به اهمیت نقش‌آفرینی بخش خصوصی و رونق معادن راکد خاطرنشان کرد: اگر به شرکت‌هایی که در حال اکتشاف هستند کمک و وام‌های ارزان‌قیمت به آنها داده شود، وضعیت معادن سرب و روی بهبود پیدا می‌کند. باید صندوق بیمه فعالیت‌های معدنی را تقویت و سرمایه آن را چندین برابر کنیم تا به هر فعال معدنی که دست به اکتشاف می‌زند، وام ارزان‌قیمت بدهد. باتوجه به مدیریت شایسته صندوق بیمه مطمئن هستم با حل شدن مشکل مالی، این صندوق می‌تواند نقش خود را به‌درستی ایفا کند. او تاکید کرد: کمک مالی صندوق بیمه به معادنی که عیار پایین دارند این فرصت را می‌دهد که کنسانتره پرعیار را با راندمان بالا تولید کنند.
حسینقلی در پاسخ به این سوال که آینده تولید و صادرات در حوزه سرب و روی کشور را چطور می‌بینید، بیان کرد: امیدوارم هر چه زودتر معدن مهدی‌آباد فعال شود تا بخشی از مواد اولیه موردنیاز کارخانجات روی تامین شود؛ البته به‌شرط اینکه این معدن به‌دنبال تولید شمش نرود و تنها به‌عنوان تولیدکننده ماده اولیه به‌صورت اکسیده یا سولفوره برای کارخانجات روی کشور فعالیت کند.
 

ساده‌تر کردن قوانین

محمود گوهرین، عضو هیات مدیره خانه معدن ایران با بیان اینکه ایران ازجمله کشورهایی است که در بخش سرب و روی همیشه پیش‌قدم بوده، اظهار کرد: سرب و روی یکی از معادنی است که همیشه در ایران استخراج می‌شده است؛ به‌طور مثال معدن نخلک در انارک یکی از معادن قدیمی است که به همت سازمان تهیه و تولید مواد معدنی فعال شده و تولید قابل‌توجهی دارد. 
عضو هیات مدیره خانه معدن ایران با اشاره به اینکه ذخایر معدنی برخی معادن سرب و روی رو به اتمام است، اظهار کرد: معدن انگوران زنجان ازجمله معادن مهم سرب و روی کشور است که امروز ذخایر آن رو به اتمام است، این در حالی است که در مناطق دیگر استان‌های زنجان، اردبیل، مشهد و خراسان جنوبی ظرفیت‌هایی داریم که باید هرچه سریع‌تر آنها را فعال کنیم. گوهرین با اشاره به معادن سرب و روی غیرفعال در کشور گفت: معادن زیادی در اطراف انارک داریم که غیرفعال هستند. از جمله معادن غیرفعال می‌توان به مهدی‌آباد اشاره کرد که اگر فعال شود می‌تواند در دنیا رتبه اول یا دوم را داشته باشد و کشور را ازنظر تولید سرب و روی جلو بیندازد. عضو هیات مدیره خانه معدن ایران با تاکید بر اینکه باید به یک پنجره واحد دست پیدا کنیم، اظهار کرد: متاسفانه امروز معدنکاران با قوانین دست‌وپاگیری روبه‌رو هستند؛ به‌طور مثال گاهی برای گرفتن یک پروانه بهره‌برداری باید ۷ سال دوندگی کرد تا بالاخره به آن رسید. با این شرایط نمی‌توانیم آنطور که بایدوشاید پیش برویم، این در حالی است که در شرایط تحریم معادن می‌توانند کارساز باشند و نباید جلوی فعالیت آنها را گرفت. 
گوهرین با اشاره به اقدامات قوه قضاییه برای تسهیل امور، تصریح کرد: همانطور که امروز آقای رئیسی به‌دنبال ساده کردن مجوزها، قوانین و سرعت در امور هستند باید در این مسیر حرکت کرد. اگر دریچه واحدی برای ارائه مجوزها تشکیل شود، زودتر می‌توانیم به هدف برسیم و معادن زیادی که در کشور راکد هستند را به جایگاهی بالا برسانیم. او تاکید کرد: باتوجه به کاهش قیمت نفت با ساده‌تر کردن قوانین و ایجاد دریچه واحد معادن سرب و روی می‌توانند موجب رشد اقتصادی شوند. 
عضو هیات مدیره خانه معدن ایران در پاسخ به این سوال که برای رشد صادرات سرب و روی چه باید بکنیم، گفت: مسئله مهم رسیدن به دریچه واحد است. معدنکار باید هزینه کند تا به نتیجه برسد اما به‌محض اینکه به نتیجه رسید با مشکلات زیادی روبه‌رو می‌شود. اگر می‌خواهیم صادرکننده و تولیدکننده خوبی داشته باشیم باید مشکلات سر راه معدنکار را حل کنیم و نگذاریم از ۳۰ دستگاه مجوز بگیرد و سرگردان شود.

منبع: صمت
عناوین برگزیده