به گزارش می متالز، کارشناسان بینالمللی و اقتصاددانان گواهی میدهند چابهار، قلب مکران، آینده اقتصاد ایران است؛ در شرایطی که بنادر خلیجفارس کم کم به خاطر محدودیتهای اقتصادی و سیاسیِ توامان از دور خارج میشوند؛ چشم امید صادرات، واردات و در یک کلام تجارت و ترانزیت ایران سواحل اقیانوس کشور در مکران از جاسک هرمزگان تا گواتر سیستان و بلوچستان و بزرگترین بندر اقیانوسی ایران، چابهار است.
موقعیت ویژه چابهار در خارج از خلیج فارس و دسترسی آسان آن به آبها، مسیرها و بازارهای اصلی بینالمللی، از سالها قبل چابهار را سر زبانها انداخته است. اسناد بالادستی کشور، سواحل مکران و چابهار را مامور کرده بخشی مهمی از صنایع استراتژیک را در خود جای دهد، مهمترینش فولاد و پتروشیمی سرجمع با ظرفیت 40 میلیون تن در سال.
بر اساس طرح جامع فولاد کشور و سیاست توسعه صنایع فولادی در نزدیکی آب، تولید ده میلیون تن فولاد در سواحل مکران پیشبینیشده است. صنایع فولاد به سبب اینکه آب بسیار زیادی مصرف میکنند باید درجایی مناسب واقع باشند؛ در حال حاضر اکثر فولادسازیهای کشور در مرکز واقعشده و مشکل تأمین آب برای آنها تبدیل به یک معضل بزرگشده است.
از اواسط 94 استقرار صنایع فولادی در چابهار عملیاتی شده است و شرکت فولاد مکران با سرمایهگذارانی دولتی و خصوصی با مدیریت سازمان صنایع معدنی ایران( ایمیدرو) برای احداث مجتمعی فولادی با ظرفیت 3.2 میلیون تن آهن اسفنجی در دو فاز تشکیل شده است.
خردادماه 97، صندوق توسعه ملی 112 میلیون یورو برای این فولادسازی مکران اختصاص داد؛ در مجموع برای فاز اول با منابع صندوق توسعه و آورده اولیه حدود 140 میلیون یورو سرمایهگذاری میشود. مدیرعامل منطقه آزاد چابهار درباره آخرین جزییات فولاد مکران میگوید: منابع صندوق توسعه ملی در گرو بانک مرکزی است و هنوز این بانک بخش اصلی این منابع را تخصیص نداده و ناهماهنگی در این مورد وجود دارد.
عبدالرحیم کردی میافزاید: تحهیزات اصلی فولادسازی با این منابع قرار است تامین شود و امیدواریم به زودی مشکل حل شود. از طرفی پیمانکار خط انتقال گاز ایرانشهر به چابهار به دلیل مشکلاتی که به وجود آمده تغییر کرده و وزارت نفت درحال حاضر با اجرای دوباره مناقصه و انتخاب سه پیمانکار درحال تکمیل خط گاز ایرانشهر به چابهار است و گزارش عملکرد میگوید، بهار 1400 گاز به چابهار خواهد رسید.
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار خاطرنشان میکند: با توجه به آنکه فولاد و پتروشیمی مکران هر دو نیاز به گاز دارند انتظارمان این است با رسیدن گاز به چابهار در 1400 یکی از این مجموعهها وارد تولید آزمایشی شوند.