به گزارش می متالز، محمد جواد آذری جهرمی در آیین رونمایی ازطرحهای «پیشران اقتصاد دیجیتال» که با حضور رئیسجمهور و از طریق ارتباط ویدئویی با معاونان این وزارتخانه و برخی مسئولان اپراتورها برگزار شد، افزود: متوسط سرعت دسترسی مشترکان موبایل به شبکه ملی اطلاعات از ۲۱۸ صدم مگابیت بر ثانیه در سال ۹۲ به ۱۰ مگابیت بر ثانیه و متوسط سرعت دسترسی مشترکین ثابت به شبکه ملی اطلاعات از ۲۵۶ صدم مگابیت بر ثانیه در سال ۹۲ به ۶ و دو دهم مگابیت بر ثانیه در سال ۹۸ رسید.
وی تاکید کرد: از سوی دیگر پوشش دسترسی پرسرعت مشترکان روستایی به شبکه ملی اطلاعات از صفر درصد در سال ۱۳۹۲ به ۸۹ درصد در سال ۱۳۹۸ رسید. ظرفیت مراکز داده شبکه ملی اطلاعات نیز از ۲۱۰ رک فعال در سال ۹۲ به ۱۸۳۰ رک فعال در پایان سال ۱۳۸۹، نسبت پیک مصرفی ترافیک داخلی به پیک مصرفی ترافیک بینالملل در سبد مصرفی کاربران از ۱۰ درصد در سال ۹۲ به ۵۵ درصد در سال ۱۳۹۸ و نرم افزارهای ایرانی فعال از ۴۸۳ مورد در سال ۹۲ به ۳۴۵ هزار نرم افزار در سال ۹۸ رسید.
وزیر ارتباطات ادامه داد: همه این عوامل باعث شد تا اقتصاد دیجیتال در کشور روند رو به رشدی داشته باشد بهطوری که در سال ۹۷ به دلیل وجود چالشهای اقتصادی ازجمله تحریمهای ظالمانه نرخ رشد بهرهوری کل اقتصاد منهای ۶.۱۲ درصد بود، اما نکته جالبتوجه این است که بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات با رشد ۱۳.۵ درصد در همین سال مواجه شد و نرخ رشد ارزشافزوده بخش آی سی تی ۳۱.۳درصد شد یعنی بیش از اهداف برنامه ششم توسعه رشد این حوزه تحقق پیدا کرد. این در حالی است که نرخ رشد ارزشافزوده کل اقتصاد منفی ۳.۷ درصد بود.
وی با تأکید بر اینکه همه این عوامل نشان داد که اقتصاد دیجیتال بهترین جایگزین برای اقتصاد نفتی و برونرفت از مشکلات کنونی است، گفت: همه این پیشرفتها در بستر شبکه ملی اطلاعات پیگیری و اجرا شد و میشود. در کشوری که از ظرفیت نیروی جوان خلاق برخوردار است که بخش مهمی از آنها فارغالتحصیل در حوزه فناوری اطلاعات هستند، هسته اقتصاد دیجیتال رشد کرده است.
تحتفشارهای بینالمللی هستیم، چارهای جز افزایش بهرهوری نداریم و یکی از ابزارهای مهم بهرهوری فناوری اطلاعات است؛ بنابراین میتوانیم اقتصاد دیجیتال را راهحلی برای جایگزینی اقتصاد نفتی بدانیم. وی با اشاره به اینکه زیرساختها و شبکه ملی اطلاعات در این سالها رشد کرده است، گفت: نهادسازی و تسهیل گری برای کسب و کارها هم همچنان باید جزو برنامههای ما و بقیه دستگاهها باشد.
آذری جهرمی در ادامه و پس از تشریح مدل مفهومی مصوب شبکه ملی اطلاعات، وظایف وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در پیگیری شبکه ملی اطلاعات و همچنین اقدامات وزارت ارتباطات در رشد و توسعه اقتصاد دیجیتال به تشریح طرحهای قابلافتتاح پرداخت و گفت: امروز چهار افتتاح عمده برای پیشران اقتصاد دیجیتال داریم که افتتاح نخست مرکز داده اقماری شبکه ملی اطلاعات با مشارکت ایرانسل با ایجاد ۴۰۷ رک ظرفیت جدید و افزایش ۲۵ درصدی ذخیرهسازی مرکز داده شبکه ملی با سرمایهگذاری ۱۱ هزار میلیارد ریالی بخش خصوصی است.
وی افزود: با راهاندازی این طرح یکی از مهمترین ارکان زیرساختهای شبکه ملی اطلاعات محقق شد و گام بلند دیگری در راستای دستیابی به هدف توسعه محتوا و خدمات داخلی و کسب ۷۰ درصدی آن از سبد مصرفی کاربران برداشته خواهد شد.
وزیر ارتباطات ادامه داد: افتتاح دوم ما در راستای توسعه زیرساخت ابری شبکه ملی اطلاعات است که با سرمایهگذاری ۸ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریالی شرکت آسیاتک؛ طرح زیرساخت ابری شبکه ملی اطلاعات افتتاح میشود و یکی از مهمترین ارکان تأمین زیرساختهای اطلاعاتی کشور و مورد تأکید در اسناد بالادستی شبکه ملی اطلاعات است.
وی تأکید کرد: زیرساخت ابری، توانایی ارائه خدمات متنوع ابری به تولیدکنندگان محتوای داخلی را دارد و امکان خودکفایی در خدمات ابری و افزایش تابآوری تولیدکنندگان محتوای داخلی در برابر تحریمهای ظالمانه را فراهم میکند.
آذری جهرمی درباره تلویزیون اینترنتی هم گفت: این طرح به منظور ارتقاء سهم محتوای داخلی در سبد مصرفی کاربران اجرا شده است.
وزیر ارتباطات ادامه داد: برای اینکه این طرحها اثرگذار شود و در راستای حمایت از فعالان حوزه فناوری اطلاعات امروز به ۵ هزار شرکت عضو نوآفرین بسته حمایتی به ارزش ۵۰ میلیون تومان تقدیم میشود.
وی در ادامه به برنامههای سال ۹۹ این وزارتخانه اشاره کرد و گفت: تا پایان سال ۱۰ مرحله برنامه افتتاح داریم و هزار روستای دیگر به شبکه ملی اطلاعات متصل میشود و ابررایانه ایرانی که جزو ۵۰۰ سوپر رایانه برتر دنیاست، امسال برای توسعه هوش مصنوعی زیر بار میرود.
آذری جهرمی افزود: برای ارتقای زیرساختهای خدمات پایه مثل موتورجستجو و پیام رسان، شهریور امسال در هفته دولت مرکز داده بزرگ افتتاح میشود که ۸۰۰ رک به ظرفیت مدار اضافه خواهد کرد.
آذری جهرمی گفت: ارزش مالی این طرحها ۲ هزار و ۲۸۰ میلیارد تومان است که عمده این سرمایهگذاری توسط بخش خصوصی انجامگرفته است و هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان شرکت ایرانسل برای مرکز داده و ۸۵۰ میلیارد تومان شرکت آسیاتک برای خدمات ابری سرمایه گذاری کرده است.
وی گفت: مجموع سرمایه گذاری شرکتهای ایرانی در طرح خدمات تلویزیون اینترنتی برای یک ماه ۸۰ میلیارد تومان بوده است.
آذری جهرمی در پاسخ به سوال رئیس جمهور مبنی بر این که این سرمایه گذاریها چه زمانی برمی گردد؟ افزود: بازگشت سرمایهها در بخش دیتاسنتر حدود دو سال و نیم است و، چون این طرحها سودآوری زیادی دارد سرمایه گذاری در این بخش زودبازده است.
آذری جهرمی افزود:اما حوزه بسته حمایتی که امروز به ۵ هزار استارتآپ ارائه میشود، بیش از ۲۵۰ میلیارد تومان هزینه داشته که بخش عمده را دولت تقبل کرده است و البته از طرف بخش خصوصی حمایتهایی صورت میگیرد.
وزیر ارتباطات در پایان سخنان خود از حمایت مقام معظم رهبری و رئیسجمهوری و همچنین فعالان بخش و خانواده حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات تشکر کرد.
وزیر ارتباطات: در دولت دوازدهم تاکنون ایران در هسته اقتصاد دیجیتال به متوسط جهانی رسیده است که رشدی چشمگیر است. حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در دولت تدبیر و امید جهش بزرگی داشته است.
وی خطاب به رئیس جمهور گفت: حضرتعالی در انتخابات سال ۹۶ در قالب برنامه دوباره ایران، قولهایی به مردم دادید که براساس برنامههای بالادستی این برنامهها از طرف وزارت ارتباطات به مجلس ارایه شد.
کلیدواژه کمتر شناخته شده در برنامههای آن روز وزارت ارتباطات، اقتصاد دیجیتال بود که آن زمان دولت وعده شکوفایی این اقتصاد را داد همان اقتصادی که ما ادعا میکنیم در آینده نه چندان دور جایگزین مطمئن و پایداری برای اقتصاد نفتی خواهد بود که همین گونه نیز خواهد شد.
آذری جهرمی با اشاره به سه لایه اقتصاد دیجیتال افزود: لایه نخست همان لایه هسته است که اقتصاد سنتی حوزه ارتباطات و فناوری ارتباطات در آن انجام میشود و لایه دوم اقتصاد پلتفرمی است که نمونه بارز آن را در شرکتهای بزرگی در حوزه حمل و نقل، خرید و فروش اینترنتی و تلویزیونهای اینترنتی میتوان دید.
وی گفت: در لایه سوم که لایه گسترده اقتصاد دیجیتال است باید سایر بخشهای اقتصاد مانند حوزه سلامت و گردشگری هم دیجیتالی شود تا ما شاهد تحول دیجیتال و انقلاب صنعتی چهارم باشیم.
وزیر ارتباطات افزود: هم اکنون سهم ایران در هسته اقتصاد دیجیتال و در تولید ناخالص داخلی بنابر آمارهای مرکز آمار ایران به چهار درصد رسیده که میانگین این عدد در کشورهای جهان ۴ و نیم درصد و در چین و امریکا به ترتیب ۶ و شش و نه دهم درصد است.
دلیل بالاتر بودن این دو کشور از میانگین جهانی به سبب تولیدات سخت افزاری آنهاست که به طور ویژه انجام میدهند و سایر کشورها توان رقابت در این عرصه را با آنها ندارند.
آذری جهرمی گفت: ایران در این مدت در هسته اقتصاد دیجیتال به میانگین جهانی رسیده است و در کل اقتصاد دیجیتال، اندازه اقتصاد دیجیتال ما ۶ و نیم درصد است در حالی که میانگین جهانی ۱۵ و نیم درصد و در چین ۳۰ درصد و در امریکا ۲۱ و ۶ دهم درصد است.
وی افزود: آنچه که نشان میدهد ما نسبت به کشورهای دنیا در این بخش عقب ماندگی داریم به دلیل فرآیند دومینویی اقتصاد دیجیتال است یعنی باید ابتدا هسته به بلوغ برسد و بعد سایر بخشها رشد کند که ما هم اکنون در بخش هسته به بلوغ رسیده ایم و رشدی را در سالهای پیش رو خواهیم داشت.
آذری جهرمی گفت: اگر روند رشد اقتصاد دیجیتال و هسته این اقتصاد را بخواهیم در این سالها بررسی کنیم در سال ۹۲ دو و بیست و سه صدم درصد از تولید ناخالص داخلی بود که در سال ۹۶ به دو و نیم درصد و در پایان سال ۹۸ به چهار درصد رسید و اگر کل اقتصاد دیجیتال را بخواهیم بررسی کنیم در سال ۹۲ سه و ۶۸ صدم درصد، در سال ۹۶ چهار و ۱۱ صدم درصد و در سال ۹۸ شش و نیم درصد بوده است.
وی افزود: در هسته شبکه ملی اطلاعات در سال ۹۲ ظرفیت شاهراههای ارتباطی هسته حدود ۶۸۰ گیگابیت بر ثانیه بوده که در سال ۹۶ به ۴ هزار رسیده و امروز این عدد ۱۸ هزار گیگابیت بر ثانیه است.
مدیر عامل ایرانسل گفت: با رونمایی از مرکز داده بزرگ ایرانسل در غرب تهران که امروز با سرمایه گذاری ۱۱۰۰ میلیارد تومانی صورت گرفت، ۲۵ درصد به ظرفیت رَکهای فعال در زیرساخت شبکه ملی اطلاعات اضافه میشود.
بیژن عباسی آرند در این مراسم آنلاین که با حضور رئیس جمهور برگزار شد، هدف از راهاندازی آن را ارائۀ بهترین خدمات با بالاترین کیفیت و قیمت مقرون به صرفه، ترویج و تضمین رقابت سالم، تبدیل خدمات تلفن همراه از حالت لوکس و انحصاری به محصولی ارزان قیمت و کاربردی، بهبود کیفیت خدمات ارتباطی، گسترش دسترسی آحاد مردم به این خدمات و توسعۀ سریع نسلهای جدید فناوری در کشور عنوان کرد.
عباسی آرند گفت: کل سرمایهگذاری انجام شده در طرح ایرانسل از ابتدا تاکنون هشت میلیارد دلار بوده که موجب ایجاد بیش از ۲۰۰۰ شغل مستقیم و بیش از ۶۸ هزار شغل غیرمستقیم، سهم سالانه ۱۵ هزار میلیارد تومانی ایرانسل در اقتصاد دیجیتال کشور و همکاری با ۳۰۰ شرکت فناور شده است.
به گفتۀ مدیرعامل ایرانسل، مرکز دادۀ بزرگ ایرانسل طی کمتر از یک سال (۹ ماه) با ظرفیت ۴۰۷ عدد رک، با سرمایه گذاری ۱۱۰۰ میلیارد تومانی راهاندازی شده است که با رونمایی از این مرکز، حدود ۴۵۰۰ سرور جدید با قابلیت میزبانی بیش از ۴۰ هزار سرور مجازی با کاربریهای گوناگون در محیط ابری، به ظرفیت ایرانسل و شبکۀ ملی اطلاعات افزوده میشود.
رییس سازمان فناوری اطلاعات ایران با اشاره به افزایش ۴ برابری ضریب نفوذ اینترنت از سال ۹۲ تاکنون گفت: با توسعه زیرساختها، جنبش نوآوری و کارآفرینی در کشور آغاز و ظرفیت شبکه ترافیکی در این مدت حدود ۳۰ برابر شده است.
امیر ناظمی در آیین رونمایی از طرح حمایت از کسب و کارهای دیجیتال که در عمارت کلاه فرهنگی و در جمع فعالان حوزه فناوری بهصورت آنلاین و ویدئوکنفرانس برگزار شد، گزارشی از این طرح به رییسجمهور ارائه کرد.
رییس سازمان فناوری اطلاعات ایران گفت: همچنین تعداد نرم افزارها در این سالها از ۵۰۰ به ۳۴۵ هزار نرم افزار رسیده است.
معاون وزیر ارتباطات در طرح حمایت از کسب و کارهای دیجیتال گفت: یک کسبوکار زمانی که آغاز به فعالیت میکند دغدغههای بسیاری ازجمله تأمین منابع و کنار گذاشتن موانع حقوقی و قانونی دارد و ما تلاش میکنیم که این دغدغهها صرفاً معطوف به پیادهسازی ایده و طرحهای خلاقانه باشد و توشه راهی را در نظر گرفتیم که به پنج هزار شرکت و کسبوکار نوپا مجموعهای از خدمات به ارزش حداقل ۵۰ میلیون تومان تعلق بگیرد و این شرکتها میتوانند متناسب با نیازهای خود از این خدمات استفاده کنند.
رییس سازمان فناوری اطلاعات ایران در ادامه تصریح کرد: زیرساخت ابری یکی از ابتداییترین نیازهای استارتاپها است و بهغیراز این کسبوکارهای نوپا نیاز به مشاورههای حقوقی و نرمافزارهای مرتبط جهت تأمین امنیت داده برای حفظ حریم خصوصی مردمدارند.
در این طرح بازاری را فراهم کردیم که در نهایت منجر به تخصیص بهینه منابع دولتی خواهد شد و شرکتهای مختلف نوآفرین و شرکتهای که در ابتدای مسیر هستند میتوانند از این بازار استفاده کنند.
معاون وزیر ارتباطات در پاسخ به سؤال رییسجمهور در خصوص نحوه تأثیرگذاری طرح حمایت از کسبوکارهای دیجیتال بر جبران آسیبهای ناشی از کرونا گفت: خیلی از شرکتها در ایام کرونا بهواسطه از دست دادن نیروی کار و کاهش تقاضا دغدغههایی پیدا کردند و برای جبران این موضوع ما تلاش داریم تا امکاناتی را در اختیار این شرکتها قرار دهیم تا بتوانند خسارتهای ناشی از کرونا را جبران کنند.
ناظمی گفت: این امکانات میتواند شامل شبکه زیرساخت، استفاده از تبلیغات، استفاده از منابع مالی که در دولت وجود دارد یا استفاده از نرمافزارهای مالی و حسابداری باشد که شرکتها میتوانند بسته به نیازهای خود از این بستههای حمایتی بهرهمند شوند که این برنامه به صورت مشارکت عمومی و خصوصی بوده و در سایت ایران نوآفرین قابلدسترسی است.
رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران با تأکید بر حمایتهای رییسجمهور از حوزه هنر گفت: مردم ماهانه حدود هفت میلیارد دقیقه از وقت خود را به استفاده از محصولات فرهنگی اختصاص میدهند و این آمار نشانگر اهمیت و توجه به این مقوله است.