تاریخ: ۱۲ خرداد ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۷:۴۴
بازدید: ۲۵۲
کد خبر: ۱۰۷۷۵۵
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

سه کاربرد تسهیلات جعاله مسکن

می متالز - مصوبه جدید بانک مسکن برای واحدهای مسکونی مهر و مالکان این خانه ها یک اثر کلیدی بر رفتار و احساس خانوارهای ساکن در این ساختمان ها دارد.
سه کاربرد تسهیلات جعاله مسکن

به گزارش می متالز، ماه گذشته هیات مدیره بانک مسکن با موافقت نسبت به یک طرح اعتباری پیشنهاد شده توسط کارشناسان بانک، مصوب کرد تسهیلات جعاله مسکن از این پس به مالکان واحدهای مسکونی مهر نیز تعلق پیدا کند.

تا پیش از این مصوبه، نوعی دو دستگی بین کل واحدهای مسکونی موجود در کشور در حوزه پرداخت تسهیلات جعاله وجود داشت که در قالب آن، مالکان و ساکنان واحدهای مسکونی مهر نمی­ توانستند همچون سایر مالکان خانه ها و آپارتمان های مسکونی نسبت به درخواست برای دریافت تسهیلات جعاله اقدام کنند. اما اکنون این تفاوت با مصوبه جدید بانک مسکن از بین رفته است.

تسهیلات جعاله یکی از پرمصرف ترین محصولات بانک مسکن در سبد تسهیلات است. سقف این تسهیلات 40 میلیون تومان است و با استفاده از اوراق می توان آن را دریافت کرد.

بررسی ها درباره ویژگی ها و مزایای تسهیلات جعاله حکایت از آن دارد که این تسهیلات سه کاربرد برای خانوارها و مالکان واحدهای مسکونی دارد. کاربردهای سه گانه تسهیلات جعاله مسکن شامل «انجام تعمیرات اساسی داخل آپارتمان»، «تکمیل تجهیزات ساختمانی داخل آپارتمان» و همچنین «کمک هزینه به زوج ها و افراد متقاضی خرید مسکن» می شود.

خانوارها معمولاً برای بازسازی یا همان تعمیرات اساسی داخل آپارتمان خود بعد از حدود 8 تا 10 سال سکونت در یک واحد مسکونی نوساز، سراغ تسهیلات جعاله می روند و چون این تسهیلات به شکل تخصصی توسط بانک تخصصی مسکن پرداخت می شود در نتیجه تقاضا برای آن همواره در شعب بانک مسکن قابل توجه بوده است. تعمیرات اساسی شامل نقاشی یا کاغذ دیواری، تعویض کف پوش، تعویض درب و پنجره و ... می شود.

کاربرد دوم تسهیلات جعاله مسکن به تکمیل تجهیزات داخل آپارتمان بر می گردد. این تسهیلات معمولاً همه یا بخش قابل توجهی از هزینه کابینت آشپزخانه را پوشش می دهد.

اما در سال های اخیر با ابتکار عمل بانک مسکن، تسهیلات جعاله در خدمت خریداران خانه نیز قرار گرفت.

طی این سال ها یکی از مخاطبان اصلی تسهیلات جعاله مسکن زوج ها و خانه اولی هایی بودند که با دریافت این تسهیلات و تجمیع آن با تسهیلات خرید مسکن، قدرت خرید خود را افزایش دادند و در نهایت موفق شدند صاحب مسکن شوند.

خانه های خریداری شده یا نوساز بودند و یا چند سال ساخت. برای نوسازها اقلامی نظیر نصب پکیج،کابینت،کاغذ دیواری،نقاشی و... ضروری بوده و برای غیر نوساها نیز تعمیرات خانه ضروری بود بنابراین بانک در زمان خرید تسهیلات جعاله را همراه با تسهیلات خرید پرداخت می کند تا خریداران بتوانند با تعمیر و تکمیل مسکن خود مسکن خریداری شده قابل سکونت نمایند.

در تهران با استفاده از اوراق مسکن، یک زوج می تواند همزمان با دریافت تسهیلات 200 میلیون تومانی خرید مسکن،40 میلیون تومان نیز تسهیلات جعاله دریافت کنند.

به گزارش پایگاه خبری بانک مسکن، اکنون اجازه استفاده از تسهیلات جعاله به صاحبان و مالکان واحدهای مسکونی مهر تاثیر مثبت بر رفتار و احساس خانوارهای ساکن در این خانه ها دارد.

کارشناسان اقتصاد مسکن در تحلیل این موضوع می گویند، از آنجا که سری اول واحدهای مسکونی مهر از سال 91 به تدریج افتتاح و تحویل واجدین شرایط شد اکنون در حدود 8 سال از زمان مسکونی شدن این خانه ها می گذرد و با توجه به شرایطی که سایر واحدهای مسکونی موجود در شهرها 5 سال پس از ساخت پیدا می کنند، در ساختمان های مسکونی مهر نیز همین شرایط برقرار است.

کارشناسان بازار مسکن و مشاوران املاک و حتی کارشناسان اقتصادی بانک مرکزی به یک واحد مسکونی بیش از 5 سال ساخت، خانه نوساز اطلاق نمی کنند. در گزارش های ماهانه بانک مرکزی درباره تغییر و تحولات بازار مسکن شهر تهران، به آپارتمان های حداکثر 5 سال ساخت، خانه نوساز گفته می شود. در کشور خانه های 10 سال ساخت،‌ جزو املاک میانسال هستند که مالک یا ساکن در آن بعد از یک دهه از سکونت، نیازمند بودجه برای بهسازی و تکمیل تجهیزات ساختمان است.

بنابراین همانطور که در تهران و دیگر شهرهای کشور، مالکان واحدهای مسکونی چند سال پس از سکونت در واحدهای مسکونی، با دریافت تسهیلات جعاله، نسبت به تعمیر،‌بازسازی و بهسازی واحد مسکونی خود اقدام می کنند این حق طبیعی ساکنان مسکن مهر است که از این تسهیلات به نفع تغییر چهره فیزیکی آپارتمان خود برای بهتر کردن شرایط ساختمان بهره ببرند.

سال گذشته 189 هزار فقره تسهیلات جعاله مسکن توسط بانک مسکن به خانوارهای ساکن در شهرهای مختلف پرداخت شد که 16 درصد بیشتر از سال 97 بود. تسهیلات جعاله پرداخت شده در سال 98 حتی از تسهیلات خرید مسکن هم بیشتر بوده است که این نشان می دهد در شرایطی که قیمت مسکن جهش پیدا کرده و در همه شهرها با رشد قابل توجه در سال گذشته همراه بوده است، خانوارها تشخیص داده اند به جای تعویض آپارتمان خود، آن را بازسازی و بهسازی کنند.

بنابراین پیش بینی می شود پرداخت تسهیلات جعاله به ساکنان واحدهای مسکونی مهر باعث اثرگذاری بر رفتار خانوارهای ساکن در این خانه ها شود به گونه ای که این افراد با استقبال از این تسهیلات، بدون اینکه فکر فروش واحدهای مسکونی مهر و سرگردان شدن در بازار تورمی معاملات مسکن را داشته باشند، نسبت به بهسازی واحد خود اقدام کنند و برای مدتی بیشتر در این خانه ها اقامت کنند.

این تسهیلات هزینه تعمیر و بازسازی واحدهای مسکونی مهر را برای خانوارها کاهش می دهد ، ضمن آنکه  عدم پرداخت  تسهیلات جعاله به واحدهای مسکن مهر  بیشتر به دلیل توانایی بازپرداخت اقساط تسهیلات جعاله بوده،که با نرخ های بسیار بالاتر از تسهیلات یارانه ای 4 درصد بوده است و با توجه به اینکه چندین سال از پرداخت این تسهیلات گذشته و توانایی بازپرداخت تسهیلات گیرندگان افزایش پیدا کرده است

عناوین برگزیده