به گزارش می متالز، روز گذشته غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران در صحن علنی مجلس بابیان اینکه بخش مولد اقتصادی انگیزه کافی برای سرمایهگذاری ندارد، گفت: یکی از مشکلات اساسی در حوزه تولید عدم تدوین استراتژی توسعه صنعتی است؛ اتاقهای سهگانه بازرگانی، اصناف و تعاون در این رابطه آمادگی دارند تا استراتژی مذکور را تدوین کرده و در اختیار مجلس شورای اسلامی قرار دهند.
رئیس اتاق ایران درباره اصلاح سیستم پاداشدهی تاکید کرد: اصلاح سیستم پاداشدهی به نفع تولید از طریق بالا بردن هزینههای بخش غیرمولد، اجرای سیستم جامع مالیاتی برای حوزه غیرتولید، هماهنگی سیاستهای ارزی، پولی، مالی و تجاری از مهمترین اقدامات است.
مشروح سخنان غلامحسین شافعی را در ادامه میخوانید:
براساس آمارهای مرکز آمار نرخ تشکیل سرمایه ثابت از سال 90 تا به امروز همواره نزولی بوده است. همچنین نرخ تشکیل سرمایه در حوزه ماشین آلات طی 9 ماه سال 98 در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشد منفی 15 درصد داشته، در حالی که در سال 97 این بخش با نرخ منفی 7 درصد مواجه بوده است. این آمار نشان میدهد که بخش مولد در کشور انگیزه کافی برای سرمایه گذاری ندارد.
براساس گزارشهای مرکز پژوهشهای مجلس، ضریب جینی از سال 92 صعودی بوده که این نشان دهنده تشدید نابرابری اجتماعی در کشور است. علی رغم افزایش درآمد اسمی خانوارها و علی رغم بالا رفتن قدرت خرید آنها، طبقه متوسط در حال تجزیه است که این موضوع مهم باید مورد توجه قرار گیرد. تمام این اتفاقات در وضعیتی رخ داده که قیمت نفت خام ما از 52 دلار در سال 2017 به 39 دلار در سال 2020 کاهش یافته است. البته شیوع بیماری کرونا نیز در این رابطه دخیل بوده است.
وضعیت فعلی محیط کسب و کار باید مورد توجه قرار گیرد، مجلس شورای اسلامی در سال 91 در یک اقدام اساسی برای اقتصاد کشور، اقدام به تصویب قانون بهبود فضای کسب و کار کرد، اما متاسفانه در شرایط کنونی آمار خوبی در این حوزه وجود ندارد. براساس آمارها شاخص ملی محیط کسب و کار در زمستان سال 97 در حدود 5.83 درصد، در پاییز همان سال 6.3 و در زمستان سال 98 به 6.5 درصد رسیده است.
مهمترین عامل بروز این وضعیت از تابستان سال 97 تا زمستان سال 98، غیرقابل پیش بینی بودن و تغییرات مستمر در قیمت مواد اولیه، بی ثباتی سیاستها و قوانین، دشواری تأمین مالی بوده است. براساس گزارشها در یک سال پیش تأمین مالی اولین دغدغه تولیدکنندگان بود، اما الان غیرقابل پیش بینی بودن و تأمین مواد اولیه مهمترین دغدغه آنهاست. در رابطه با بهبود محیط کسب و کار، پس از تاکیدات مقام معظم رهبری، وزارت امور اقتصادی و دارایی اقدام به ایجاد پنجره واحد در محیط کسب و کار کرده است. این اقدام در تهران آغاز شده و در آیندهای نزدیک در 4 استان دیگر نیز محقق میشود و براساس وعده وزیر اقتصاد تا آخر سال در تمام استانها پنجره واحد تشکیل میشود.
امیدواریم براساس توصیه رهبر معظم، به زودی تشکیل دادگاههای تجاری در کشور صورت گیرد. از طرفی اتاق بازرگانی، اتاق تعاون و اتاق اصناف اقدام به تشکیل دبیرخانه مشترک کردهاند که ما آمادگی داریم نظرات خود را در اختیار مجلس شورای اسلامی قرار دهیم.
اصلاح سیستم پاداش دهی به نفع تولید از طریق بالا بردن هزینههای بخش غیرمولد، اجرای سیستم جامع مالیاتی برای حوزه غیرتولید، هماهنگی سیاستهای ارزی، پولی، مالی و تجاری از مهمترین اقدامات است. یکی از مشکلات اساسی در حوزه تولید عدم تدوین استراتژی توسعه صنعتی است که اتاقهای سه گانه در این رابطه آمادگی دارند تا استراتژی مذکور را تدوین و در اختیار مجلس قرار دهند.