تاریخ: ۲۹ خرداد ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۴:۰۰
بازدید: ۳۴۶
کد خبر: ۱۱۲۳۵۹
سرویس خبر : مسکن و ساختمان

تعداد معادن فعال از سوی دستگاه های مختلف محل اختلاف است

می متالز - یک کارشناس زمین‌شناسی گفت: از بین معادنی که تا به حال شناسایی شده اند حدود 60 درصد آنها مصالح ساختمانی است.
تعداد معادن فعال از سوی دستگاه های مختلف محل اختلاف است

به گزارش می متالز، «مصطفی عالمی» روز پنجشنبه تصریح کرد: براساس آمار‌هایی که از سوی رسانه‌ها در جامعه منتشر می‌شود، کشورمان دارای حدود ۶۰ میلیارد تن مواد معدنی است و این داده آماری می‌تواند، ایده فراموشی نفت و اتکا به بخش معدن را عمق بخشد، اما اینکه این رقم چه میزان به واقعیت نزدیک و قابل استناد باشد، نیازمند اطلاعات روز و گمانه زنی است. وزارت صنایع و معادن دولت دهم آمار داد که میزان ذخایر معدنی شناسایی شده در سطح کشور ۵۷ میلیارد تن است که از این رقم حدود ۳۴ میلیارد تن قطعی و بقیه احتمالی است و در عین حال ارزش اقتصادی ذخیره معدنی کشور را بالغ بر ۷۷۰ میلیارد دلار برآورد کرد. دولت یازدهم با برنامه ریزی اولیه برای شناسایی ذخایر جدید کشور، گستره ۲۵۰ هزار کیلیومتر مربع را در سال ۱۳۹۳ در دستور کار خود قرار داد و تا سال ۱۳۹۷ به حدود ۲۷۰ کیلومتر مربع رسید. عالمی خاطرنشان ساخت: چنانچه بخواهیم ارزیابی دقیقی از ذخایر معدنی داشته باشیم، باید بدانیم که حدود ۶۰ درصد ذخایر شناسایی شده معدنی کشور مصالح ساختمانی است که در این میان شن و ماسه سهم زیادی دارند و برخی از مصالح ساختمانی ارزش اقتصادی ندارند. دولت دوازدهم از سال ۱۳۹۷ برنامه اکتشافی ۴۴۰ هزار کیلومتر مربع از گستره کشور را در دستور کار خود قرار داده است و انتظار می‌رود تا پایان امسال دستاورد‌های این اقدام، مورد ارزیابی قرار گیرد. آمار‌های اعلام شده در دولت یازدهم توسط مهدی کرباسیان معاون سابق وزیر صنعت، معدن وتجارت و رییس هیات عامل ایمیدرو حاکی است که در چارچوب برنامه اکتشافی ۲۵۰ هزار کیلومتر مربع از خاک کشور که از سال ۱۳۹۳ به مورد اجرا گذاشته شد، ۴۲ تن طلا، ۲۲ میلیون تن بوکسیت، ۱۰۳ میلیون تن باریت، ۳۰ هزار تن آنتیموان، ۶۵ هزار تن عناصر نادرخاکی، ۳۴۵ میلیون تن زغال کک شو، ۲۰۰ میلیون تن زغال حرارتی و ۵۰۰ میلیون تن سنگ آهن به عنوان ذخایر قطعی کشف شد.

کارشناس زمین شناسی مزبور تصریح کرد: تعداد معادن فعال هم از سوی دستگاه‌های مختلف، محل اختلاف است، وزارت صنعت، معدن وتجارت شمار معادن دارای پروانه بهره برداری را بیش از ۱۰ هزار معدن اعلام کرده که حدود پنج هزار و ۶۰۰ معدن فعال و بقیه راکد یا غیرفعال است، اما همین آمار امروز از سوی سازمان نظام مهندسی معدن مورد اختلاف است.

وی گفت: سازمان نظام مهندسی معدن ایران مرجع رسمی برای ارایه آمار معادن فعال و یا غیرفعال نیست، اما امروز بر روی سایت این سازمان شمار معادن فعال کشور هفت هزار و ۵۶۲ معدن ثبت شده که معلوم نیست، مرجع این آمار از کجاست؟ عالمی با بیان اینکه اختلاف‌های آماری و عدم تطابق داده‌ها بایکدیگر مانع از هرگونه برنامه ریزی دقیق و اصولی است، ابراز امیدواری کرد: براساس برنامه‌های پنج ساله وظایف هریک از دستگاه‌ها مشخص شده و برپایه آن‌ها اهداف و افق پیش روی هر دستگاه تبیین و ترسیم شود.

کارشناس یادشده گفت: معادن غیرفعال نیازمند بررسی‌های دقیق کارشناسی است، زیرا سرمایه ملی کشور مغفول مانده و دستگاه‌های اجرایی باید به مردم در این ارتباط پاسخگو باشند و نهاد‌های نظارتی هم نسبت به این موضوع به طور جدی برخورد کنند. ایران با اکتشاف ۶۸ نوع ماده معدنی در سطح جهان از لحاظ تنوع بین ۱۰ کشور شاخص دنیا جای گرفته است.
 

منبع: شعار سال
عناوین برگزیده