تاریخ: ۱۲ تير ۱۳۹۹ ، ساعت ۰۶:۲۵
بازدید: ۲۲۹
کد خبر: ۱۱۵۵۴۱
سرویس خبر : محیط زیست

معدن‌کاری بلای جان کوه دماوند

می متالز - ۱۳ تیر ماه روز ملی دماوند بلندترین کوه ایران و بلندترین آتشفشان آسیا و خاورمیانه است. رییس اداره کل حفاظت محیط زیست شهرستان دماوند یکی از مهمترین عوامل مخرب و تهدیدکننده این کوه را فعالیت‌های معدن‌کاوی و معدن‌کاری دانست و گفت: سازمان جنگل‌ها و مراتع به عنوان متولی عرصه‌های طبیعی و ملی می‌تواند از فعالیت‌های معدن‌کاوی‌ و احداث جاده‌ها در این منطقه ممانعت کند
معدن‌کاری بلای جان کوه دماوند

به گزارش می متالز، محمد فریدی افزود: سازمان جنگل‌ها و مراتع به عنوان متولی عرصه‌های طبیعی و ملی می‌تواند از فعالیت‌های معدن‌کاوی‌ و احداث جاده‌ها در این منطقه ممانعت کند همچنین وزارت صنعت و معدن باید از صدور مجوزهای بهره‌برداری معادن در دامنه‌های قله دماوند خودداری کند و به شکل جدی‌تر و ویژه‌ای به دماوند بنگرد و در جهت حفظ آن گام بردارد. دستگاه‌های مختلف در قوانین ما مسوولیت‌های متفاوتی دارند اما باید به کمک یکدیگر در جهت حفظ این اثر طبیعی- ملی که میراث ارزشمند سرزمین پهناور ایران است، تلاش کنند.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود ضمن بیان اینکه ارتفاع ۴۵۰۰ متر به بالای قله دماوند اثر طبیعی ملی و جزو مناطق تحت حفاظت سازمان حفاظت محیط زیست است، گفت: با وجود تلاش‌های زیادی که محیط‌بانان ما در پارک ملی لار، شهرستان‌های اطراف و استان‌ مازندران در جهت حفظ زیستگاه دماوند می کنند اما واقعیت این است که ارتفاع ۴۵۰۰ متر به بالای این کوه به‌دلیل صعب‌البور بودن، خود را حفظ کرده و دامنه‌ها و ارتفاعات پایین‌تر از ۴۵۰۰ متر آن بیشتر در معرض تهدیدات مخرب زیست محیطی قرار دارند و سازمان حفاظت محیط زیست نقش مهمی در حفاظت از این اثر طبیعی ملی دارد که بخش‌هایی از دامنه‌های جنوبی آن در پارک ملی و منطقه حفاظت شده لار است.

فریدی ادامه داد: ساخت و سازهای غیر مجاز بخصوص در دامنه‌های شمالی قله دماوند چهره نازیبایی به آن بخشیده است. شکار و صید حیات وحش و چرای بی‌رویه دام در کوه دماوند متاسفانه توسط برخی افراد انجام می‌شود همچنین جاده‌هایی که بی‌دلیل در منطقه کشیده می‌شود و برای یک آغل گوسفند یا دسترسی به نقطه‌ای در دامنه این کوه کیلومترها جاده احداث کرده‌اند و این جاده‌ها هم منظر طبیعی قله را بر هم زده هم دامنه این کوه را دچار تخریب می‌کند و هم راه دسترسی افراد، شکارچیان و زمین‌خواران یا کسانی که می‌خواهند به نوعی به این قله دست اندازی کنند را باز کرده است.

رییس اداره کل حفاظت محیط زیست شهرستان دماوند ضمن بیان اینکه قله دماوند در شهرستان آمل، استان مازندران واقع شده است، تصریح کرد: شهر دماوند چشم انداز خوبی از این قله دارد و به‌همین علت است که شهر دماوند با وجود قرار داشتن در استان تهران، «دماوند» نامگذاری شده است.

وی گردشگری بدون ضابطه را یکی دیگر از تهدیدات دماوند برشمرد و گفت:‌ تعداد گردشگران و کوهنوردانی که در دامنه‌های کوه دماوند حضور پیدا می‌کنند بیش از «ظرفیت برد منطقه» است. ظرفیت برد منطقه به معنی این است که تعداد افرادی که برای بازدید و گردشگری به منطقه‌ای می‌آیند باید به‌اندازه‌ای باشد که گروه بعدی که به منطقه وارد می‌شوند به همان اندازه گروه قبل از طبیعت لذت ببرند. اگر حضور افراد بیش از ظرفیت برد باشد باعث تخریب و آلوده شدن این زیستگاه‌های کوهستانی می‌شود چراکه  گردشگران مقدار زیادی پسماند از جمله بطری، پلاستیک و زباله‌های دیگری را در این منطقه رها می‌کنند همچنین برخی افراد در پناهگاه‌های دامنه کوه دماوند بیتوته می‌کنند.

فریدی در ادامه خاطرنشان کرد:‌ حضور گردشگران و کوهنوردان درصورتی که بیش از حد توان اکولوژیک و ظرفیت برد منطقه نباشد مشکلی ایجاد نمی‌کند اما ظرفیت برد منطقه رعایت نمی‌شود و ورود افراد برای فعالیت‌های تفریحی ورزشی هم بیش از توان  اکولوژیک قله دماوند است. فدراسیون کوه‌نوردی، انجمن‌ها و تشکل‌های مردمی با سازماندهی گردشگران و آموزش کوهنوردان می‌توانند نقش بسیار مهمی در این زمینه ایفا و با همکاری دهیاری‌ها، شوراها و روستاهای حاشیه قله دماوند، این قله را از خطر تخریب حفظ کنند.

وی در پاسخ به به این پرسش که حفاظت از دماوند چقدر اهمیت دارد، گفت: در تمام داستان‌های اساطیری‌ و ملی ما قله دماوند نماد استواری این سرزمین است و به مثابه یک کارخانه تولید آب می‌ماند. آبی که از یخچال‌های دماوند و برف‌هایی که در آن و چشمه‌سارها و نهرها جاری می‌شود در سد لار جمع می‌شود و بخش اعظمی از آب شرب شهر تهران را تامین می‌کند.

رییس اداره کل حفاظت محیط زیست شهرستان دماوند با اشاره به اینکه کشور ما در کمربند خشک جهان قرار دارد، گفت: اگر رشته کوه البرز که بلندترین قله آن دماوند است و زاگرس را در کشور نداشتیم، وضعیت اقلیمی کشور ما همانند عراق و سوریه بسیار کویری و خشک می‌شد.  این دو رشته کوه برای سرزمین ایران موهبت الهی هستند و ایجاد تنوع آب و هوایی و چهار فصل بودن این کشور را در پی داشته‌اند.

فریدی در پایان گفت: دماوند جزو کوه‌های نادر در دنیا است که به شکل مخروطی است واهمیت زیادی برای ما دارد بنابراین باید در جهت حفاظت از آن تلاش کنیم.

عناوین برگزیده