به گزارش می متالز، شرکت هپکو اراک یکی از بزرگترین واحدهای تولیدی و صنایع مادر تخصصی کشور است که طی چند دهه فعالیت نقش مهمی در توسعه و شکوفایی صنعتی و اقتصادی کشور ایفا کرده است.
این واحد تولیدی اما در میانه دهه ی ۸۰ به بخش خصوصی واگذار شد که به علت عدم اهلیت سهامدار عمده اندکی بعد با بحران تولید مواجه و در سال ۹۵ با اما و اگرهای فراوان مجددا واگذاری جدیدی صورت گرفت که بازهم با شکست همراه بود و در نهایت از مجموع این اتفاقات تنها تجربهی تلخ دو خصوصیسازی غیراصولی نصیب هپکو شد و این روزها بحث بازگشت مجدد این واحد به دولت در حالی مطرح است که دغدغه ی کارگران این شرکت و کارشناسان حوزه ی صنعت توجه و برنامه ریزی برای رونق تولید در هپکو است.
طی هفته های اخیر اما جمعی از کارگران شرکت هپکو طی نامه ای به دو نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی درخواست کردند تا با محوریت و پیشگامی نمایندگان استان مرکزی جمعی از نمایندگان کمیسیونهای مختلف مجلس با حضور در اراک از ظرفیتهای تولیدی این شهر و همچنین شرکت هپکو بازدید کنند، لذا بر آن شدیم تا این موضوع را با تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی مطرح کنیم که ادامه به آن خواهیم پرداخت.
حسینعلی حاجی دلیگانی عضو هیاترئیسه مجلس شورای اسلامی؛ ضمن تأکید بر تسریع در حل مشکلات شرکت هپکو اراک در رابطه با دعوت کارگران شرکت از نمایندگان جهت بازدید از ظرفیتهای این واحد گفت: حمایت لازم از هپکو انجام خواهد شد، اگر برنامهریزی هم صورت گیرد و نیاز به حضور باشد حضور پیدا خواهیم کرد و هر کمکی که از دست ما برآید برای رونق تولید در این شرکت حتماً انجام خواهیم داد.
علیرضا شهبازی عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس نیز؛ بر لزوم پیگیری برای رفع مشکلات شرکت هپکو اراک گفت: باید تلاش کنیم مشکل هپکو و کلیه واحدهای تولیدی در سراسر کشور و بهخصوص استانی مثل استان مرکزی که بیشترین واحدهای صنعتی و تولیدی را دارد برطرف شود لذا باید روی موضوع شرکت هپکو فکر کرد و تا رسیدن به نتیجه پیگیری و دنبال نمود.
مصطفی طاهری عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی؛ ضمن اشاره به اینکه در بحث واگذاریها و موارد مربوط به اصل ۴۴ قانون اساسی در اجرا مشکلات زیادی وجود دارد گفت: در عملکرد بخش دولتی های که در واگذاری نقش دارد چند خطا وجود دارد و برآیند چیزی که دیده میشود این است که موارد زیادی از شرکتها به قیمت واقعی واگذار نشده است.
وی ادامه داد: در فرآیند خصوصی سازی چون درنهایت به یک بخش خصوصی واگذارشده است و به ازای فروش آن پول بهحساب دولت یا منابع عمومی برمیگردد پس یعنی اتفاقی که با آن مواجه هستیم این است که اموال مردم باقیمت کمتری به فروش میرسد و شائبههایی به وجود میآید که در اینبین زد و بندی وجود دارد که اولین آسیب است.
طاهری با بیان اینکه مسالهی دوم اینجاست که اهلیت افراد در واگذاریها دیده نشده است تصریح کرد: هدف از واگذاری به بخش خصوصی بالا رفتن تولید و راندمان است و نیت ساماندهی بیشتر است و وقتی این اتفاق نمیافتد یعنی طرف خریدار اهلیت ندارد و با حسابوکتاب دیگری واردشده است که مثلاً اگر این شرکت را با قیمتی بخرد و شرکت را از بین ببرد فقط زمین، ماشین آلات و پسماند آن ده برابر سود دارد که این مورد هم کم دیده نشده است، لذا واگذاریها باید در مدت مشخصی صورت گیرد که اگر مشخص شد این مجموعه رو به برگشت و عقبگرد است خلع ید صورت گیرد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس اظهار کرد: باید موضوع واگذاری ها بهصورت ریشهای موردبررسی و حلوفصل قرار گیرد و در وهلهی اول شفافیتها بالا برود چراکه این مسائل به خاطر عدم شفافیت و بعضاً زد و بندهاست و باید در قانون بازنگریهایی صورت گیرد که خطای واگذاریها به حداقل برسد.
طاهری به وضعیت شرکت هپکو اراک اشاره کرد و گفت: ما به صنایع سنگین هم تیپ هپکو بسیار نیاز داریم و این شرکت محور توسعه است، مجموعههایی مانند هپکو فقط یک کارخانه و تعدادی کارگر نیست بلکه تولیدات اینها در شرایط تحریمی موجب توسعهی کل کشور است.
نماینده مردم زنجان در مجلس ادامه داد: اهمیت ماشینآلات سنگین بهمراتب بیشتر از خودروهای سبک است چراکه بهوسیلهی آن معادن رونق میگیرد، راهها گسترش پیدا میکند، سدها ساخته شود و حرکت این بخش ها وابسته با آن است.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس به ابهامات پیرامون خصوصیسازی های شرکت هپکو اشاره و تصریح کرد: مسالهی واگذاری هپکو فراتر از مواردی است که گفته شد و وقتی وضعیت آن را میبینیم شاید بحث خیانت و تعمدی برای ایجاد عقبماندگی در کشور باشد لذا باید به هپکو بسیار ویژه نگاه کرد و این مجموعه حتی یک روز هم نباید تعطیل شود، کشور ما درحالتوسعه است و در شرایط تحریم به تولیدات هپکو بهشدت نیاز داریم.
طاهری در پاسخ به نامهی کارگران هپکو مبنی بر دعوت از نمایندگان مجلس برای بازدید از شرکت خاطرنشان کرد: با صرف بازدید از این مجموعه به دنبال ویترین نیستیم و معتقدیم که با توجه به اهمیت موضوع مجلس باید به جد ورود کند و مشکلات این شرکت چه با آمدن و یا نیامدن نمایندگان برطرف و ساماندهی شود، کمیسیون صنایع و مجلس حتماً به بحث هپکو بهصورت خاص نگه میکند و علاوه بر کارگران این شرکت منافع کشور در این موضوع باید جدی دیده شود.
هپکو در سال ۱۳۵۱ در زمینی به وسعت ۹۰ هکتار با هدف مونتاژ ماشین آلات راه سازی در اراک تاسیس و از سال ۱۳۵۴ شروع به فعالیت کرد.
این شرکت ۲۵ نوع ماشین آلات راهسازی از جمله گریدر، لودر و غلتک تولید میکند که هشت نوع از محصولات آن تحت لیسانس کشورهایی چون ژاپن، آلمان، سوئد تولید میشود.
شرکت هپکو در اوج پیشرفت و بالندگی در سال ۱۳۸۵ به بخش خصوصی واگذار شد.