تاریخ: ۲۵ تير ۱۳۹۹ ، ساعت ۲۲:۱۱
بازدید: ۲۱۹
کد خبر: ۱۱۷۱۵۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

فرصت‌ و چالش‌ سرمایه‌گذاری در قم از زبان رییس اتاق بازرگانی

می متالز - رییس اتاق بازرگانی،صنایع، معادن و کشاورزی قم، در پاسخ به سوالات خبرنگار ایرنا فرصت‌ها و چالش‌های سرمایه‌گذاری در قم را تشریح کرد.
فرصت‌ و چالش‌ سرمایه‌گذاری در قم از زبان رییس اتاق بازرگانی

به گزارش می متالز، "ابوالفضل خاکی" روز چهارشنبه، از جمله با آزاردهنده دانستن آنچه دلالی زمین‌های صنعتی نامید، گفت: با دلالی زمین در شهرک‌ها مواجه هستیم که این مساله باعث شده زمین به‌اندازه کافی در اختیار سرمایه‌گذاران قرار نگیرد.

وی اضافه کرد: دلالان، زمین را با نرخ پایین خریداری کرده و در بازار آزاد با نرخ بالاتر از تصور به فروش می‌رسانند.

خاکی گفت: این امر در ماه‌های اخیر شدت پیداکرده است و حتی مسوولان امر، قادر به جلوگیری از این سودجویی نیستند که بزرگ‌ترین مانع برای صنعتگر به شمار می‌آید.

رییس اتاق بازرگانی قم بیان داشت: در تامین برق با مشکلات جدی روبه‌رو هستیم که در بسیاری از شهرک‌ها حتی تامین برق موردنیاز صورت نمی‌گیرد که در این راستا نیاز به عملیاتی شدن وعده‌های مسوولین داریم.

وی اظهار کرد: در شرایط فعلی و با توجه به ممنوعیت ورود کالاهای خارجی به کشور از محصولات داخلی استقبال بسیاری شده و در شرایط مطلوب صادرات قرار داریم.

خاکی ابراز داشت: به دلیل کمبود امکانات و وجود مشکلاتی چون زمین که شرکت شهرک‌های صنعتی در اختیار فعالان اقتصادی برای سرمایه‌گذاری قرار نمی‌دهد و عدم تامین برق واحدهای تولیدی تازه تاسیس برخورد کرده‌ایم.

سرمایه‌گذاری انجام‌ شده در قم ناکافی است

خاکی در ادامه اظهار کرد: در کشورمان برای پروژه ۱۰۰میلیارتومانی حداقل به ۸۰ میلیارد تومان تسهیلات با نرخ معقول نیازمندیم تا بتوانیم، برای ۵۰۰ نفر اشتغال‌زایی به‌صورت مستقیم ایجاد کنیم که حداقل ۲۰۰۰ نفر دیگر به‌طور غیرمستقیم درآمد از این پروژه داشته باشند که وجود چنین شرایطی نیاز به نگاه ویژه به صنعتگران و همراهی بیشتر دولت و دولتمردان دارد.

رییس اتاق بازرگانی قم ،سرمایه‌گذاری‌های انجام‌شده را کافی ندانست و عنوان کرد: در شرایط فعلی که کشور در شرایط تحریم نفت به سر می‌برد، می‌توان مواد اولیه پتروشیمی را به محصولی باارزش افزوده بالا تبدیل  کرد که با صادرات آن سود بالایی نصیب تولیدکننده می‌شود.

خاکی به محدودیت‌های مالی دولت اشاره داشت و افزود: یکی از مشکلات بانک مرکزی عدم امکانات جهت تامین ارز می‌باشد.

 وی ادامه داد: عدم تسهیلات بلندمدت بانک‌ها از دیگر مشکلات عدیده‌ای است که در همه دنیا وجود دارد که با توجه به تحریم‌ها قادر به گرفتن تسهیلات از خارجی‌ها نیستیم این در حالی است که درگذشته برای خرید ماشین‌آلات به‌صورت فاینانس از کشورهای خارجی در قالب چندساله امتیاز می‌گرفتیم.

وی اظهار داشت: صنایع بالادستی ما به‌جز شرکت‌های فولادی و پتروشیمی که به‌صورت قابل قبولی در حال ارائه خدمات و صادرات محصولات می‌باشند و نیاز داخل را به نحو احسن برطرف می‌کنند.

رییس اتاق بازرگانی قم گفت: برای صنایع پایین‌دستی نیز خریدها در شرایطی عادی قرار دارد که با حضور در بورس قادر به خریدوفروش محصولات هستند اما مشکل اساسی  عدم وجود تجهیزات و ماشین‌آلات در داخل کشور است.

قم قطب صادرات محور محصولات تولیدی

رییس اتاق بازرگانی قم اظهار داشت: استان قم، قطب صادرات محور در محصولات مختلف تولیدی همچون محصولات فولادی، پتروشیمی و مواد اولیه بسیاری از کارخانه‌ها در حال حاضر می‌باشد که امکان  صادرات به کشورهای بازار هدف همچون عراق و افغانستان و آسیای میانه و کشورهای اروپایی و عربی را فراهم آورده است.

خاکی گفت: شرایط سخت پیش رو برای تولیدکنندگان وجود دارد زیرا در راستای تامین مواد اولیه و ورود ماشین‌آلات و تجهیزات دچار مشکلات عدیده‌ای از جمله تهیه ارز مورد نیاز حتی به نرخ نیمایی که نرخ بالایی است روبرو هستند.

وی اضافه کرد: همچنین محدودیت‌های بسیار زیادی برای صادرکنندگان نیز به وجود آمده که حتی صادرکننده قادر به ورود ماشین‌آلات و تجهیزات موردنیاز کارخانه با ارز حاصل از صادرات محصولات خود به کشور نیست. 

افزایش اشتغال‌زایی با کمک دولت به طرح‌های توسعه‌ای بخش خصوصی

وی تنها راه برون‌رفت از این شرایط نابسامان را کمک دولت به بخش خصوصی عنوان کرد و گفت: دولت باید برای طرح‌های توسعه‌ای به‌خصوص اشتغال‌زایی تسهیلات ویژه‌ای برای فعالان این عرصه در نظر بگیرد تا اقتصاد کشور جانی تازه بگیرد.

خاکی به ۸۰ طرح در دستور کار اشاره داشت که با توجه به شرایط کرونایی به مرحله اجرایی نرسید البته درصددیم برای جذب سرمایه گزار به‌خصوص سرمایه‌گذاران خارجی شرایطی را برای برگزاری سمینارهای مهم در این بخش حتی به‌صورت مجازی فراهم کنیم و از سرمایه‌گذاران سراسر کشور و جهان برای سرمایه گزاری در  ایران به‌خصوص قم دعوت کنیم.

 وی خاطرنشان کرد: باید به این نکته توجه داشت که زیرساخت‌های لازم برای این سرمایه‌گذاری‌ها نیز وجود داشته باشد و از دولت و مسوولین استانی خواهشمندیم تا اقدامات لازم در این راستا را عملیاتی کنند.

رییس اتاق بازرگانی قم نیاز کارخانه‌ها به زمین، آب، برق و غیره را جهت استقرار الزامی دانست و در عین حال گفت: در حال حاضر شعار در زمینهٔ جذب سرمایه‌گذار موثر واقع نمی‌شود و سرمایه‌گذار با مشاهده کمبود امکانات اولیه از سرمایه‌گذاری منصرف خواهد شد همچنین در سال‌های گذشته شاهد این اتفاق نیز بوده‌ایم و امکان جذب صحیح و تأثیرگذار برای سرمایه‌گذاران خارجی نداشته‌ایم.

جذب سرمایه‌گذاران ایرانی در کشورهای همسایه

خاکی با اشاره به سرمایه‌گذاری ایرانیان در کشورهای همسایه اظهار داشت: کشورهای دیگر امکانات مطلوبی همچون پایین‌ترین نرخ زمین و برق و غیره  را در اختیار سرمایه‌گذار قرار داده‌اند و در مرحله آخر  تسهیلات ویژه بانک‌ها مشوق سرمایه گزاری محسوب می‌شود.

وی ادامه داد: در همین راستا در دنیا، بانک‌ها اولین پشتوانه سرمایه‌گذاران هستند که ۸۰ درصد بانک‌ها و ۲۰ درصد سرمایه‌گذار، هزینه پرداخت می‌کند و با آرامش خاطر از دانش و ذهنیت خلاق خود برای ایجاد یک مجموعه قدرتمند و بزرگ استفاده می‌کنند که در ایران  و استان قم حتی امکانات اولیه مناسب فراهم نیست.

خاکی ابراز کرد: با شرایط فعلی به‌راحتی قادر به جذب سرمایه‌گذار خارجی نخواهیم بود البته قابل‌ذکر است این شرایط حتی برای سرمایه گزار داخلی قم نیز فراهم نیست و برای زمین و برق و.. با مشکلات زیادی روبرو هستیم.

بستر سرمایه‌گذاری خارجی در قم فراهم شود

رییس اتاق بازرگانی قم اضافه کرد: باید به تقویت بستر سرمایه‌گذاری خارجی بپردازیم تا بتوانیم شرایط ویژه‌ای برای سرمایه‌گذاری‌های غیربومی در استان قم فراهم کنیم لذا با شرایط فعلی «joint venture» سرمایه‌گذاری خارجی به‌سختی وارد می‌شود بااین‌حال امکان ورود در بخش‌های پتروشیمی و نفت وجود دارد.

وی خاطرنشان کرد: بیشترین بهره‌وری در صنعت کفش، صنایع شیمیایی و پلاستیک و صنایع مرتبط با صنعت نفت که از صادرات بسیار خوبی بهره‌مند هستند همچنین فرش قم که مشابه آن در دنیا وجود ندارد، از رونق و صادرات خوبی بهره‌مند است.

خاکی ادامه داد: استان قم دارای بیش از ۲۵۰۰ واحد تولیدی می‌باشد که برخی از آن‌ها به دلایل مختلف  ازجمله شرایط بازار به تعطیل کشانده شده است.

وی یادآور شد: حدود ۲۰ درصد از این واحدها داری مشکلات جدی هستند و ۳۰درصد توانستند با تسهیلات ویژه در نظر گرفته‌شده به فعالیت ادامه دهند.

عناوین برگزیده