تاریخ: ۲۸ تير ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۴:۵۵
بازدید: ۲۴۸
کد خبر: ۱۱۷۶۷۶
سرویس خبر : انرژی

کاهش ۲۹ درصدی مشعل‌سوزی ایران در سه سال گذشته

می متالز - تولیدکنندگان نفت خاورمیانه از جمله ایران در کاهش مشغل سوزی پیشرفت داشته اند اما با درنظر گرفتن شمال آفریقا و آمریکا، نشانی از کاهش اتلاف گاز طبیعی در جهان وجود ندارد و میلیاردها دلار درآمد احتمالی همچنان هدر می رود.
کاهش ۲۹ درصدی مشعل‌سوزی ایران در سه سال گذشته

به گزارش می متالز، آمار شرکت تحقیقاتی FGE نشان می دهد که مشعل سوزی در عربستان سعودی طی سه سال گذشته ۳۷ درصد، در ایران ۲۹ درصد و در قطر ۱۲ درصد کاهش داشته است؛ در حالی که عراق بالاترین میزان مشعل سوزی را دارد.

سیامک ادیبی، مدیر تیم گازی خاورمیانه در شرکت FGE به پلاتس گفت: عوامل موثر در کاهش مشعل سوزی شامل کاهش تولید نفت اوپک پلاس و در نتیجه کاهش تولید گاز مرتبط با آن، تحریم های آمریکا و تاثیر آن بر تولید نفت ایران و بهبود مدیریت جمع آوری گاز در کشورهایی مانند عمان بوده اند.

خاورمیانه در سال میلادی گذشته ۳.۴ میلیارد فوت مکعب در روز گاز سوزانده که معادل تولید گاز انگلیس است هر چند که عربستان سعودی، عراق، عمان، کویت و اوپک از هدف بانک جهانی برای صفر کردن مشعل سوزی تا سال ۲۰۳۰ حمایت کرده اند.

به گفته ادیبی، دولت های خاورمیانه اهداف بلند پروازانه ای در کاهش مشعل سوزی دارند اما نتوانسته اند به این اهداف دست پیدا کنند. در عراق، سیاست صفر کردن مشعل سوزی تا سال ۲۰۲۱ از چند سال قبل وجود داشت اما این هدف به سال ۲۰۲۳ موکول شد و بعید است که این کشور حتی تا سال ۲۰۳۰ به چنین هدفی دست پیدا کند.

به گفته تحلیلگران کاتام هاوس، مشعل سوزی کشورها را از منافع اقتصادی که در صورت جمع آوری گازهای تولید شده در زمان استخراج نفت خام و فروش آنها به بازار حاصل می شد، محروم می کند. منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در صورت جمع آوری این گازها به جای سوزاندن آنها می تواند حداکثر ۶.۴ میلیارد دلار درآمد در سال داشته باشد.

مشعل سوزی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا ۴۰ درصد از کل مشعل سوزی جهان را تشکیل می دهد و حدود ۶ میلیارد فوت مکعب در روز گازی که می سوزد، سالانه معادل ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تن دی اکسید کربن تولید می کند.

به گفته اندرو کوپر، تحلیلگر اس اند پی گلوبال پلاتس آنالیتیکس، مشعل سوزی آمریکا در سال ۲۰۱۹ به دلیل تولید بالاتر نفت خام و محدودیت ظرفیت خطوط لوله برای انتقال گاز از مناطق تولیدی، به رکورد ۱.۵۲۱ میلیارد فوت مکعب در روز صعود کرد.

برنامه های عراق برای کاهش مشعل سوزی

به گفته رابین میلز، مدیرعامل شرکت قمر انرژی، صفر شدن مشعل سوزی در اکثر کشورهای منطقه خلیج فارس بجز عراق قابل دستیابی است. کشورهای شورای همکاری خلیج فارس همچنان مشعل سوزی دارند که منطقی نیست.

عراق با افزایش چهار درصدی مشعل سوزی در سه سال گذشته، در صدر فهرست مشعل سوزان در خاورمیانه قرار دارد. به دلیل عدم زیرساخت کافی، عراق بخش زیادی از گازی که در میادین نفتی جنوبی استخراج می کند را می سوزاند. عراق متعهد شده است در راستای توافق کاهش تولید تاریخی اوپک پلاس، تولیدش را کاهش دهد. کاهش تولید نفت این کشور باعث خواهد شد پروژه های جمع آوری گاز به تاخیر بیافتند.

شرکت گاز بصره در حال طراحی برنامه هایی برای جمع آوری گاز در میادین نفتی جنوبی عراق است و انتظار دارد این پروژه تا چند سال دیگر راه اندازی شود. این پروژه ۴۰۰ میلیون فوت مکعب در روز به ظرفیت جمع آوری گاز اضافه خواهد کرد و مجموع ظرفیت شرکت گاز بصره را ۴۰ درصد افزایش می دهد.

زمانی که این پروژه راه اندازی شود، تاسیسات قادر خواهند بود گاز کافی برای تولید ۱.۵ گیگاوات برق تولید کنند که برای تامین برق بیش از یک میلیون خانه کافی است.

طبق گزارش سالانه آرامکو، با افزایش تولید گاز از ۹.۸۴۹ میلیارد فوت مکعب در روز در سال ۲۰۱۸ به ۹.۹۳۸ میلیارد فوت مکعب در روز در سال ۲۰۱۹، مشعل سوزی این شرکت کاهش پیدا کرده است. حدود ۷۰ درصد از تولید گاز عربستان سعودی مرتبط با نفت است. آرامکوی سعودی یک سیستم گازی مستر دارد که در طول استخراج نفت، گازهای همراه آن را جمع و فرآوری کرده و در اختیار صنایع و نیروگاه های کشور قرار می دهد. گاز به عنوان خوراک برای صنعت پتروشیمی در عربستان سعودی استفاده می شود و همچنین در تولید برق برای صنایعی مانند فولاد، آلومینیوم و نمک زدایی از آب مورد استفاده قرار می گیرد.

بر اساس گزارش پلاتس، افزایش مشعل سوزی در امارات متحده عربی به دلیل تولید بالاتر گاز همراه با نفت بوده و این افزایش اندک بوده است. شرکت ملی نفت ابوظبی (ادنوک) که بزرگترین تولیدکننده انرژی این کشور است، سیاست داخلی برای صفر کردن مشعل سوزی دارد و از زمان تصویب این سیاست، میزان مشعل سوزی را بیش از ۹۰ درصد کاهش داده است.

عناوین برگزیده