تاریخ: ۲۴ بهمن ۱۳۹۵ ، ساعت ۰۹:۱۰
بازدید: ۴۸۰
کد خبر: ۱۱۷۸
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

ارز مبادله‌ای، پتاس وارداتی را ارزان‌تر کرد

می متالز - قیمت داخلی پتاس در حالی متاثر از روند جهانی کاهش یافته که تنها تولیدکننده پتاس در کشور ما واحد خور و بیابانک است. البته با توجه به نیاز داخل به پتاس این واحد با تمام ظرفیت کار نمی‌کند و واردات قابل توجهی از این ماده وجود دارد که سبب کاهش قیمت داخلی نیز شده است.
ارز مبادله‌ای، پتاس وارداتی را ارزان‌تر کرد

موضوعی که سبب واردات پتاس به داخل کشور شده، علاوه بر نیاز داخل، یارانه و ارز مبادله‌ای است که به بخش کشاورزی برای واردات تعلق گرفته است، موضوعی که سبب شده تولیدکننده داخلی برای فروش بیشتر مجبور به کاهش قیمت شوند.

۱۰ تا ۱۵ هزار تن تولید پتاس داخلی

درباره قیمت پتاس جهانی و تاثیر آن بر قیمت داخلی، سرپرست واحد پتاس خور و بیابانک عنوان کرد: حدود یک سالی می‌شود که قیمت جهانی پتاس با روند نزولی همراه بوده است. البته در یک ماه اخیر قیمت پتاس دوباره روند صعودی در پیش گرفته است، اما این روند صعودی چندان همراه با افزایش نبوده و امید چندانی هم نیست که دوباره به قیمت ۳۰۰ تا ۳۵۰ دلار گذشته بازگردد. در حال حاضر قیمت حدود ۲۰۰ دلار است و به دنبال قیمت جهانی قیمت پتاس داخلی نیز کاهش یافته است. پیش‌تر پتاس هر تن یک‌میلیون و ۴۰۰ تومان فروخته می‌شد که اکنون به یک میلیون تومان کاهش یافته است. علی علوی‌نایینی در ادامه عنوان کرد: چون دولت از این صنعت حمایت خاصی نمی‌کند، اگر قیمت‌ها را کاهش ندهیم، نمی‌توانیم با پتاس وارداتی قدرت رقابت داشته باشیم. از آنجا که حدود یک سال است که واحد تولید پتاس راه‌اندازی شده، میزان تولید این واحد ۱۰ تا ۱۵هزار تن تولید است. وی ادامه داد: واردات کشور بالاست، اما در این زمینه آمار دقیقی در دست نیست و به‌طور کلی بالای ۷۰ تا ۸۰ هزار تن پتاس و حدود ۸۰ تا ۹۰ تن سولفات به کشور وارد می‌شود. وی در پاسخ به اینکه میزان عرضه و تقاضای پتاس در حالت تعادلی قرار دارد یا خیر، گفت: با میزان وارداتی که انجام می‌شود، به‌طور کلی بین عرضه و تقاضا حالت تعادل وجود دارد اما مرکز ترویج و خدمات جهاد کشاورزی برای مصرف مستقیم و همچنین کارخانه‌های سولفات با ارز مبادله‌ای واردات انجام می‌دهد. وی با اشاره به کاربرد پتاس عنوان کرد: مهم‌ترین و بیشترین کاربرد پتاس در صنایع کشاورزی است که به عنوان کود مورد استفاده قرار می‌گیرد. کاربردهای دیگر نیز در صنایع نفت و شیمیایی و مصارف خوراکی و دارویی است. سرپرست واحد پتاس خور و بیابانک با اشاره به اینکه واحد پتاس خور و بیابانک تنها تولیدکننده پتاس در کشور است، عنوان کرد: البته دریاچه اصفهان یا قم در حال حاضر به کار تجهیز برای واحد پتاس مشغول هستند و چند سالی طول خواهد کشید که به بهره‌برداری برسد. ازاین‌رو محدوده مورد بهره‌برداری داریم، اما تنها واحد در حال بهره‌برداری واحد خور و بیابانک است. علوی‌نایینی در ادامه با اشاره به طرح‌های توسعه‌ای خور و بیابانک گفت: طرح توسعه‌ای ۵۰هزار تن در سال نخست و ۱۰۰هزار تن پتاس در سال دوم را در دستورکار داریم. همچنین طرح سولفات در منطقه تا ۴۰هزار تن را نیز در دست کار داریم که نصف نیاز کشور را تامین می‌کند. وی در پاسخ به این پرسش که در سال پیش‌رو قیمت پتاس جهانی به کدام سمت پیش خواهد رفت، عنوان کرد: با توجه به ماه گذشته که تا حدی قیمت پتاس روند افزایشی در پیش گرفته احتمال این می‌رود که قیمت پتاس نیز تا ۵۰ دلار افزایش بیابد و قیمت داخلی نیز به همین اندازه روند افزایشی در پیش بگیرد.

ارز مبادله‌ای و یارانه، پتاس را ارزان‌تر کرد

سرپرست بازرگانی واحد خور و بیابانک همچنین درباره قیمت جهانی پتاس و عرضه و تقاضای آن در کشور عنوان کرد: قیمت‌های جهانی در سال گذشته روند نزولی داشته و افزون بر ۲۰درصد قیمت داخلی کاهش پیدا کرده است. بهزاد سعیدی با اشاره به تعادل عرضه و تقاضا نیز عنوان کرد: مهم‌ترین مشکلی که در سیستم وجود دارد این مسئله است که در سال‌های گذشته این کالا وارداتی بوده است. از این‌رو سیستم ارز مبادله‌ای برای واردات آن در نظر گرفته‌اند. از سوی دیگر نیز خدمات کشاورزی، بودجه‌ای را برای یارانه به کشاورزها در این زمینه پرداخت کرده است. این دو عامل باعث شده کشاورزان دو امتیاز برای پتاس دریافت کنند. بنابراین تمایل دارند از طریق واردات، پتاس خود را تامین کنند. سعیدی ادامه داد: همچنین در سال‌های گذشته خدمات کشاورزی حجم زیادی از پتاس را وارد کرده است و از آن ذخایر وارده‌شده همچنان استفاده می‌کند. بنابراین با توجه به این موضوع میزان فروش ما کاهش یافته است، چون ارز مبادله‌ای و یارانه خدمت کشاورزی، واردات را ارزان‌تر کرده است. وی ادامه داد: البته ما مشتریان ثابتی داریم که این مشتریان از طریق بورس کالا محصول ما را خریداری می‌کنند و درحقیقت فروش ما از طریق بورس کالا انجام می‌شود. وی در پاسخ به این پرسش که میزان واردات به کشور به چه میزان است، عنوان کرد: در کشور، مرجع معتبری در این زمینه نداریم، هر کس آماری اعلام می‌کند که چندان قابل استناد نیست. برخی آمارها را مرکز ترویج و خدمات جهاد کشاورزی اعلام می‌کند. برخی‌ها نیز مستقل پتاس وارد می‌کنند. مصرف‌کنندگان دیگر مانند کارخانه‌های سولفات و برخی شرکت‌های تعاونی نیز این ماده را وارد می‌کنند. اما به این منظور که تعرفه‌ها را تغییر بدهند، نوع کالا را تغییر می‌دهند. برای مثال به جای کود پتاس، نمک را اعلام می‌کنند، چون نرخ تعرفه و قیمت فروش آن نیز متفاوت است. بنابراین از طریق گمرک نیز نمی‌توان به آمار دقیقی رسید. سرپرست بازرگانی خور و بیابانک درباره میزان تولید این واحد گفت: ما توان این را داریم که ۱۵۰۰تن ماهانه پتاس تولید کنیم اما براساس نیاز بازار تولید داریم. چون انبار و نگهداری پتاس مشکل است. سعیدی درباره پیش‌بینی قیمت پتاس تا سال آینده گفت: تا نیمه سال افزایش قیمتی را نمی‌توان برای پتاس پیش‌بینی کرد. اما با تغییر وضعیت جهانی در انتهای سال بعدی میلادی امکان رشد قیمت‌ها وجود خواهد داشت.

منبع: صمت
عناوین برگزیده