تاریخ: ۲۸ تير ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۳:۵۲
بازدید: ۲۶۱
کد خبر: ۱۱۸۸۸۸
سرویس خبر : زمین شناسی
مدیرعامل شرکت مدیریت اکتشاف منابع معدنی «پایا» اعلام کرد

شناسایی ۹ هزار کیلومتر مربع منطقه «امیدبخش» معدن

می متالز - با افزایش توجه نظام سیاسی و اجرایی به قابلیت‌ها و ظرفیت‌های بخش معدن و همزمان با تشدید تقاضا برای ذخایر و مواد معدنی استراتژیک در بازارهای داخلی و خارجی، جایگاه شرکت‌های فعال در حوزه معدن و صنایع معدنی در سطح اقتصاد ملی از اهمیت بیشتری برخوردار شده است.
شناسایی ۹ هزار کیلومتر مربع منطقه «امیدبخش» معدن

به گزارش می متالز، این موضوع، به‌صورت ویژه از منظر بنگاه‌های اقتصادی که در تامین منابع و مواد معدنی مورد نیاز صنایع مختلف فعالیت می‌کنند، قابل توجه به نظر می‌رسد.  براساس ضرورت موجود در کشور، شرکت مدیریت اکتشاف منابع معدنی پایا متشکل از ۱۲ شرکت بزرگ معدنی و صنایع معدنی، از سال ۱۳۹۸ با واگذاری ۱۳ پهنه اکتشافی به مساحت حدود ۵۸ هزار کیلومتر مربع با عنوان کنسرسیوم اکتشاف، آغاز به کار کرد. پتانسیل‌یابی، اکتشاف، استخراج و بهره‌برداری از معادن داخل و خارج کشور، سرمایه‌گذاری در مواد و صنایع معدنی در داخل و خارج کشور، انجام عملیات بازرگانی و اقتصادی و خدمات بازرگانی و واردات و صادرات مواد معدنی، انجام خدمات فنی و مهندسی و مشاوره‌ای و پیمانکاری مربوط به بخش اکتشاف، استخراج و بهره‌برداری معادن، مشارکت و خرید سهام شرکت‌های معدنی و صنعتی و تجاری، شرکت در مزایده‌ها و مناقصات مربوط به موضوع شرکت، اخذ نمایندگی‌ها، شعب و اعطای نمایندگی در داخل و خارج کشور از موضوعات فعالیت شرکت مدیریت اکتشاف منابع معدنی پایا است.

استراتژی و برنامه‌های شرکت پایا

به گفته علی یزدانی، مدیرعامل شرکت مدیریت اکتشاف منابع معدنی پایا، اکتشاف منابع معدنی در بهترین شرایط از نرخ ریسک و احتمال شکست بالایی برخوردار است؛ به‌گونه‌ای که تنها بخش ویژه‌ای از کارآفرینان اقتصادی که روحیه‌ای ریسک‌پذیر و جهان‌بینی ویژه‌ای دارند، در این عرصه حضور می‌یابند، سرمایه‌گذاری می‌کنند و با چالش‌های بسیار روبه‌رو می‌شوند به امید آنکه ثروت خود و جامعه را افزایش دهند. متاسفانه در شرایط کنونی کشور و به دلیل تنگناهای ایجادشده ناشی از تحریم‌ها دشواری‌های عدیده‌ای در پروژه‌های اکتشافی بروز کرده که اهم آنها شامل محدودیت نقدینگی، محدودیت و عدم امکان تامین لوازم و تجهیزات حفاری، عدم دسترسی به تجهیزات آزمایشگاه‌های مدرن برای آنالیز نمونه‌ها در خارج از کشور و به‌صورت جامع‌تر کاستی‌های اجتماعی اقتصادی و اثرگذاری آن دو در اجرای طرح‌ها و پروژه‌ها است. علی یزدانی درخصوص برنامه‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت این شرکت افزود: در کوتاه‌مدت برنامه شرکت مدیریت اکتشاف معدنی پایا تکمیل و نهایی‌سازی مرحله شناسایی در گستره حدود ۵۸ هزار کیلومتر مربع منتخب، تکمیل داده‌های اکتشافی موردنیاز برای انتخاب مناطق مستعد، پی‌جویی در گستره تقریبی پنج هزار کیلومتر مربع مناطق هدف اکتشافی با اولویت اول، انتخاب محدوده‌های مناسب و انجام عملیات اکتشاف عمومی‌ و تفصیلی است. یزدانی همچنین، ارزیابی و اولویت‌بندی محدوده‌های تحت مالکیت اعضای کنسرسیوم و بخش‌خصوصی با توجه به پتانسیل کانه‌زایی و در نظر گرفتن نیاز طرح‌های توسعه‌ای کشور و برنامه‌ریزی برای تکمیل مراحل اکتشافی با توجه به شرایط هر محدوده و نیازهای اکتشافی آن را از برنامه‌های شرکت پایا در میان‌مدت برشمرد. مدیر عامل شرکت مدیریت اکتشاف پایا، ارزیابی حوزه‌های متالوژنیکی‌ آهن کشور در قالب دو گروه مستعد، اکتشاف کانسارهای پنهان، توسعه اکتشاف در مناطق شناخته‌شده و برنامه‌ریزی در جهت اکتشاف سیستماتیک را نیز از استراتژی‌ها و برنامه‌های شرکت در بلندمدت نام برد.

پهنه‌های سیزده‌گانه شرکت پایا

یزدانی در مورد نتایج به‌دست آمده از داده‌های زمین‌شناسی، ژئوشیمی، سنجش از راه دور و ژئوفیزیک و کاداستر معادن و نتایج اکتشاف مرحله شناسایی پهنه‌های سیزده گانه شرکت افزود: هم‌اکنون در استان اردبیل مناطق امیدبخش مس و طلا، استان آذربایجان شرقی مس و طلا، استان اصفهان مس، طلا، آهن، سرب و روی، باریت، مولیبدن، استان یزد آهن، مس، سرب و روی، طلا، آلومینیوم، باریت، استان خراسان جنوبی آهن، مس، سرب و روی، آلومینیوم، زغال سنگ، استان کرمان آهن، سرب و روی، کروم، مس، جنوب استان کرمان آهن، مس، طلا، منگنز و استان هرمزگان کروم و مس شناسایی شده است.
وی تصریح کرد: با توجه به اقدامات اکتشافی انجام‌شده در مرحله شناسایی از حدود ۵۸ هزار کیلومتر مربع ۱۵۴ منطقه امیدبخش اکتشافی با مساحت حدود ۹ هزار کیلومتر مربع برای مواد معدنی مختلف شناسایی شده است و این محدوده‌ها به عنوان اهداف مدنظر برای اکتشاف مرحله پی‌جویی با سه اولویت انتخاب شده‌اند. به گفته وی، طبق استانداردهای جهانی از هر هزار آنومالی در پهنه‌های Green Field، بین ۳ تا حداکثر ۱۰ محدوده به گواهی کشف خواهد رسید. البته این آمار بسته به وضعیت زمین‌شناسی و نوع ماده معدنی مدنظر برای اکتشاف متفاوت خواهد بود و این آمار میانگین آماری برای کانسارهای فلزی است.

برنامه‌های شرکت پایا در سال ۹۹

یزدانی تصریح کرد: با توجه به نیاز آتی کشور در حوزه‌های سنگ آهن، سنگ مس و زغال‌سنگ، اکتشاف به عنوان یک اصل اولویت‌دار در دستور کار دولت و شرکت‌های بزرگ معدنی و صنایع معدنی قرار گرفته است. در سال‌جاری در رابطه با پهنه‌ها، از ۱۵۴ محدوده معدنی که شناسایی شده‌اند، در نظر داریم حداقل ۵۰ پروانه اکتشاف در حوزه سنگ‌آهن، مس، طلا، سرب و روی و زغال‌سنگ و ... اخذ کنیم. مدیرعامل شرکت مدیریت اکتشاف منابع معدنی پایا افزود: در تعامل همزمان با اکتشافات در محدوده‌های معدنی، این شرکت بنا دارد به میزان ۵۰۰ میلیارد ریال با بخش خصوصی در حوزه اکتشاف و بهره‌برداری در زمینه ماموریت مرتبط با اساسنامه شرکت مشارکت و تا پایان سال ۱۴۰۰ به ۳۰ محدوده معدنی دیگر نیز دست یافته و پروانه بهره‌برداری اخذ کند.
یزدانی تامین منابع مالی کافی متناسب با هزینه‌های اکتشاف عمیق ذخایر بزرگ، هم‌افزایی توانمندی‌های تخصصی برای ورود به حیطه اکتشاف ذخایر بزرگ پنهان و عمیق، سرشکن کردن ریسک‌های ناشی از عدم کشف کانه و شکست پروژه‌های اکتشافی، استفاده از ظرفیت‌های حمایتی سازمان‌های تخصصی و دولتی و ورود به حیطه تملک و انواع سرمایه‌گذاری‌های مشترک در پروژه‌های بزرگ اکتشافی معدنی داخلی و خارجی را از جمله موارد دستیابی به تضمین امنیت و تامین مواد اولیه معدنی مورد نیاز کشور در کسب و کارهای آنها در بلندمدت برشمرد.

برآورد نیاز کشور به مواد معدنی

وی تاکید کرد: مواد اولیه مورد نیاز سهامداران و شرکت‌های بزرگ صنایع معدنی از قبیل سنگ‌آهن، مس، سرب و روی، بوکسیت، زغال‌سنگ و طلا است که بر اساس دو معیار اهمیت اقتصادی و مخاطرات تامین و با اولویت نیاز انتخاب شده‌اند. یزدانی گفت: ذخیره زمین‌شناسی سنگ آهن در ایران حدود ۵ میلیارد تن است که با احتساب نتایج اکتشافات جدید که حدود ۴۵۰ میلیون تن است، ذخایر قطعی ۳/۳ میلیارد تن با عیار متوسط ۷/۴۵ درصد به‌دست می‌آید که ۹۰ درصد آن مگنتیت و باقی‌مانده آن هماتیت است و در فاصله سال‌های ۱۳۵۱ تا ۱۳۹۸ حدود ۸۶۰ میلیون تن از این ذخایر، استخراج شده است. به گفته وی، کل استخراج سنگ آهن در سال ۹۸ برابر با ۸/۹۴ میلیون تن بوده است و پیش‌بینی میزان استخراج در سال ۹۹ نیز برابر با ۴/۹۹ میلیون تن است.
مدیر عامل شرکت مدیریت اکتشاف منابع معدنی پایا افزود: تولید سال ۹۷ فولاد برابر با ۵۷/۲۴ میلیون تن و در سال ۹۸ برابر با ۳۴/۳۰ میلیون تن بوده و پیش‌بینی تولید در سال ۹۹ نیز معادل ۳۴/۳۷ میلیون تن اعلام شده است. وی افزود: بر اساس پیش‌بینی طرح جامع فولاد کشور با نگاه به میزان ذخایر قطعی و مصرف فعلی سنگ‌آهن در واحدهای کنسانتره‌سازی و دانه‌بندی، ذخایر کشف‌شده موجود، تنها پاسخگوی نیاز واحدهای پایین‌دستی تا ۱۰‌سال بعد از افق چشم‌انداز ۱۴۰۴ است.

عناوین برگزیده