به گزارش می متالز، در چنین شرایطی، افت تقاضا برای فلزات اساسی مانند روی بهدنبال کاهش رشد اقتصاد جهانی و کاهش درآمدها، طبیعی بهنظر میرسد.
صنعت خودروسازی و ورقهای گالوانیزه را باید یکی از مصارف اصلی فلز روی عنوان کرد. پس از شیوع کرونا، این صنایع با افت تقاضا و درنتیجه کاهش تولید روبهرو شدند. از آنجا که همهگیری این ویروس همچنان در سراسر جهان ادامه دارد، تقاضا برای این فلز پایه همچنان محدودتر از گذشته است.
براساس گزارشهای منتشرشده از سوی انجمن جهانی سرب و روی، میزان تولید این فلز از ابتدای امسال میلادی تا پایان آوریل در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۱۹، حدود ۲.۵ درصد بیشتر شده است. این درحالی است که میزان تقاضا برای این فلز در مدت زمان مورد بحث افت ۴.۸ درصدی را در مقایسه با ۴ ماه نخست سال گذشته میلادی از آن خود کرده است.
بدیهی است که در چنین شرایطی زمینه افت قیمت در تقابل عرضه و تقاضا فراهم میشود. البته میزان تولید این فلز از ابتدای امسال میلادی رو به نزول گزارش شده است. بهعلاوه آنکه میزان تولید روی معدنی نیز در همین بازه زمانی، افت ۵.۷ درصدی داشت.
قیمت فلز روی پس از ماه ژانویه و بروز ویروس کرونا، در مسیر نزولی قرار گرفت. این روند نزولی تا پایان آوریل هم ادامه پیدا کرد.
همانطور که در نمودار مشاهده میشود میانگین قیمت روی در ۷ ماه نخست امسال در مقایسه با همین بازه زمانی در سال ۲۰۱۹، افت قابلتوجهی داشته است.
در همین حال، چنانچه روند قیمتی این فلز را در امسال مورد بررسی قرار دهیم، مشاهده میکنیم که میانگین قیمت این فلز در ماه آوریل به پایینترین سطح خود از سال ۲۰۱۶ تاکنون رسیده است. میانگین قیمت شمش روی در بورس فلزات لندن در ماه آوریل ۱۸۹۴ دلار بهازای هر تن رسید.
یکی از دلایل اصلی افت قیمت این فلز را میتوان به کاهش تقاضا در عین حالی که تولید رو به رشد است، نسبت داد. توجه به این نکته ضروری به نظر میرسد که برتری تقاضا از عرضه در طول سالهای اخیر، علت اصلی رشد قیمت فلز روی بوده، اما اکنون این علت منتفی شده است.
با این وجود، بارقههایی از امید در بازار این فلز به چشم میخورد. از ماه مه قیمت این فلز دوباره صعودی شد. همانطور که در نمودار هم مشاهده میشود این روند رو به رشد در ماههای ژوئن و ژوئیه نیز ادامه داشته است.
این روند مثبت را باید بهدلایل مختلفی نسبت داد. نخست آنکه افت قیمتها، تقاضا برای خرید این فلز را افزایش داد. در چنین شرایطی، موجودی انبارها از این فلز کاهش یافت. این افت در نیمه ما مه(۱۲ تا ۱۹مه) قابل مشاهده بود.
البته این روند چندان تداوم نداشت و با رشد موجودی انبارهای بورس فلزات لندن از این فلز، قیمت آن البته بهطور محدود کاهش یافت.
درحالحاضر نیز با وجودی که موجودی انبارها از این فلز قابل توجه است، اما همچنان قیمت آن روند رو به رشدی را در مقایسه با ماههای قبل طی میکند. گویی همچنان تقاضا رو به رشد است و همین افزایش مانع از سقوط مجدد قیمتها میشود.
چین، بزرگترین تولیدکننده و مصرفکننده فلز روی در جهان است. البته این کشور بزرگترین تولیدکننده معدنی روی جهان نیز بهشمار میرود و بر همین اساس نیز تغییرات روند تولید و مصرف این فلز در چین تاثیر بسزایی بر بازار جهانی آن دارد.
همزمان با شیوع ویروس کرونا در چین، مصرف آن نیز با محدودیتهایی روبهرو شد. این محدودیتها به همراه کاهش تولید روی در سطح بینالمللی، زمینه افت تولید این فلز را فراهم کردند.
براساس آمار، تولید فلز روی تصفیهشده در ماه مه در کشور چین (بهعنوان بزرگترین تولیدکننده این فلز در جهان)، کاهش یافت. این افت تولید را باید به افت تعرفه ذوب کنسانتره روی داخلی چین نسبت داد. در ادامه بسیاری از این واحدها اجرای عملیات تعمیر و نگهداری را به این ماه منتقل کردند.
مجموع تولید روی تصفیهشده چین در ماه مه با افت ۱.۲۶ درصدی در نسبت به مدت زمان مشابه سال ۲۰۱۹ به بیش از ۴۷۴ هزار تن رسید.
با توجه به آنکه قیمت روی در مسیر صعود قرار گرفته، انتظار میرود دوباره زمینه برای رشد تولید این فلز فراهم شود. کما اینکه فعالیت در بسیاری از معادن روی چین که بهدنبال شیوع این ویروس، متوقف شده بودند، دوباره آغاز شده است و معادن این کشور در حال بازگشایی هستند.
همانطور که پیشتر هم اشاره شد کشور چین بزرگترین تولیدکننده معدنی روی جهان است. با وجود اینکه همهگیری ویروس کرونا در سطح بینالمللی تاثیر منفی بر تولید روی در این کشور داشت، اما روند بازگشت به رشد تولید آغاز شده است.
با این وجود، پیشبینیها حکایت از آن دارد که سرعت رشد تولید روی معدنی در چین درسالهای آینده بهدلایلی مانند افت عیار معادن روی در این کشور و کمبازده بودن استخراج و فرآوری آنها و قوانین سختگیرانه محیط زیستی کاهش یابد.
پرو یکی دیگر از بزرگترین تولیدکنندگان فلز روی در جهان بهشمار میرود. پس از همهگیری ویروس کرونا در سطح بینالمللی، عرضه این فلز از سوی کشور پرو بهدلیل محدودیتهای ناشی از قرنطینه، با کاهش روبهرو شد.
گفتنی است این کشور از ذخایر غنی معدنی روی برخوردار است و سهم قابلتوجهی از کنسانتره مورد نیاز واحدهای ذوب تولید شمش روی جهان را تامین میکند.
پس از انتشار ویروس کرونا، میزان تولید کنسانتره روی در این کشور بهطور قابلملاحظهای کاهش یافت، اما این روند کاهش تولید رو به اصلاح است.چنانچه متالبولتن هم در گزارش جدید خود از آغاز بهکار مجدد معدن روی سانتاندر خبر داده است.
فعالیت در معدن روی سانتاندر در پرو پس از شیوع این ویروس و پس از مثبت شدن آزمایش چندین کارگر در تاریخ ۲۶ ژوئن متوقف شد، اما اکنون این معدن دوباره فعالیت خود را آغاز کرده است. درحالحاضر، تولید کنسانتره سرب و روی در این مجموعه دوباره آغاز شده، اما بازگشت مجدد تولید آن به حالت پایدار، ۲ هفته زمان میبرد. انتظار میرود این کشور در آینده نیز سهم قابلتوجهی از تولید کنسانتره روی جهان را در اختیار داشته باشد.
استرالیا از دیگر کشورهای بزرگ و اثرگذار در تولید روی است. انتظار میرود این کشور نیز تولید خود را حفظ کند و در مسیر صعودی افزایش دهد. این کشور پروژههای متعددی را در صنعت روی در دست اجرا دارد و انتظار میرود استرالیا سریعترین نرخ افزایش تولید معدنی روی را به خود اختصاص دهد.
با وجود تمام نقاط تیرهای که بر تولید و مصرف فلز روی سایه افکنده است، اما همچنان باید اقرار کرد که آینده روشنی را پس از بحران کرونا میتوان برای این فلز متصور شد.
تولید روی با استفاده از منابع معدنی از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ بنابراین چنانچه این بحران برطرف شود باید به رشد تولید، افزایش تقاضا و مصرف این فلز در بلندمدت امیدوار بود.