تاریخ: ۱۰ مرداد ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۲:۵۱
بازدید: ۲۳۲
کد خبر: ۱۲۱۵۰۱
سرویس خبر : آهن و فولاد
معاون بهره‌برداری فولاد مبارکه اصفهان:

گام بلند فولاد مبارکه در داخلی‌سازی یک محصول

می متالز - معاون بهره‌برداری فولاد مبارکه اصفهان گفت: به منظور تولید فولاد API لازم است تا ماشین‌های ریخته‌گری از نوع عمودی - قوسی باشد. فولاد مبارکه از سال ۹۵ این نوع از ماشین‌های ریخته‌گری را وارد مدار کرد. با انجام این اقدام به وزارت نفت این اطمینان داده شد که فولاد مبارکه تمامی محصولات API مصرفی در صنعت نفت و گاز را تولید خواهد کرد.
گام بلند فولاد مبارکه در داخلی‌سازی یک محصول

به گزارش می متالز، استفاده از فولاد‌ با ویژگی‌های خاص در برخی صنایع همچون ساخت لوله‌های نفت و گاز به دلیل حساس بودن این صنعت و انتقال آن از اهمیت زیادی برخوردار است. به منظور ساخت این لوله‌ها لازم است تا فولاد مورد استفاده آن از استاندارد API برخوردار باشد. سال‌های گذشته فولاد مصرفی این صنعت از خارج کشور تامین می‌شد. از سال ۱۳۹۵ شرکت فولاد مبارکه اصفهان در جهت خودکفایی در ساخت فولاد API اقدامات زیرساختی آن را مهیا کرد و از سال گذشته نیز این شرکت اقدام به تولید این فولاد می‌کند. از این رو گفت‌وگویی با مختار بخشیان، معاون بهره‌برداری فولاد مبارکه اصفهان ترتیب داده‌ایم که در ادامه خواهید خواند:

 

فولاد API چیست؟

بخشیان درباره استاندارد فولاد API گفت: موسسه نفت امریکا (American Petroleum Institute) که به اختصار API نامیده می‌شود استاندارهای مربوط به تولید فولادهای خاص در بخش‌های ترش و شیرین صنایع نفت و گاز را تعیین می‌کند. این نوع از فولادها که با نام API شناخته می‌شوند می‌بایست از استانداردهای خاصی برخوردار باشند. به عنوان مثال اگر قرار باشد تا نفتی با مشخصات شیمیایی خاص از یک منطقه به منطقه‌ای دیگر منتقل شود لوله‌ها و مخازنی که بدین منظور ساخته شده‌اند می‌بایست از استانداردهای مختلف از جمله ضخامت مناسب، آنالیز شیمیایی و نوع جوشکاری آن آن برخوردار باشد. استاندارد گریدهای فولادهای API نیز با توجه به میزان تنش کششی و خواص مکانیکی فولاد تعیین می‌شود.

 

گام بلند فولاد مبارکه در تولید فولاد API

معاون بهره‌برداری فولاد مبارکه اصفهان با اشاره به اینکه این شرکت از سال گذشته اقدام به تولید محصول فولادی API کرده است افزود: به منظور تولید این نوع از فولاد لازم است تا ماشین‌های ریخته‌گری از نوع عمودی-قوسی باشد که فولاد مبارکه از سال ۹۵ این نوع از ماشین‌های ریخته‌گری را وارد مدار کرد. با انجام این اقدام به وزارت نفت این اطمینان داده شد که فولاد مبارکه تمامی محصولات API مصرفی در صنعت نفت و گاز را تولید خواهد کرد. که این اتفاق در سال ۹۸ عملیاتی شد و این شرکت درحال‌حاضر توانایی تولید تمامی گریدهای API تا مرحله اسلب را داراست.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا این تولیدات در مجموعه‌ نورد فولاد مبارکه به ورق تبدیل می‌شود یا نه گفت: فولاد مبارکه درحال‌حاضر توانایی ضخامت‌های زیر ۱۶ میلی‌متر و عرض کمتر از ۱۸۵۰ میلی‌متر را به ورق تبدیل می‌کند و در صورتی که نیاز به محصولی عریض‌تر و یا ضخیم‌تر باشد انجام این نوردکاری به فولاد اکسین سپرده می‌شود تا با انجام عملیات نورد آن را به پلیت تبدیل کنند. در صورتی که خط نورد گرم ۲ در فولاد مبارکه راه‌اندازی شود امکان تولید ورق‌های عریض‌تر ۲۱۰۰ میلی‌متری و ضخامت ۲۵.۴ میلی‌متر فراهم خواهد شد.

بخشیان درباره تولید و عرضه ضخامت‌های بالاتر از این میزان گفت: ورق‌هایی با عرض ۲۱۰۰ میلی‌متر و ضخامت بیشتر ۲۵ میلی‌متر، تنها سهم کوچک ۱۰ تا ۱۵ درصدی از بازار را شامل می‌شوند و تولید ورق‌های با عرض زیاد تنها در اختیار فولاد اکسین است. که توانایی تولید ورق‌های عریض ۳.۵۰۰ تا ۴.۵۰۰ میلی‌متر را داراست.

بخشیان درباره ظرفیت تولید فولاد API عنوان کرد: این شرکت توانایی تولید ماهیانه ۵۰ هزار تن فولاد را در اختیار دارد که با احتساب سالیانه به حدود ۶۰۰ هزار تن خواهد رسید که امیدواریم با توسعه ایستگاه گاززدایی این رقم تا ۲ میلیون تن افزایش یابد.

وی درباره مصرف این نوع از فولاد در صنایع دیگر تصریح کرد: عمده تولیدات فولاد API در صنایع نفت و گاز و انتقالات سیالات استفاده می‌شود و در صنایعی چون خودروسازی مصرف ندارد. همچنین با توجه به استانداردهای بین‌المللی شرکت‌های سازنده باید تنها از استانداردهای تعیین‌شده استفاده کنند.

 

ایران تنها کشور تولید‌کننده فولاد API در خاورمیانه

معاون بهره‌برداری فولاد مبارکه اصفهان درباره کشورهای تولید‌کننده فولاد API خاطرنشان کرد: کشورهای معدودی در دنیا از جمله روسیه، هندوستان، چین، کره، ژاپن، ‌تایوان امریکا، آلمان، انگلستان و ایتالیا توانایی تولید این گرید از فولاد را دارند. ضمن اینکه ایران تنها کشور خاورمیانه است که توانایی ساخت این نوع از فولاد را دارد.

وی در ادامه گفت: با توجه به احداث واحد گازدایی جدید در فولاد مبارکه، و افزایش تولیدات در ساخت فولاد API تولیدات ما کفاف نیاز داخل را می‌دهد و ما نیازی به واردات اسلب این محصولات نخواهیم داشت ضمن اینکه امیدواریم در نیمه دوم سال آینده امکان صادرات این گرید فولادی را نیز داشته باشیم. با توجه به اینکه عمدتا پروژه‌های نفتی و گازی زیادی در منطقه ما وجود دارد و در صورتی که تحریم‌ها اجازه دهد ایران می‌تواند بازار خوبی برای خرید این کشورها باشد.

 

داخلی‌سازی و صرفه‌جویی ارزی

بخشیان در ادامه با اشاره به اینکه تولید فولاد API در پروژه‌های نفتی گفت: تولیدات داخلی ما سالانه ۲۵۰ میلیون یورو صرفه‌جویی ارزی به همراه داشته است. همچنین با توجه به توقف توسعه صنعت نفت به دلیل تحریم‌ها و نیاز ایران به توسعه زیرساخت‌های نفت و گاز که درصد قابل توجهی از آن به لوله اختصاص دارد‌ فراهم شدن امکان تولید در داخل کشور ظرفیت‌های خوبی را برای ما ایجاد می‌کند.

معاون بهره‌برداری فولاد مبارکه اصفهان در پایان گفت: تا این زمان نزدیک به ۳۰۰ هزار تن محصول با کیفیت عالی تولید و تحویل شده است و تا پایان سال نیز ۱۸۰ هزار تن اسلب تحویل شرکت نفت خواهد شد ضمن اینکه در تولید ورق‌های مورد نیاز نفت و گاز شیرین و ورق ترش به صورت ماهانه ۲۰ هزار تن تحویل می دهیم.

عناوین برگزیده