به گزارش می متالز، هومن هادیان اظهار کرد: در نامهای که ۲۹ تیرماه امسال از سوی دفتر حفاظت در برابر اشعه مرکز نظام ایمنی هستهای کشور صادر شد، آمده که با توجه به بازدید میدانی و نمونهبرداری توسط کارشناسان این دفتر و بر اساس نتایج آنالیز نمونهها، مقادیر به دست آمده از حدود استاندارد پایه بینالمللی بوده و در محدوده میزان خاک زمینه منطقه است.
وی در ادامه گفت: استان گلستان به لحاظ وضعیت زیستمحیطی و منابع طبیعی دارای معادن محدودی است و در رتبههای پایین کشوری قرار دارد، لیکن به دلیل حضور ماده معدنی ید دارای رتبه ارزشافزوده مواد معدنی بالایی در کشور است.
معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صمت گلستان با بیان اینکه استان گلستان تنها تولیدکننده ید در کشور است، تصریح کرد: در دنیا تنها هشت کشور امکان تولید این ماده معدنی را دارند و گلستان نام ایران را در لیست کشورهای جهانی در تولید ید قرار داده است.
هادیان با اشاره به اینکه استخراج ید در استان گلستان به هیچوجه انحصاری نیست، افزود: در حال حاضر سه شرکت در استان دارای پروانه بهرهبرداری استخراج ید هستند. ۱۳ شرکت پروانه اکتشاف ید گرفته و تمامی موافقت های زیست محیطی و منابع طبیعی را اخذ کردند. همچنین ۹ متقاضی جدید استخراج ید در استان وجود دارد که در حال پیگیری و اخذ مجوزهای محیط زیست و منابع طبیعی هستند.
وی با بیان اینکه بزرگترین مشکل کارخانجات ید پساب آنها است، تصریح کرد: هنوز راهحل مشخصی برای تعیین تکلیف پساب این کارخانجات مشخص نشده که آیا به دریاچه ریخته شود یا تزریق شود یا انتقال به دریا و سایر موارد انجام شود. البته بر اساس تصمیمات استانی تزریق به داخل زمین راهحل اول است و دو شرکت کانسار خزر و شورابه ید در حال انجام فرآیند احداث کانال و سایت تزریق به شکل آزمایشی هستند.