تاریخ: ۱۶ اسفند ۱۳۹۶ ، ساعت ۱۳:۵۴
بازدید: ۱۶۳
کد خبر: ۱۲۳۲۷
سرویس خبر : آهن و فولاد
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه اصفهان:

بازارهای اروپایی یک‌شبه به‌دست نمی‌آید

می متالز - شرکت فولاد مبارکه اصفهان به‌عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان فولاد کشور با تولید بیش از ۱۰میلیون تن فولاد، نقش زیادی در تامین ماده اولیه و صادرات محصولات فولادی دارد.
بازارهای اروپایی یک‌شبه به‌دست نمی‌آید

به گزارش می متالز، این شرکت در راستای تحقق شعار اقتصاد مقاومتی و رونق تولید واحدهای مصرف‌کننده فولاد از جمله صنایع خودرو، لوازم‌خانگی، لوله و پروفیل، صنایع فلزی و... فعالیت دارد. فولاد مبارکه اصفهان در ۲، ۳ سال گذشته بخش عمده‌ای از تولید خود را به تامین بازار داخل اختصاص داد تا شرکت‌های پایین‌دستی فولاد در تامین ورق مورد نیاز مشکلی نداشته باشند. این در حالی است که فولاد مبارکه با اقدامات وسیع مدیریتی و بهبود عملکرد و تولید محصول کیفی توانسته به عمده کشورهای جهان حتی کشورهای تولیدکننده فولاد در اتحادیه اروپا و امریکا، محصولات خود را صادر کند و در صورت تداوم کاهش صادرات، بخش عمده‌ای از تلاش‌های این شرکت در عرصه بین‌الملل و بازاریابی از دست خواهد رفت.


اعتماد اروپایی‌ها به فولاد مبارکه

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه با اشاره به ضرورت‌های صادرات محصولات فولادی در بازارهای جهانی عنوان کرد: پس از برجام نخست‌وزیر ایتالیا به ایران آمد و در حضور وی در اتاق بازرگانی ۱۶ تفاهمنامه امضا شد. ۱۵ تفاهمنامه به واردات فناوری، ماشین‌آلات و تجهیزات از ایتالیا مربوط بود و فقط یک مورد از این ۱۶ تفاهمنامه، صادراتی و شامل صادرات ورق‌های فولادی فولاد مبارکه به صنایع ایتالیا بود. در مذاکرات، طرف ایتالیایی به خرید ماهانه ۱۰۰ هزار تن محصول فولادی اصرار داشت که در نهایت بر ماهانه ۷۵ هزار تن توافق کردیم. بهرام سبحانی در ادامه افزود: علت این نیست که محصولات ما ارزان‌تر است، ما محصولات‌مان را به نرخ جهانی می‌فروشیم؛ حتی گاهی چند دلار بالاتر از نرخ چین می‌فروشیم. علت تقاضای طرف اروپایی این است که آنها کیفیت محصولات ما را قبول دارند و نام فولاد مبارکه برند شده و خریداران خارجی به محصولات این واحد اعتماد کرده‌اند. این یک افتخار برای کشور است که یک شرکت ایرانی محصولش در اروپا برند شده است.


بازارهای صادراتی را از دست ندهیم

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه تاکید کرد: این اعتماد ساده به‌دست نیامده است که به‌سادگی آن را از دست بدهیم. قرار است کشور در افق ۱۴۰۴ سالانه ۵۵ میلیون تن فولاد تولید کند. اگر ۵۵ میلیون تن محقق نشود، ۴۵ میلیون تن در سال در دسترس است. سبحانی خاطرنشان کرد: در بهترین وضعیت رونق اقتصادی، نیاز مصرف داخلی سالانه ۳۰ میلیون تن است و پرسش این است که با ۱۵ میلیون تن مازاد چه باید کرد؟ بنابراین باید بتوانیم آن را صادر کنیم. ۱۵ میلیون تن فولاد را که یک‌شبه نمی‌توان صادر کرد. جلوی واردات ۱۵ میلیون تن فولاد را با یک بخشنامه می‌توان گرفت اما ۱۵ میلیون تن فولاد را که یک‌شبه و با یک بخشنامه نمی‌توان صادر کرد. وی افزود: باید آهسته پیش رفت و بازارسازی کرد. از این‌رو در ابتدا با مقادیر کم باید آغاز کنیم زیرا خریدار خارجی باید محصول ما را ببرد، کیفیت و تعهد ما را ببیند تا به‌تدریج به لحاظ کیفیت و زمان تحویل به ما اعتماد کند.


نباید اعتبار ایران را از بین ببریم

مدیرعامل مجتمع فولاد مبارکه با اشاره به رعایت الزام‌های صادراتی، اظهار کرد: اگر درباره برخی محصولات فولادی در کشور کمبود داریم، باید وارد کنیم اما مانع صادرات و از بین رفتن این اعتماد نشویم. نباید مانع شرکتی شد که با مشقت توانسته به بازار اروپا که خودش قطب تولید فولاد است، محصول بفروشد و برای خود جای پا باز کند. محصولات فولاد مبارکه، کالای عمومی نیست که ما بتوانیم با تبلیغات آن را بفروشیم. سبحانی در ادامه توضیح داد: ما کالای واسطه‌ای تولید می‌کنیم و مشتریان ما کارخانه‌های پایین‌دست هستند. نمی‌توانیم کارخانه‌ای که به ما اعتماد کرده و خط تولید خود را با محصولات فولاد مبارکه لینک و تنظیم کرده را از دست بدهیم. باید توجه داشت از روزی که خریدار خارجی سفارش می‌دهد تا روزی که محصول به دستش می‌رسد، ۴ ماه زمان می‌برد؛ یعنی خریدار اروپایی نیاز ۴ ماه آینده‌اش را امروز سفارش می‌دهد. ما که وسط کار نمی‌توانیم به خریدار خارجی بگوییم به دلیل برخی فشارهای داخلی، صادرات را کاهش داده‌ایم و محصول را تحویل ندهیم. وی افزود: اگر تعهد خود را انجام ندهیم نه تنها اعتبار این شرکت که اعتبار کشور را از بین برده‌ایم. در آن صورت در جهان گفته می‌شود ایرانی‌ها قابل اعتماد نیستند.


۱۵ میلیون تن صادرات نیاز به تمرین دارد

این پیشکسوت صنعت فولاد در ادامه گفت: اگر می‌خواهیم وارد بازار جهانی شویم و سالی ۱۵ تا ۲۰ میلیون تن فولاد صادر کنیم از این رو باید از هم‌اکنون تمرین کنیم. فولاد مبارکه این تمرین را انجام داده و جای پای خود را در جهان پیدا کرده است. ما درحال‌حاضر به اتحادیه اروپا صادرات داریم. به خاورمیانه و جنوب خلیج‌فارس، ارمنستان، ترکمنستان، تایلند، مالزی، تایوان، الجزایر و مراکش و... نیز محصولات فولادی صادر می‌کنیم. این بازارها را نمی‌توانیم به آسانی از دست بدهیم. این بازارها یک‌شبه به‌دست نیامده که یک‌شبه از دست برود و اگر از دست هم بدهیم دیگر امکان بازگشت نداریم. اگر خریداران احساس کنند ایران قابل اعتماد نیست از دیگر عرضه‌کنندگان خرید می‌کند.


چین، لیدر بازار فولاد جهان است

مدیرعامل مجتمع فولاد مبارکه با اشاره با ادعای برخی مبنی بر اینکه فولاد مبارکه ارزان‌فروشی می‌کند، اظهار کرد: این موضوع واقعیت ندارد. نرخ فولاد در بازار جهانی در سال ۱۳۹۴ به‌دلیل رکود جهانی در صنعت فولاد از ۵۵۰ دلار به زیر ۳۰۰ دلار رسید. عامل اصلی سقوط نرخ هم چین بود. در جهان سالانه یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تن فولاد تولید می‌شود که بیش از ۸۰۰ میلیون تن آن را چین تولید می‌کند. تولید چین را با تولید ۲۰ میلیون تنی خودمان قیاس کنید. سبحانی ادامه داد: چین بیش از ۵۰ درصد فولاد جهان را تولید می‌کند؛ بنابراین بازار دست چین است و بازار جهانی را کارگردانی می‌کند. اگر چین نرخ را کاهش دهد همه کسانی که می‌خواهند در بازار جهانی باقی بمانند باید نرخ خود را کاهش دهند. چین می‌خواهد ۱۲۰ میلیون تن از تولیدات فولادی خود را صادر کند. ما با صادرات یک میلیون تن در سال چه کاری در مقابل چین می‌توانیم انجام بدهیم؟ چین لیدر بازار فولاد است و چینی‌ها در بازار دارای نقش تعیین‌کننده هستند.


حضور در بازارهای جهانی یعنی پیروی از منطق بازار

مدیرعامل مجتمع فولاد مبارکه ادامه داد: وقتی چین نرخ ۵۵۰ دلار را ناگهان به ۲۶۰ دلار رساند ما که نمی‌توانیم بگوییم فولاد مبارکه با این نرخ نمی‌فروشد. اگر بر نرخ بالاتر اصرار کنیم ازسوی چین حذف می‌شویم. پس ناچار هستیم نرخ صادراتی خود را با نرخ رقبایی که داریم تنظیم کنیم. ممکن است وقتی محصولی را ۲۶۰ دلار هم صادر می‌کنیم برای ما زیان هم ایجاد کند اما این کاهش نرخ مقطعی است و در عوض ما بازار خود را حفظ کرده‌ایم. کما اینکه پیش از این با نرخ بالای صادراتی، سود برده‌ایم. سبحانی گفت: ممکن است برای حفظ بازار صادراتی در مقطعی ناچار شویم با نرخ پایین محصولات‌مان را بفروشیم. شرایط به‌طورمستمر عوض می‌شود کما اینکه نرخ صادراتی ما امروز بالاتر از نرخ‌های داخلی است. منتقدان داخلی چرا امروز نمی‌گویند به نرخ صادرات به آنها محصول بفروشیم؟ آیا راضی هستند به نرخ خریدار خارجی به متقاضیان داخلی محصول بفروشیم؟ حضور در بازارهای جهانی یعنی پیروی از منطق بازار. وی ادامه داد: وقتی چین نرخ را کاهش می‌دهد ما که نمی‌توانیم گران‌تر بفروشیم اگر گران‌تر بفروشیم در آن صورت از بازار حذف می‌شویم. کما اینکه در شرایطی که بازار جهانی را حفظ کنیم از بالا رفتن نرخ‌ها، مانند وضعیت فعلی، سود می‌بریم. مدیرعامل فولاد مبارکه گفت: وقتی الزام‌های حضور در بازارهای جهانی را رعایت می‌کنیم، برخی در داخل ما را متهم به ارزان‌فروشی می‌کنند. ما درحال‌حاضر به اتحادیه اروپا، خاورمیانه و جنوب خلیج‌فارس، ارمنستان، ترکمنستان، تایلند، مالزی، تایوان، الجزایر و مراکش و... محصولات فولادی صادر می‌کنیم. این بازارها را نمی‌توانیم به آسانی از دست بدهیم. این بازارها یک‌شبه به‌دست نیامده که یک‌شبه از دست برود.

منبع: صمت
عناوین برگزیده