تاریخ: ۲۲ مرداد ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۸:۴۶
بازدید: ۲۲۲
کد خبر: ۱۲۳۳۰۱
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

لزوم ایجاد دالان نرخ سود بین بانکی

می متالز - یک کارشناس مالی و بانکی معتقد است که برقراری دالان سود بین بانکی، سیاستی ضد تورمی است که مشوقی برای هدایت نقدینگی موجود در جامعه به سمت سپرده‌های بانکی محسوب می‌شود.
لزوم ایجاد دالان نرخ سود بین بانکی

به گزارش می متالز، تاج محمد قجاوند ضمن مثبت بودن اجرای این سیاست در نظام بانکی ایران، گفت: نرخ سود بین بانکی، در معاملات بین بانکی روشی به شمار می‌رود که سابقه‌ای چند دهه‌ای در سیستم بانکی کشورهای مختلف جهان داشته که خوشبختانه با حضور عبدالناصر همتی در بانک مرکزی، این شیوه متداول در بانکداری بین‌المللی در بانکداری ایران هم اجرایی شد.

وی افزود: در این شیوه به صورت روزانه یا اصطلاحا شب به شب، پول‌هایی که بانک‌ها از سپرده‌گذاران خود جمع‌آوری کرده‌اند و اضافه از مراودات مالی روزانه بانک است، نزد بانک مرکزی سپرده‌گذاری می‌شود و بانک مرکزی هم برای این سپرده‌های این بانک‌ها در نزد خود، در ابتدا اعلام کرد سودی ۱۰ درصدی پرداخت می‌کند که در ادامه و طی دو مرحله این سود را به ارقام ۱۲ و ۱۳ درصد رساند. از سوی دیگر در این روش، بانک مرکزی به سیستم بانکی اعلام کرده است، درصورتی‌که از سپرده‌های خود در نزد بانک مرکزی اضافه برداشت داشته باشند، به جای جریمه اضافه برداشت که قبلا ۳۴ درصد بود، ۲۲ درصد دریافت خواهد شد.

دو وجه مثبت اجرای دالان سود بین بانکی

این مدیر سابق بانکی گفت: اجرای این شیوه از دو جهت برای سیستم بانکی کشور مثبت خواهد بود. آن‌ها هم سود سپرده نزد بانک مرکزی را دریافت می‌کنند و هم جریمه اضافه برداشت از سپرده بانک مرکزی برای آن‌ها کاهش پیدا کرده است.

قجاوند با تاکید بر اینکه بانک مرکزی به دنبال اجرای سیاست تشویقی برای هدایت نقدینگی به سمت سپرده‌های بانکی و در نتیجه کاهش تورم است، تاکید کرد: با اجرای این شیوه بانک‌ها تشویق می‌شوند تا سپرده‌های بیشتری را از مردم جذب کنند. چرا که از سپرده‌گذاری این نقدینگی جذب شده نزد بانک مرکزی سود ۱۲ یا ۱۳ درصدی دریافت می‌کنند. از سوی دیگر با اجرای این شیوه، بزرگ‌ترین مشکل سیستم بانکی کشور که منجر به زیان‌دهی آن‌ها شده بود، یعنی رقم بالای جریمه اضافه برداشت از بانک مرکزی هم تعدیل شده است.

وی افزود: البته برای تکمیل این سیاست بانکی باید اصلاحاتی در آن انجام شود. به عنوان مثال از آنجا که در عقود اسلامی سیستم بانکی کشور، وکیل مردم در سپرده‌گذاری محسوب می‌شود و به وکالت از طرف مردم، سرمایه‌گذاری می‌کند، پیشنهاد می‌کنم تا برای ایجاد انگیزه بیشتر میان مردم برای سپرده‌گذاری در بانک‌ها، آن‌ها هم از سود حاصل از دالان سود بین بانکی منفعت ببرند.

شراکت مردم در سوددهی مراوده‌ای بانک‌ها

این کارشناس امور بانکی گفت: با توجه به اینکه در سیستم بانکداری اسلامی، بانک پس از یک بازه زمانی مشخص به مردم سود علی‌الحساب می‌دهد، می‌توان در سررسید پرداخت سود سپرده‌ها، از سود شایان توجه حاصل از این مراوده میان بانک مرکزی و بانک‌ها، مردم را هم شریک کرد.

قجاوند توضیح داد: به این صورت که به فرض اگر برای سپرده یک‌ساله سود علی‌الحساب ۱۸ درصد مشخص شده است، در آخر سال چند درصد اضافه از آن ۱۸ درصد تعیین شده، از محل عایدی کانال سود بین بانکی، به سپرده‌گذاران پرداخت شود. اجرای این شیوه، نه تنها ربا نخواهد بود و که حق وکالت دقیقا ادا خواهد شد و موکلان بانکی که مردم باشند هم راضی خواهند بود.

وی در پایان تاکید کرد: برقراری دالان سود بین بانکی سیاستی ضد تورمی است که مشوقی برای هدایت نقدینگی موجود در جامعه به سمت سپرده‌های بانکی ایجاد می‌کند. در حال حاضر این مشوق برای بانک‌ها ایجاد شده است، اما این روند باید با تشویق مردم برای سپرده‌گذاری در نزد سیستم بانکی هم همراه باشد. چون منابع اصلی نقدینگی در اختیار عموم مردم است.

عناوین برگزیده