تاریخ: ۲۷ مرداد ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۱:۲۳
بازدید: ۲۷۸
کد خبر: ۱۲۴۱۵۸
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

بهترین سیمان دنیا در کوره‌ی مشکلات

می متالز - کارخانه سیمان ایلام با ظرفیت تولید روزانه ۵ هزار و ۳۰۰ تن کلیکر و سیمان بزرگترین واحد تولیدی در غرب کشور و بهترین برند سیمانِ کیفی دنیا است.
بهترین سیمان دنیا در کوره‌ی مشکلات

به گزارش می متالز، بن بست جغرافیایی با قرار گرفتن در دلِ کوه و اقتصادی که تنها بر پایه‌ی کشاورزی و دامداری، آن هم از نوع سنتی بود، سفره‌های بی رونقی را درزیر سقف‌های مردم این دیار پهن می‌کرد و این در حالی بود که مردم با دستانی خالی بر روی گنج‌های پنهانی خوابیده بودند که می‌توانست ثروتمندشان کند.
سیمان ایلام یکی از آن ثروت‌های نهفته‌ای بود که پس از به ثمر نشستنِ انقلاب به زندگی مردم این دیار رونق خاصی بخشید.


نانی که کارخانه سیمان بر سر سفره مردم گذاشت!

اشتغالزایی برای ۸۰۰ نفر به صورت مستقیم و ۳ هزار نفر به صورت غیرمستقیم، بارقه‌ی امید در دلِ محرویتی طولانی بود؛ به گونه‌ای که به گفته مسوولان بیش از ۹۷ درصد کارکنان شاغل در این شرکت از اهالی بومی منطقه و دیگر مناطق استان هستند.
در ۱۵ کیلومتری شهر سرابله، بنایی خودنمایی می‌کند که انگار نقطه‌ی امیدیست برای مردمان روستایی و کشاورزی که به گفته‌ی غضبان ۶۵ ساله، برداشت اندک محصولات، کفاف هزینه‌های زندگیشان را نمی‌دهد و با راه اندازی این کارخانه دری از امید به رویشان باز شده است.
او که اهل روستای قنات آباد است می‌گوید: این کارخانه با خودش امید و اشتغال آورده و تا حدودی غم نان را نیز از دلِ اهالی روستا‌های مجاورش پاک کرده است؛ اما گرد و غباری که بر سر روستا می‌پاشد، زندگیشان را دردناک کرده است. درد دام‌هایی که به خاطر غبارِ کارخانه بیمار می‌شوند، درد محصولات خاک گرفته‌ای که رشد نکرده، می‌سوزند، درد سرفه‌های ریز بچه‌های کوچکی که تنگی نفس گرفته اند و غم آن نفس تو را هم بند می‌آورد و کارگر‌هایی که برای یک لقمه نان، مشکل تنفسی پیدا کرده اند و همچنان با نفس‌های بریده، بریده کار می‌کنند؛ تنها به این خاطر که تنگی نفس را به شرم تنگدستی در برابر اهل و عیال ترجیح می‌دهند.

 

فیلتر‌هایی که حریف غبار‌ها نمی‌شوند

به گفته‌ی دهیار قنات آباد، محیط زیست، فیلتر نصب کرده و بر این اساس می‌گوید مشکلی وجود ندارد؛ اما آنچه که به چشم می‌آید، غیرقابل انکار است.
غبار کارخانه را می‌شود در ته گلویت احساس کنی. لایه‌ی نازکی از آن هم بر روی لباس‌هایم نشسته بود. به گفته آقای دهیار، در قنات آباد ۱۰۰ خانوار زندگی می‌کنند. براساس سرشماری سال ۹۵، این روستا ۳۰۱ نفر جمعیت دارد.
«روستا‌های «قنات آباد»، «کارزان»، «چشمه خزانه» و «جوب دراز» بیشترین آسیب را از آلودگی کارخانه می‌بینند.
 

نقص فنی، راهِ طرح جدید را سد کرده است

 
مسوولان کارخانه سیمان ادعا می‌کنند مشکل آلایندگی این کارخانه با نصب فیلتر‌های تصفیه، حل شده است.
 
بهترین سیمان دنیا در کوره‌ی مشکلات

طرح جدید کاملاً فیلتراسیون دارد و روی طرح قدیم هم نصب شده است و کارخانه از نظر زیست‌محیطی گواهینامه بین‌المللی دارد و نکات ایمنی کاملاً رعایت می‌شود. این درحالی است که علی طاهر سارایی معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست ایلام، وجود نقص فنی در تجهیزات را از جمله عوامل ایجاد این آلودگی عنوان می‌کند و علت آن را هزینه‌بر بودنِ حفظ، نگهداری و پاک‌سازی مداوم فیلتر‌های آلاینده ذکر می‌کند.
به گفته او، این کارخانه برای جلوگیری از تولید دود و ذرات معلق، مجهز به فیلتر است؛ اما نگهداری، پاکیزه‌سازی مداوم و اصولی این فیلتر‌ها مستلزم هزینه‌های زیادی است.
سارایی می‌گوید: میزان آلایندگی این کارخانه هر روز از طریق سیستم پایشِ آنلاین کنترل می‌شود و همچنین کارشناسان محیط زیست شهرستان سیروان و اداره کل حفاظت محیط زیست ایلام نیز به طور مداوم و مستمر این کارخانه را مورد رصد و پایش قرار می‌دهند.
وی تاکید کرد: در بررسی‌های به عمل آمده نقاط نقص و تولید آلاینده‌ها در کارخانه سیمان ایلام شناسایی و در قالب اخطار‌هایی خواستار رسیدگی و تسریع در رفع نقایص کارخانه شده که در صورت بی توجهی، به مراجع قضایی ارجاع داده خواهد شد.
 

در آن سوی مشکلات زیست محیطی، کیفیتش می‌درخشد

اما از مشکلات زیست محیطی این واحد تولیدی که بگذریم، سیمان ایلام از نظر کیفیت و مرغوبیت به عنوان بهترین برند سیمان در دنیا معرفی و شناخته شده و چندین لوح و نشان برتر استاندارد بین المللی را نیز دریافت کرده است.
 

برخی از این افتخارات:

دریافت تندیس برترین سیمان دنیا از مادریدِ اسپانیا، دریافت ستاره طلایی کیفیت از والارتای مکزیک و تندیس برترین سیمان دنیا از رُمِ ایتالیا، واحد صنعتی نمونه کشور، واحد نمونه کشور در زمینه صادرات سیمان و دومین صادرکننده نمونه کشوری....

بهترین سیمان دنیا در کوره‌ی مشکلات

اما این شرکت پرافتخار و بزرگ اکنون با مشکلات عدیده‌ای مواجه شده، مشکلاتی که منجر به تعطیلی یک ساله‌ی آن نیز شده است؛ اما منشأ این مشکلات از کجاست؟!

سارانی، مدیرعامل کارخانه، علت این امر را محدودیت‌های بازار کشور عراق عنوان می‌کند و می‌گوید: از سال ۹۴ که محدودیت‌های صادرات سیمان به این کشور اعمال شد، مشکلات عدیده‌ای برای این کارخانه به وجود آمد.
عباس شمس الهی مدیرعامل شرکت گاز استان نیز از بدهی ۲۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومانی کارخانه سیمان به این شرکت خبر داد؛ و پایان خوشِ نانی که برای کارگران آجر شده بود

کارگران با اظهار گلایه مندی از تعویق دریافت مطالبات خود، خواستار رسیدگی مسوولان به این موضوع شدند که شیرخانی مدیرکل اداره کار، تعاون و امور اجتماعی استان گفت: با دستور استاندار ایلام، پیگیری مشکلات و مسائل واحد‌های کارگری در دستور کار قرار گرفت و بر همین اساس با همکاری مدیران کارخانه سیمان ایلام، همه مطالبات کارگران شاغل در این شرکت پرداخت شد.
 

همصدایی برای برداشتن سد مشکلات به بازاریابی جدید ختم شد

جلساتی که بار‌ها برای رفع مشکل این واحد تولیدی با حضور استاندار و مسوولان مختلف برگزار و راهکار‌هایی نیز ارائه شد.
در این جلسات، بازاریابی بهترین گزینه برای نجات از بحران اعلام شد.
مدیرکل دفتر جذب و حمایت از سرمایه گذاری استانداری ایلام گفت: با توجه به مذاکراتی که با مدیرعامل این کارخانه داشته ایم، خوشبختانه اکنون برنامه خوبی در بحث صادرات و یافتن بازار جدید ترسیم شده است.
رستم زاد تاکید کرد: مشتری مداری، حضور مستمر مدیران ارشد و رصد و پایش مشکلات، همراهی مسوولان و دستگاه‌های مرتبط مانند: مالیات، گاز، برق، آب، بازاریابی جدید، پیگیری برای کاهش هزینه ها، افزایش صادرات با پیدا کردن بازار‌های فروش جدید می‌تواند در موفقیت این واحد صنعتی موثر باشد.
وی یادآور شد: میزان سرانه مصرف سیمان استان ایلام در سال، ۱۵۰ هزار تن است در حالی که این کارخانه سالانه بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن تولید می‌کند، بنابراین بهترین راه برای رفع مشکلات این واحد با توجه به کاهش صادرات به کشور عراق، تنها بازاریابی جدید است.
 

مشکل نقدینگی رفع می‌شود

مدیر عامل کارخانه سیمان ایلام با اشاره به تولید روزانه پنج هزار و ۳۰۰ تن محصولات مختلف در این کارخانه، گفت: مشکل نقدینگی کارخانه با همکاری مسوولان استان رفع می‌شود.
سارانی افزود: فاز یک تولید این کارخانه به مدت یک سال و به دلیل تحریم‌های ظالمانه و نیز نبود قطعات مورد نیاز از مدار تولید خارج شد، اما با همت و تلاش متخصصان بومی، این قطعات شبیه سازی شد و به مدار تولید بازگشت.
وی با اشاره به مشکلات نقدینگی کارخانه بیان افزود: این مهم با همکاری مسوولان استان در حال بر طرف شدن است و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
مدیرعامل کارخانه گفت: سیمان تولیدی این کارخانه به دلیل کیفیت بالا به کشو‌های خارجی حوزه خلیج فارس نیز صادر می‌شود.
 

دود سفید کارخانه سیمان نشانِ خوشبختی در مرزی‌ترین نقطه استان

اما درجنوبی‌ترین و مرزی‌ترین نقطه‌ی استان دشت‌های پهناور دهلران، مکان مناسبی برای احداث کارخانه‌ی سیمان است، جایی که بدون دغدغه‌ی وجود خانه‌های مسکونی، کارخانه‌ی سیمان می‌تواند به فعالیت و خودنمایی اقتصادی بپردازد؛ کارخانه‌ای که با ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی سال هاست، در گیر و دار مشکلاتِ اعتباری هنوز به بهره برداری کامل نرسیده است.
 

توقیف کارخانه به علت بدهی

عسکری، فرماندار دهلران در باره علت این امر می‌گوید: این کارخانه در بخش آسیاب فعال بود؛ اما با توجه به تاخیر چند ساله در بازپرداخت بدهی به بانک عامل، توقیف شد و به دنبال آن پیمانکارانی که کلینکر را به این کارخانه تزریق می‌کردند تحت تاثیر شرایط موجود، از ادامه همکاری با این کارخانه سر باز زدند.
نظری، نماینده کارگران کارخانه‌ی سیمان دهلران می‌گوید: با توقیف کارخانه، کارگران تنها حقوق پایه‌ی کارگری دریافت می‌کنند و در حال حاضر به سختی امرار معاش می‌کنند.


تلاش برای رفع موانع تولید

اما سرپرست صمت استان نیز می‌گوید: با تشکیل جلسات مختلف و با حضور استاندار و مالکانِ کارخانه و نیز سایر مسوولان استانی قرار شد ه است با استفاده از ماده‌ی حمایتیِ رفع موانع تولید، بخشی از بدهی‌های این کارخانه تا شهریورماه سال جاری پرداخت و مابقی بدهی‌ها نیز به صورت اقساطی برابر با ۲۵ درصد ارزش ریالی تسهیلات، به بانک عامل پرداخت شود.
محمدرحیمی افزود: این حمایت‌ها مشروط بر تکمیل و بهره برداری کامل و راه اندازی خط یک کارخانه در زمان مصوب است؛ و حرف آخر این که.


مردم این دیار سال هاست که از مرز، جمله‌هایی با تهدید، ترس و دلهره ساخته اند و امروز پس از گذشت سال‌ها دیگر وقت آن رسیده است که با استفاده از فرصت‌های فراهم شده برای پیشرفت و آبادانی، به آرامش و رفاه بیندیشند و برای تحقق رؤیا‌های خود و کودکانشان از صد‌ها منابعی که در دل این خاک خفته است بهره برداری کنند، بدون بیمِ تهدید، ترس و دلهره‌ی جدیدی به نام تبعاتِ صنعتی شدن....

عناوین برگزیده