به گزارش می متالز، معدن طلای ساریگونی در قروه یکی از مهمترین ظرفیتهای طلایی کشور است که سالانه بخش زیادی از طلای ایران از آن استحصال میشود.
سال 1383 شرکت معدنی زرکوه برای انجام عملیات اکتشافی در معدن طلای ساریگونی با 30 درصد سهم شرکت خدمات اکتشافی کشور و 70 درصد سهم ریوتینتو تشکیل شد و پس از انجام کار اکتشافی، گواهی کشف معدن را دریافت کرد.
شرکت معدنکاری ریوتینتو در سال 79 کار اکتشاف در معدن ساریگونی را آغاز و در سال 85 اعلام کرد به دلیل کمتربودن ذخیره معدن از حد انتظار قصد ادامه کار در این معدن را ندارد.
با خروج ریوتینتو از معدن طلای ساریگونی، کار بهرهبرداری از این پروژه به یک شرکت قزاقی واگذار شد و قزاقها فعالیت رسمی در این بلوک معدنی را از سال 91 آغاز کردند و عملیات اجرایی آن یک سال بعد کلید خورد.
قرار شد این پروژه اسفندماه سال 91 افتتاح شود که به دلیل عدم اتمام عملیات اجرایی، به شهریور 1392 تغییر کرد و پس از آن اسفندماه همان سال در صف انتظار طلاییشدن ایستاد و زمان بعدی به مهرماه سال 93 موکول شد تا بلاخره استخراج طلا از معدن ساریگونی قروه با سرمایهگذاری مشترک دو شرکت ایرانی و قزاقستانی به صورت رسمی از سال ۹۴ آغاز شد.
بیش از 5 سال از آغاز استخراج طلا از این معدن میگذرد و تاکنون شائبههای زیادی در زمینههای مختلف از جمله نحوه واگذاری، میزان استخراج، نحوه بکارگیری افراد، نشت سیانور از ساریگونی و خطرات زیستمحیطی آن و ...به همراه داشته است.
براساس شواهد موجود بیش از 40 روستای شهرستان قروه با اینکه در نزدیکی معدن ساریگونی واقع شدهاند، از نظر زیرساختی توسعه پیدا نکردند و تا سال ۹۸ آبرسانی در این روستاها به صورت سیار صورت انجام میگرفت.
مردم قروه انتظار دارند بخشی از سود حاصل از استخراج این معدن در راستای توسعه و رفع مشکلات منطقه هزینه شود و همواره در این راستا گلهمندیهایی دارند که رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان میگوید: مطابق قانون، کارفرمایان معدن مبلغی به عنوان حقوق دولتی به دولت پرداخت میکنند و ۱۵ درصد از این حقوق وصولی دولتی طبق تبصره ۶ ماده ۱۴ قانون معادن باید صرف تأمین زیرساختهای منطقه از جمله جادهسازی شود.
محمد درهوزمی افزود: ساکنان روستاهای نزدیک ساریگونی، انتظار دارند تمام این ۱۵ درصد صرف منطقه شود، اما این در حالی است که دولت بر اساس اهم و مهم و ضرورتها و نیازهای موجود، این هزینه را صرف بخشهای مختلف میکند و اینگونه نیست که تمام آن، صرف قروه و کردستان شود چرا که دولت باید مخارج دیگر خود را از طریق این حقوق دولتی تأمین کند.
مهدی مرادی معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کردستان اظهار کرد: 70 میلیون تن کانسنگ طلا در پنج محدوده طلای ساریگونی، قلقله، کرویان، قبغلوجه و میرگه نخشینه در استان کردستان وجود دارد.
وی عنوان کرد: سال گذشته در معدن طلای ساریگونی قروه 4.6 کیلوگرم طلای خالص و 2 تن نقره تولید شده است.
وی افزود: ذخیره معدن طلای ساریگونی قروه 56.2 میلیون تن شامل 41.2 میلیون تن قطعی و 15 میلیون تن احتمالی و کانسنگ طلا با عیار 1.73 گرم در تن است.
به گفته وی، قلقله سقز10.29 میلیون تن با عیار 1.2 دهم، کرویان 3.34 میلیون تن با عیار 1.18، قبغلوجه یک میلیون و 40 هزار تن با عیار یک و میرگه نخشینه 63 هزار تن با عیار 2.53 است.
وی با بیان اینکه 65 درصد ذخیره قطعی طلای خالص کشور در دو استان آذربایجان غربی و کردستان قرار دارد، گفت: با شناسایی و تکمیل اکتشافات کردستان و آذربایجان غربی دو پایتخت طلای کشور طلاییتر خواهد شد.
حال همزمان با هفته دولت قرار است فاز نخست توسعه معدن طلای ساریگونی در کردستان با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت افتتاح شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان گفت: فاز نخست طرح توسعهای معدن طلای ساریگونی قروه در هفته جاری با حضور سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت افتتاح میشود.
خالد جعفری با بیان اینکه ۳۰ میلیون دلار سرمایهگذاری برای فاز توسعه معدن ساریگونی قروه توسط سرمایهگذار خارجی آن انجام شده است، خاطرنشان کرد: با بهرهبرداری از فاز نخست توسعه این معدن برای ۲۰۰ نفر دیگر در این معدن شغل ایجاد خواهد شد.
وی در مورد جزئیات کامل بهرهبرداری از این طرح توسعهای هم گفت: جزئیات کامل این مهم همزمان با بهرهبرداری آن در هفته جاری با حضور وزیز صنعت، معدن و تجارت اطلاعرسانی خواهد شد.