تاریخ: ۲۲ اسفند ۱۳۹۶ ، ساعت ۱۱:۱۸
بازدید: ۱۶۲
کد خبر: ۱۲۵۳۸
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

فلز نقره‌ای در چشم‌انداز ۱۳۹۷

می متالز - بازار فلز نقره‌ای در امسال با افزایش نرخ قابل‌توجه و رونق به نسبت خوبی برخوردار بود، هرچند این افزایش نرخ بیشتر از افزایش نرخ‌های جهانی نشات گرفته است.
فلز نقره‌ای در چشم‌انداز ۱۳۹۷

به گزارش می متالز، ظرفیت تولید آلومینیوم سالانه حدود ۴۰۰ هزار تن است اما با طرح‌هایی که سال آینده قرار است وارد مدار تولید شود، می‌توان چشم‌انداز به نسبت خوبی را برای این صنعت در سال ۱۳۹۷ متصور بود.


افزایش ۳۰۰هزار تن آلومینیوم به ظرفیت تولید

مهم‌ترین اتفاق امسال در حوزه آلومینیوم، افزایش نرخ‌ها بود که به‌دنبال افزایش نرخ‌های جهانی بازار داخلی کشور را نیز تحت‌تاثیر قرار داد. این مطلب را مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژی‌بر لامرد و پارسیان عنوان و اظهار کرد: افزایش نرخ آلومینیوم در کشور به‌دنبال افزایش نرخ‌های جهانی اتفاق افتاد. محمد آشفته‌آج‌بیشه در ادامه با اشاره به کارخانه‌های جدیدی که سال آینده به ظرفیت تولیدی کشور اضافه می‌شود، گفت: کارخانه آلومینیوم جنوب درحال‌حاضر بیش از ۵۰درصد پیشرفت فیزیکی دارد و براساس برنامه‌ریزی‌ها زمان بهره‌برداری از این پروژه، نیمه دوم سال آینده است. این کارخانه آلومینیوم با ظرفیت ۳۰۰ هزار تن توانسته حدود نیمی از ظرفیت تولید کنونی را به ظرفیت آلومینیوم کشور اضافه کند. وی در ادامه خاطرنشان کرد: با توجه به افزایش میزان تولید آلومینیوم با وارد شدن ظرفیت‌های جدید، تقاضای داخلی را می‌توان پوشش داد. این چشم‌انداز سبب بالا رفتن ظرفیت تولید سال آینده صنعت آلومینیوم کشور می‌شود. از این‌رو اگر تلاطم‌های بازار را در نظر بگیریم، سال آینده شاهد افزایش نرخ نیز خواهیم بود. مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژی‌بر لامرد و پارسیان در ادامه با اشاره به ظرفیت تولید آلومینیوم کشور، عنوان کرد: ظرفیت تولید آلومینیوم کشور ۴۰۰هزار تن است که حدود همین میزان نیز برای تامین نیاز داخل وارد می‌شود. به عبارت دیگر حدود ۸۰۰هزار تن مصرف داخلی کشور است که با وارد شدن آلومینیوم جنوب به مدار تولید ۴۰۰ هزار تن کسری وارداتی تا حد قابل‌توجهی جبران می‌شود. آشفته‌آج‌بیشه در زمینه صادرات آلومینیوم نیز عنوان کرد: تقاضای داخلی کشور بیش از صادرات است و صادرات ما بیشتر به‌طور تهاتری و در قبال مواد اولیه انجام می‌شود اما در زمینه صادرات باید بیشتر به سمت صنایع پایین‌دست مانند کابل و آلیاژهای گوناگون آلومینیومی پیش برویم. وی در پاسخ به این پرسش که وضعیت بازار سال آینده را چگونه پیش‌بینی می‌کنید، گفت: با توجه به سیاست‌هایی که ترامپ در پیش گرفته و تلاطمی که برای اروپایی‌ها ایجاد کرده، باید منتظر ماند تا ببینیم اروپایی‌ها به کدام سمت کشیده می‌شوند و چه سیاستی را اتخاذ می‌کنند، آیا اروپایی‌ها با امریکایی‌ها آشتی می‌کنند یا این دعوا ادامه‌دار می‌شود. اگر این سیاست امریکا ادامه داشته باشد، نرخ آلومینیوم ممکن است روند کاهشی به خود بگیرد و ازسوی دیگر اروپایی‌ها نیز ممکن است در پی تصاحب بازارهای جدید باشند. از این‌رو نرخ‌ها در ام‌ام‌ای لندن حساس می‌شود. البته هنوز برای شرایط ایجاد شده کمی زود است که بتوان پیش‌بینی انجام داد زیرا در کل این شرایط هم می‌تواند فرصت ایجاد کند و هم تهدید قلمداد شود. فقط موضوع قابل توجه برای ما این است که حسگرهای‌مان را قوی‌تر کنیم تا بتوانیم در برابر این رویدادها واکنش مناسب داشته باشیم.


می‌توان دورنمای خوبی را متصور بود

آشفته‌آج‌بیشه همچنین در پاسخ به این پرسش که سال آینده تا چه اندازه تقاضای داخلی شاهد تحرک خواهد بود، گفت: در زمینه آلومینیوم از یک سو یک تقاضای پایدار وجود دارد و از سوی دیگر تقاضایی است که می‌توانیم ایجاد کنیم. اگر بتوانیم بازار مصرف کشورهای حاشیه خلیج‌فارس را در دست بگیریم، می‌توانیم بازار خوبی داشته باشیم. ازسوی دیگر معاون اول رئیس‌جمهوری با عراق تفاهمنامه صادراتی منعقد کرده است. این اتفاق‌ها می‌تواند سبب تحرک بازار آلومینیوم شود. در بحث صادرات نیز بازارهای بکر اطراف می‌تواند سبب تحول صادرات آلومینیوم کشور شود. در کل دورنمای خوبی را می‌توان برای سال آینده در بازار آلومینیوم متصور بود.


شاهد تقاضایی در بازار نبودیم

هرچند امسال با افزایش نرخ آلومینیوم به‌دلیل افزایش نرخ جهانی آن روبه‌رو بودیم اما رونق بازار و افزایش تقاضای داخلی در این صنعت نداشتیم. این مطلب را امیرحسین بابایی، کارشناس آلومینیوم اظهار و عنوان کرد: سال ۹۶ مهم‌ترین اتفاقی که در صنعت آلومینیوم رخ داد، افزایش نرخ جهانی آلومینیوم بود که سبب افزایش نرخ داخلی آلومینیوم شد. ازسوی دیگر رکود بازار مسکن سبب بی‌تحرکی در بازار داخلی و صنعت آلومینیوم در امسال شده بود. بابایی در ادامه خاطرنشان کرد: سال ۹۶ اتفاق‌هایی که در کردستان عراق افتاد، سبب بستن شدن برخی بازارهای صادراتی ایران در مرز عراق شد. مهر امسال پس از برگزاری رفراندوم کردستان عراق، پس از لغو پروازها و بسته شدن مرزها، نمایشگاهی که قرار بود در کردستان عراق برپا شود، لغو شد. این در حالی بود که می‌توانستیم در بازسازی شهرهایی مانند اربیل مشارکت داشته باشیم اما متاسفانه این‌گونه نشد. وی در ادامه همچنین با اشاره به نبود ثبات نرخ ارز در ماه‌های پایانی سال۹۶، عنوان کرد: موضوعی که در ماه‌های پایانی سال، بازار را دچار تنش و التهاب کرد، افزایش ناگهانی نرخ ارز بود که در کل سبب آسیب دیدن بازار شد و نرخ‌ها را دچار بی‌ثباتی و برنامه‌ریزی را برای تولیدکنندگان مشکل کرد. درحال‌حاضر تلاطم نرخ ارز همچنان ادامه دارد. هرچند به ظاهر دلار روی نرخ ۴۴۰۰ تومان به‌طور تقریبی ثابت مانده اما در حقیقت نرخ واقعی آن حدود ۴۸۰۰ تومانی است که نه کسی آن را می‌خرد و نه می‌فروشد. این کارشناس آلومینیوم در ادامه خاطرنشان کرد: فعالیت‌های بانکی در امسال به سختی انجام می‌شد زیرا شرایط و محدودیت‌هایی که دولت امریکا برای تجارت با ایران اعمال کرد سبب ایجاد محدودیت‌هایی برای تولیدکنندگان شد.


چشم‌انداز مبهم سال آینده

این کارشناس صنعت آلومینیوم با اشاره به چشم‌انداز سال آینده، تصریح کرد: یکی از نگران‌های سال آینده تمدید نشدن برجام ازسوی دولت امریکا و ترامپ است و این موضوع می‌تواند بسیار نگران‌کننده باشد. چند وقت پیش نیز اعلام دولت امریکا که ۳ یا ۴ ماه دیگر ممکن است برجام را تمدید نکند، سبب به‌هم ریختن بازار ارز و بی‌ثباتی در آن شد. بابایی افزود: مسئولان ما نیز نسبت به شرایط موجود واکنش‌های احساسی داشتند و نخستین اقدامی که انجام شد، این بود که ثبت سفارش دلار را بستند و با اقدام‌هایی که انجام دادند، خاطرات و اتفاق‌های سال ۹۲ دوباره تکرار شد. وی در ادامه چشم‌انداز سال ۹۷ را مبهم توصیف کرد و گفت: بازار سال آینده، بازار مبهمی است زیرا رکود داخلی ما همچنان ادامه‌دار خواهد بود و تا شرایط کشور ثبات پیدا نکند، نمی‌توانیم از این رکود خارج شویم؛ بنابراین چندان نمی‌توان به رونق امیدوار بود. ما برای بیرون رفتن از این شرایط نیاز به سرمایه‌گذاری داریم. اگر سرمایه‌گذاری انجام نشود، شرایط بدون تغییر باقی خواهد ماند و تا زمانی که امنیت در بازار وجود نداشته باشد، در بازار شاهد بهبود نخواهیم بود. این کارشناس آلومینیوم بیان کرد: با توجه به شرایط موجود، سال آینده تجارت، کار و تولید در وضعیت مبهمی قرار دارد. درحال‌ حاضر از یک‌سو نمی‌توان پیش‌بینی برای نرخ دلار داشت و ازسوی دیگر سرنوشت پروژه‌های عمرانی با توجه به بودجه اختصاص یافته برای سال ۹۷، بهتر از امسال نیست. در سطح بین‌المللی هم سرنوشت برجام مبهم است؛ بنابراین اگر این تکه‌ها را کنار یکدیگر بچینیم، یک پازل مبهم و غیرقابل پیش‌بینی به ما می‌دهد و چندان مشخص نیست به کدام سو خواهیم رفت. تولیدکنندگان هدف‌ شان این است که میزان تولید خود را افزایش دهند اما موضوع مهم این است که شرایط بازار چندان قابل پیش‌بینی نیست.سال آینده تجارت، کار و تولید در وضعیت مبهمی قرار دارد. درحال‌حاضر نمی‌توان پیش‌بینی برای نرخ دلار داشت و ازسوی دیگر سرنوشت پروژه‌های عمرانی با توجه به بودجه اختصاص یافته برای سال ۹۷، بهتر از امسال نیست.

منبع: صمت
عناوین برگزیده