تاریخ: ۲۶ اسفند ۱۳۹۶ ، ساعت ۲۱:۱۰
بازدید: ۳۳۵
کد خبر: ۱۲۷۰۴
سرویس خبر : محیط زیست

کلانتری: توافقنامه پاریس دستاورد بزرگی برای ایران است/پیگیر اصلاح قانون معدن هستیم

می متالز - رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه توافقنامه پاریس دستاورد بزرگی برای کشور ما محسوب می‌شود، گفت: بعد از مذاکرات متعدد با مرکز جهانی تغییر اقلیم متوجه شدیم که امکان رفع اشکالات وارده به توافقنامه پاریس از سوی شورای نگهبان وجود دارد و می‌توانیم ضمن حل ایرادات این توافقنامه را تصویب کنیم.
کلانتری: توافقنامه پاریس دستاورد بزرگی برای ایران است/پیگیر اصلاح قانون معدن هستیم

به گزارش می متالز، عیسی کلانتری در آخرین نشست خبری سال ۹۶ در مورد معدن‌کاری‌ها در مناطق حفاظت شده گفت: متاسفانه اصلاح قانون معدن در سال ۱۳۹۰ در غیاب سازمان حفاظت محیط زیست انجام شد یا اگر این سازمان از اصلاح این قانون مطلع بود قوانین به نفع محیط زیست تدوین نشد چون بر اساس این قانون معادنی که خارج از مناطق تحت مدیریت محیط زیست باشند نیازی به مجوز سازمان محیط زیست ندارند.

پیگیر اصلاح قانون معدن هستیم

وی با تاکید بر اینکه قانون سال ۹۰ معدن از سازمان حفاظت محیط زیست را خلع اختیار کرده است، اظهارکرد: اگر یک معدن مستقر در مناطق تحت مدیریت محیط زیست مجوز بگیرد طبق قانون معدن دیگر نیازی به مجوز سازمان حفاظت محیط زیست ندارد و این سازمان نمی‌تواند معدن‌کاری را در آن منطقه منع کند بنابراین این قانون مشکلات زیادی را در حوزه معدن برای محیط زیست ایجاد کرده است. به همین علت با برخی از نماینده‌های مجلس در این مورد صحبت کرده‌ایم و اصلاح این قانون را پیگیری می‌کنیم.

برای انتشار گزارش‌های ارزیابی زیست محیطی ترسی نداریم

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه با اشاره به ضرورت قرار دادن گزارش‌های ارزیابی زیست محیطی روی سایت این سازمان گفت: هیچ موضوع غیرشفافی در زمینه گزارش‌های ارزیابی زیست محیطی نداریم. از کسی هم ترسی نداریم، تخلف نمی‌کنیم تا از انتشار گزارش‌های ارزیابی زیست محیطی ابایی داشته باشیم.

کلانتری با تاکید بر اینکه معاونت انسانی سازمان حفاظت محیط زیست باید کلیه گزارش‌های ارزیابی زیست محیطی را روی سایت سازمان قرار دهد، اظهارکرد: تا کنون حدود ۸۰ گزارش روی سایت سازمان حفاظت محیط زیست گذاشته شده است و نباید فراموش کنیم که طبق قانون، این سازمان موظف است طی دو ماه به درخواست مجوزها جواب دهد و برای این درخواست‌ها تعیین تکلیف کند.

وی در ادامه در مورد روابط بین‌المللی سازمان حفاظت محیط زیست به موافقتنامه پاریس به عنوان یکی از مهمترین مسائل بین‌المللی اشاره کرد و گفت: شورای نگهبان این موافقتنامه را برگردانده و اشکالاتی به آن وارد کرده است. گروه بین‌الملل سازمان حفاظت محیط زیست این موافقنامه را مورد بررسی کافی قرار داده است و از نظر سازمان کشور ما هیچ مشکلی برای اجرای تعهدات خود در زمینه کاهش چهار درصدی گازهای گلخانه‌ای ندارد همچنین در صورت رفع تحریم‌ها می‌تواند هشت درصد دیگر به این عدد اضافه کند.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه گفت: اشکالاتی که شورای نگهبان به توافقنامه پاریس گرفته قابلیت اصلاح دارد. مرکز جهانی تغییر اقلیم بر خلاف آنچه ما فکر می‌کردیم در این موضوع تعامل کرده است و اشکالات وارده قابلیت حل شدن دارد بنابراین می‌توانیم طبق نظر شورای نگهبان عمل کنیم و ضمن رفع اشکالات این موافقتنامه را در داخل کشور به تصویب برسانیم. طبیعی است که موافقتنامه پاریس دستاورد بزرگی برای کشور ما خواهد داشت.

کلانتری در ادامه با اشاره به کشیدن دیوار در مرز ایران و ترکیه از سوی کشور ترکیه گفت: این کشور دیواری را به مساحت ۱۸۰ کیلومتر برای مقابله با گروه‌های تروریستی در مرز ایران می‌کشند. این دیوار برای رفت و آمد حیات وحش و آب‌های ورودی به سرزمین ما مشکلاتی ایجاد می‌کند. به همین علت از طریق وزارت امور خارجه پیگیری می‌کنیم که راه عبور و مرور حیوانات بسته نشود و برای منابع آبی کشور نیز مشکلی پیش نیاید.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه اظهار کرد: از طریق وزارت امور خارجه حق‌آبه هامون را پیگیری می‌کنیم همچنین آلودگی رودخانه ارس و حل مشکل گرد و غبار با منشأ خارجی مورد توجه ما است البته عراق در موضوع گرد و غبار نسبتا خوب عمل کرده است و آنها به تالاب‌ها بیشتر از ما اهمیت می‌دهند و آب کمی که از ترکیه به فرات وارد می‌شود به تالاب‌ها اختصاص می‌دهند.

وی افزود: عراق با وجود مضیقه‌ای که  دارد احیای تالاب‌ها را در اولویت قرار داده است، البته قرار گرفتن تالاب‌ها در حاشیه رودخانه‌ها نیز شرایط مناسبی را برای احیای این اکوسیستم‌ ایجاد کرده است. این عملکرد عراق در زمینه احیای تالاب‌ها شایسته تقدیر و تشکر است.

جلب موافقت سازمان برنامه برای تامین بودجه پروژه تکثیر یوز در اسارت

کلانتری در ادامه در مورد تکثیر و پرورش یوز در اسارت گفت: بر اساس نظر متخصصان باید زمینی به مساحت ۸۵ هزار هکتار برای تکثیر یوز در نظر بگیریم. دور این زمین باید حفاظ کشیده و از ورود پلنگ جلوگیری شود. برای اجرای این طرح موافقت تلویحی سازمان برنامه و بودجه را کسب کرده‌ایم و برای اجرای این طرح حدود ۵۰ میلیارد تومان نیاز داریم. از سال آینده بر اساس نظر متخصصان چنین زمینی در یزد انتخاب شده است و تکثیر و پرورش یوز مورد اهتمام قرار می‌گیرد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در بخش دیگر نشست در مورد تکثیر ماهی تیلاپیا در داخل کشور گفت: سالانه ۷.۵ میلیون تن ماهی تیلاپیا در دنیا تولید می‌شود و تقریبا همه کشورها از آمریکا گرفته تا اروپا و جنوب شرقی آسیا در این زمینه فعالیت می‌کنند. در یک هکتار فضا می‌توان ۲۰۰ تن ماهی تیلاپیا تولید کرد.

وی با تاکید بر اینکه نباید با حرف‌های غیرمستند کشور را از برخی منابع محروم کنیم، گفت: تیلاپیایی که در بافق یزد تولید می‌شود چطور می‌تواند به آب‌های کشور راه پیدا کند؟ روشن است که مجوز تکثیر و پرورش تیلاپیا در استان‌هایی که رودخانه ندارند، داده می‌شود. همچنین از بین ۱۴۷ گونه موجود ماهی تیلاپیا به یک گونه بی خطر مجوز تولید داده می‌شود.

ماهی تیلاپیا از نظر ارزش غذایی هیچ فرقی با ماهی سفید ندارد

کلانتری با بیان اینکه تولید ماهی تیلاپیا در استان‌هایی که به آب راه ندارند، عاری از اشکال است، گفت: ماهی تیلاپیا به لحاظ ارزش غذایی هیچ فرقی با ماهی سفید ندارد. چون تیلاپیا ۲۰ اسید آمینه دارد. پس به لحاظ ارزش غذایی جایگاه مناسبی دارد. تکثیر ماهی تیلاپیا در سمنان، بیرجند و بافق هیچ اشکالی ندارد و ما که قصد نداریم اجازه تولید این ماهی را در سفیدرود بدهیم.

تولید تیلاپیا در منطقه‌ای که رودخانه ندارد بدون اشکال است

وی تاکید کرد: برخی وقتی به محیط زیست فکر می‌کنند مسائل اقتصادی کشور را به طور کل فراموش می‌کنند در حالی‌که محیط زیست نباید مانع ایجاد اشتغال شود و از نظر سازمان حفاظت محیط زیست تولید تیلاپیا در منطقه‌ای که رودخانه ندارد بدون اشکال است.

تشکیل کارگروه ملی سازگاری با کم آبی کشور

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه در مورد دلیل تشکیل کارگروه ملی سازگاری با کم آبی کشور گفت: لازم است دستگاه‌هایی که با منابع آبی سر و کار دارند به یک نقطه مشترک برسند که کارگروه ملی سازگاری با کم آبی برای این هماهنگی موضوع موثر است. برای مثال وزیر جهاد کشاورزی تا سه ماه پیش اعتقادی به کم آبی نداشت و محدودیت آبی آخرین اولویتشان بود بنابراین لازم است مسئولان آب به تفاهم برسند و بر اساس مواد تفاهم شده عمل کنند.

به گفته کلانتری کارگروه ملی سازگاری با کم آبی کشور بر اساس اصل ۱۳۴ تشکیل شده است و دستگاه‌هایی که در مسئله آب ذینفع هستند شامل سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت کشور، وزارت جهاد کشاورزی،‌ وزارت نیرو، وزارت صنعت و معدن و سازمان برنامه و بودجه در این کارگروه حضور دارند. دراین کارگروه توافق کردیم که به سمت سازگاری با کم آبی حرکت کنیم.

وی ادامه داد: بر اساس توافقات انجام شده در کارگروه ملی سازگاری با کم آبی همه وزارتخانه‌های عضو باید انتظارات خود را در حوزه منابع آبی پایین بیاورند. برای مثال وزارت جهاد کشاورزی باید دست به اصلاحاتی بزند. حسن چنین کارگروهی این است که همه قبول کردند باید به سمت سازگاری با کم آبی و کاهش مصرف آب حرکت کنیم و جلوی خسارت‌های ناشی از کم آبی را بگیریم. قبلا وزارت کشاورزی تابع چنین شرایطی نبود اما در حال حاضر شرایط تغییر کرده است.

کلانتری افزود: این کارگروه تا کنون نتایج خوبی داشته است و هر هفته تشکیل جلسه می‌دهد. از نظر من می‌تواند خسارت‌های ناشی از کم آبی و خشکسالی را به حداقل برساند.

سیاست‌های غلطی را در حوزه اقتصادی پیش برده‌ایم

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه ضمن انتقاد از سیاست‌های توسعه کشور گفت: ۸۰ درصد جمعیت جهان در سواحل زندگی می‌کنند و بیش از ۸۰ درصد صنایع دنیا در سواحل مستقر است اما متاسفانه ما سواحل کشور را برای توسعه بسته‌ایم و از آبادان تا چابهار یک میلیون و ۷۰۰ هزار جمعیت داریم. همچنین در استان‌های شمالی کشور از طریق کشاورزی توانسته‌ایم تنها ۳۰۰ هزار شغل ایجاد کنیم در حالی‌که ۷.۵ میلیون نفر در این منطقه زندگی می‌کنند. واضح است که سیاست‌های غلطی را در حوزه اقتصادی پیش برده‌ایم که محیط زیست را نیز به مخاطره انداخته است.

 کلانتری همچنین در مورد حساسیت نیروهای امنیتی کشور به منابع آب و ضرورت خودکفایی در محصولات گفت: نیروهای امنیتی که به فکر آب و غذا هستند و باید پتانسیل کشور را برای تولید غذا بررسی و با چنین مسائلی علمی برخورد کنند. اگر ادعا می‌کنیم این کشور ۶۰۰۰ سال تمدن دارد و می‌خواهیم این تمدن ادامه پیدا کند باید پتانسیل‌ و ظرفیت تولیدی کشور را در نظر بگیریم مگر اینکه ادعا کنیم کشور را برای پنج سال بعد نمی‌خواهیم.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر ضرورت گفت‌وگو و مذاکره با بخش‌های مختلف کشوراظهارکرد: امروز دشمن‌ها هم با هم مذاکره می‌کنند پس چرا نباید بین بخش‌های مختلف داخل کشور گفت‌وگو و مذاکره وجود داشته باشد. این کشور برای همه است و کسی نمی‌تواند ادعا کند کشور را بیشتر از بقیه دوست دارد بنابراین باید همدیگر را قانع کنیم.

وی تاکید کرد: نیروی انسانی و پتانسیل منابع آبی ایران مشخص است و باید بدانیم که این منابع در کجا به کار گرفته شود که کشور را بیشتر خوشبخت کند. حقیقت آن است که شعار دادن خیلی ساده است و می‌توانیم با نابودی منابع در کوتاه مدت به خودکفایی برسیم اما اگر قصد حفظ کشور و حرکت به سمت توسعه پایدار را داریم باید به ظرفیت تولیدی کشور توجه کنیم.

کلانتری در ادامه گفت: در حال حاضر برخی مدعی‌ هستند می‌توانیم تولید بیشتری داشته باشیم اما من معتقدم نباید به منابع بیش از این فشار بیاوریم و باید برای قانع کردن همدیگر مذاکره کنیم.

وی در ادامه در مورد تولید محصولات تراریخته گفت: چند وقت پیش مجلس بحث ممنوعیت ورود محصولات تراریخته را مطرح کرد در حالی‌که اگر این محصولات وارد کشور نشود قیمت مرغ و گوشت و تخم مرغ و بسیاری از اجناس حداقل ۲.۵ برابر بیشتر می‌شود. در شرایطی از ممنوعیت ورود محصولات تراریخته صحبت می‌کنند که ۱۰۰ درصد سویای جهان و ۹۰ درصد روغن‌های نباتی تراریخته است.

ضرورت ارایه استدلال منطقی برای مخالفت با ورود و تولید محصولات تراریخته

کلانتری در پایان با تاکید بر اینکه باید در مورد مخالفت‌مان با ورود و تولید محصولات تراریخته استدلالی منطقی ارائه کنیم، گفت: در حال حاضر حدود هفت میلیارد دلار در سال محصولات تراریخته وارد کشور می‌کنیم بنابراین برای اعلام مخالفت در مورد چنین موضوعی حتما باید ادله منطقی داشته باشیم.

عناوین برگزیده