به گزارش می متالز به نقل از خبرگزاری میزان، از زمان حادثه تروریستی دفتر نخست وزیری در هشتم شهریور سال ۱۳۶۰ و شهادت دو یار مردمی، مؤمن و فداکار معمار کبیرانقلاب، محمدعلی رجایی و محمد جواد باهنر که به دست منافقان کوردل صورت گرفت، هفته اول شهریور هر سال به نام هفته گرامیداشت دولت نامگذاری شده است تا در این بازه زمانی، رییس جمهور و اعضای هیئت دولت برای تنویر افکار عمومی و اطلاع مردم از اقدامات صورت گرفته و اهداف آتی، برنامههای خود را تشریح کنند.
یکی از نکات محوری و تاکیدات ایشان روی استفاده از ظرفیت معادن و دوری از صادرات موادّ خام یا صادرات فلّهای بود که در این باره فرمودند: «در حاشیه مساله تولید، من یک نکته دیگری را عرض کنم که آن هم بیارتباط به مساله تولید نیست و آن مساله صادرات موادّ خام یا صادرات فلّهای است که یک نمونهاش را قبلاً در مورد نفت گفتیم. یکی از مشکلات ما همین است که ما موادّ خام را بدون فراوری و بدون اینکه ارزش افزودهاش را برای کشور خودمان، برای سرمایهدار خودمان، برای کارگر خودمان فراهم بکنیم، میفرستیم خارج. سنگ معدنی قیمتی ما میرود خارج، آنجا فراوری و فروخته میشود؛ گاهی هم همان سنگی که ما خامش را دادیم رفته، دوباره با چند برابر قیمت به داخل آورده میشود! من مکرّر راجع به مساله معدن، راجع به همین سنگهای ذیقیمتی که در کشور ما هست و گاهی آن طوری که شنفتم بعضی از اینها در دنیا بینظیر یا کمنظیر است، [تأکید کردهام].»
مسوولان اجرایی مختلف نیز بارها بر اهمیت استفاده از ظرفیت منابع طبیعی و خدادادی معادن و نیز امکان صادرات مواد اکتشافتی معادن به خارج از کشور صحبت کردهاند؛ چنانچه اخیراً بابک دین پرست معاون اقتصادی وزیر کشور، با اشاره به اقدام مشترک وزارت کشور و صمت پیرامون استفاده بهینه ازظرفیت معادن اظهار داشت: رییس جمهور در نشست اخیر خود با استانداران سراسرکشور، دستور ویژهای مبنی بر ضرورت مولدسازی بخش بزرگی از معادن کشور که هم اکنون منجمد هستند صادر و تاکید کرد، مهلت کوتاهی به افرادی که معادن در اختیار آنهاست داده شود، اگر نتوانستند در موعد مقرر از معادن در اختیار بهرهبرداری کنند، معادن را آزاد کنیم.
وی با اشاره به وجود ۱۰ هزار و ۴۵۰ معدن در کشور گفت: از این تعداد تعداد پنج هزار و ۶۵۳ معدن در حدود ۵۲ درصد فعال، چهار هزار و ۹۹۵ معدن در حدود ۴۶ درصد غیرفعال و ۲۵۷ معدن معادل ۲ درصد درحال تجهیز هستند.
به گفته معاون وزیر کشور، اگر این تعداد معادن فعال شوند شاهد ایجاد ۸۸۸ هزار اشتغال جدید و نیز ۴۱۰ هزار شغل جدید در مناطق کمترتوسعه یافته خواهیم بود، اما درصورت فعال شدن معادن غیرفعال، شاهد افزایش ظرفیت تولید به میزان ۳۲۷ هزار تن (معادل ۴۵ درصد تولید سالانه کشور) خواهیم شد.
محمدصادق معتمدیان، نماینده ارشد دولت در استان خراسان جنوبی درباره معادن غنی این استان و برنامهریزیهایی که جهت فعال کردن این ظرفیتها صورت گرفته است، گفت: یکی از مزیتهای نسبی این استان نسبت به دیگر استانها در بخش معادن است.
استاندار خراسان جنوبی افزود: در بخش سرب و روی در شهرستانهای بشرویه و طبس نیز اقداماتی را در دستور کار قرار دادهایم و امیدواریم با توسعه این منطقه بتوانیم هم در ایجاد اشتغال و هم افزایش کیفیت محصولات معدنی اقدامات لازم را صورت دهیم.
سیدعلی آقازاده دیگر نماینده عالی دولت در استان مرکزی است با اشاره به اینکه یکی از استانهایی هستند که بیشترین جلسات شورایعالی معادن را در سال گذشته برگزار کردهاند، گفت: استان مرکزی از ظرفیت غنیای در بخش معادن برخوردار است.
وی افزود: در استان مرکزی مواد معدنی غیرفلزی، فلزی، مصالح ساختمانی و سنگهای تزئینی به وفور یافت میشود بهطوریکه از نظر تعداد معادن رتبه هشتم کشور و از نظر تولید و استخراج مواد معدنی و ایجاد اشتغال رتبه یازدهم و از نظر ذخیره مواد معدنی رتبه چهاردهم کشور را به خود اختصاص دادهایم.
آقازاده با بیان اینکه محصولات غیرنفتی استان مرکزی به ۶۸ کشور دنیا صادر میشود، گفت: بیشترین تعداد معادن این استان مربوط به معادن تراورتن و سنگ لاشه است.
استاندار مرکزی یادآور شد: ۳۶ نوع ماده معدنی از جمله تراورتن، سولفات سدیم، سرب، روی، سنگ آهن، سنگ گچ در معادن استان مرکزی استخراج میشود لذا با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری و نیز رییس جمهور برای استفاده از این ظرفیت مهم اقتصادی، سرمایه گذاری و بهره وری یسشتر از معادن را در دستورکار قرار دادهایم.
ایران جزو ده کشور برتر جهان از نظر ذخایر معدنی است و حال که دشمنان این مرز با تمام توان تحریمی خود برای فلج کردن اقتصاد کشور و ایجاد فشار و ضربه به معیشت مردم وارد صحنه شدهاند، جا دارد مسوولان با تأسی از فرمایشات رهبری به ظرفیت سرشار، غنی و بی حد و مرز معادن در کشور توجه کنند و با برنامه ریزی و جذب سرمایه گذار در این بخش به جنگ با خام فروشی، با ایجاد اشتغال و نهایتاً صادرات محصولات تولیدی بروند.
البته مجلس شورای اسلامی باید با نظارت دقیق به مردم اعلام کند که درآمد ۱۰ هزار و ۴۵۰ معدن چه میشود؟