به گزارش می متالز، در این راستا، بانک مرکزی باید شرایطی را فراهم کند تا کیف پول الکترونیک نوعی مساعدت مالی در قالب پرداخت اعتباری به مردم برای پرداخت بهای کالاهای مورد نیازشان باشد.
علی نظافتیان کیف پول الکترونیک را اینگونه تعریف کرد که نوعی ابزار الکترونیکی جدید برای پرداخت بهای کالا و خدمات از محل موجودی کیف با قابلیتهای ویژه است که علاوهبر کاربران استفادهکننده، موسسات اعتباری و راهبران کیف الکترونیکی در آن نقش اصلی را بازی خواهند کرد به این ترتیب، در این معنا اصطلاح کیف پول به معنای محل مجازی برای نگهداری پول خرد دارنده کیف نیست بلکه، کیف پول الکترونیکی در واقع ترکیبی از نرم افزار و سخت افزار است که اطلاعات هویتی، شخصی و حساب یا حسابهای بانکی صاحب کیف را در خود دارد و به کاربر کیف پول این امکان را میدهد تا تراکنش الکترونیکی پرداخت بهای کالا یا خدمات خریداری شده مانند خرید بلیت سینما، مترو، اتوبوس و نظایر آنها را به راحتی انجام دهد که این پرداختها میتواند شامل خرید اقلام از یک فروشگاه بهصورت آنلاین با استفاده از یک کامپیوتر یا یک گوشی هوشمند باشد.
وی با بیان اینکه ممکن است گواهینامه رانندگی، کارت سلامت و سایر اسناد شناسایی و تلفن همراه در کیف پول الکترونیک ذخیره شده باشند، گفت: فروشنده به هیچ وجه به حساب بانکی دارنده کیف پول یا کاربران دسترسی نخواهد داشت؛ زیرا عملیات انتقال از طریق یک واسطه به نام «راهبر کیف» که بین دارنده حساب بانکی و فروشنده کالا یا خدمات قرار دارد، انجام میشود بنابراین نگرانی از هک شدن حساب بانکی وجود نخواهد داشت. دبیر کمیسیون حقوقی بانکها و موسسات اعتباری از ویژگیهای دیگر کیف الکترونیکی پول را ذخیره اطلاعات هویتی دارنده یا کاربر کیف و مشخصات دقیق پذیرنده آن بر روی سیستمهای پرداخت و دستگاه ارتباطی کاربران کیف دانست و افزود: بر خلاف پرداخت به وسیله کارت عابر بانک در استفاده از کیف الکترونیکی پول، کاربر نیاز ندارد تا اطلاعات بانکی خود را به هر صفحه پرداخت وارد کند.
وی با تاکید براینکه بانک یا موسسه مالی ذیربط هیچ گونه مسوولیتی برای تامین موجودی کیف پول ندارد، اظهار کرد: موجودی کیف پول باید توسط دارنده آن تامین شود و بانک بابت ارائه خدمات کیف پول فقط کارمزد دریافت میکند. در این مفهوم کیف پول الکترونیکی بهعنوان یک فرآیند پرداخت الکترونیکی فقط در رده خدمات و سرویسهای بانکی جای میگیرد و تسهیلات بانکی و تامین مالی محسوب نمیشود.
به گفته نظافتیان کیف پول الکترونیکی میتواند بهعنوان پرداخت تسهیلات بانکی نیز عمل کند و دارنده و کاربر آن با گرفتن کیف الکترونیکی پول نوعی تسهیلات از بانک دریافت کند و بابت آن باید به بانک سود پرداخت کند که در این حالت موجودی کیف پول توسط بانک تامین میشود.
دبیر کمیسیون حقوقی بانکها و موسسات اعتباری درباره نحوه تامین منابع لازم برای کیف پول، توضیح داد: سادهترین روش آن است که منابع لازم برای پرداختهای کیف پول از محل حساب بانکی دارنده آن برداشت شود که این خود نوعی پرداخت نقدی است. از نظر مبانی اعتباری، فرآیند اصلی پرداخت و دریافت الکترونیک در سایر کشورها بر پایه دادن اعتبار به دارنده یا کاربر کیف صورت میگیرد یعنی کیف الکترونیکی پول همواره دارای میزان مشخصی از اعتبار است که به کاربر امکان میدهد با استفاده از این اعتبار خریدهای مورد دلخواه خود را انجام دهد و بدهی خود را به شرکت یا بانکی که به وی از طریق کیف پول اعتبار داده باز پرداخت کند که کیف پول در این کشورها هم ابزاری الکترونیکی برای ساماندهی پرداختهای دارنده یا کاربر آن است و هم نوعی فرآیند مالی یا بانکی برای تامین اعتبار برای خریدهای الکترونیکی است که وجه آن توسط بانک یا موسسه مالی به روش اعتباری تامین و پرداخت و توسط دارنده و کاربر کیف پول تسویه میشود.