به گزارش می متالز، در همین ارتباط، مهدی سوری، مدرس و کارشناس بازار سرمایه معتقد است که کشف قیمت عادلانه مزیت عرضه این املاک در بستر بورس کالاست که می تواند مزیتی برای بورسی شدن املاک به ویژه برای انبوه سازان باشد. ضمن اینکه بخش خصوصی نیز می تواند از این سازوکار برای فروش املاک خود استفاده کند.
وی مزیت استفاده از این روش برای انبوهسازان را جلوگیری از بروز تخلفات احتمالی طرفین و کشف قیمتهای منصفانه دانست و تأکید کرد: با توجه به اینکه در بورس کالا، تضامین لازم از دو طرف گرفته میشود؛ نگرانی بابت به هم خوردن معامله و عدم ایفای تعهدات طرفین وجود ندارد.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: بر اساس آنچه گفته شده است، به نظر می رسد به زودی امکان عرضه املاک بهصورت آنلاین در این بازار فراهم شود. بهاینترتیب، حراج املاک بهصورت شفافتر و به شکل سیستمی صورت خواهد گرفت.
وی گفت: ایده دیگر نیز برای این عرضه پیشبینیشده است که اوراقی تهیه شود و املاک بهصورت اوراق و در قالب فروش متری عرضه شود. در هر دوی این ایدهها به دلیل شفاف بودن مکانیسم عرضه، فروش اموال با منطق صحیحتری انجام میشود.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به نگرانی ها در خصوص تاثیرگذاری قیمت فروش متری مسکن بر بازار سنتی گفت: به عقیده من این اثرگذاری معکوس است و بازار سرمایه میتواند قیمتهای بازار سنتی را متعادلتر کند. در فروش متری که در واقع پیشفروش املاک است، عرضه ها می تواند بر اساس قیمتهای موجود در منطقه و درصدی کمتر از قیمتهای ملک ساختهشده انجام شود؛ بنابراین با توجه به اینکه قیمتهای تعیینشده کمتر از نرخ بازار سنتی است؛ اوراق متری مسکن نمیتواند دلیل بر افزایش قیمت مسکن در خارج از بورس شود.
سوری در خصوص دیگر مزایای عرضه املاک در بورس کالا نیز گفت: معمولاً وقتی معاملات املاک به روش مزایده های سنتی و در پاکات در بسته انجام میشود و پیشنهادها غیر همزمان میرسد؛ پتانسیل بروز فساد وجود دارد. اما آنچه در بورس عرضه میشود، در یک مکانیسم شفاف و عادلانه اتفاق میافتد و میتواند جلوی بروز فساد را بگیرد.
او درباره مکانیسم کشف قیمت املاک در بورس اظهار کرد: در بورس معاملات از یک قیمت پایه شروع میشود. ازآنجاییکه مکانسیم معاملاتی در بورس کالا بر اساس عرضه و تقاضاست؛ این مکانسیم میتواند بازار را متعادل کند و قیمتها را به سمت محدوده منصفانه آن دارایی ببرد.
این کارشناس بازار سرمایه به امکان بروز تخلف در بورس اشاره کرد و ادامه داد: امکان تخلف همیشه و همه جا وجود دارد. اما بازار، هرچه شفافتر باشد؛ این احتمال کاهش مییابد. مثلاً در یک سری مکانسیمهای استاندارد مثل اوراق، معمولاً تخلف اتفاق نمیافتد. عرضه مسکن و املاک در بورس نیز یک امکان جدیدی است که فراهم شده و قاعدتاً هنوز از پختگی لازم برخوردار نیست. از این رو باید اجازه داد تا کار پیش رفته و مشکلات و کاستیها بهمرور شناسایی شود.
سوری با اشاره به امکان عرضه دیگر اموال به ویژه املاک مازاد بانک ها در بورس کالا تأکید کرد: از همین پتانسیل، میتوان استفاده کرد تا داراییهای دیگر مازاد دولت و دیگر بانک ها نیز در بورس کالا عرضه شود.
او در ادامه به همکاری وزارت راه و شهرسازی با بورس کالا اشاره کرد و توضیح داد: وزارت راه و شهرسازی اعلام آمادگی کرده که املاک و داراییهای خود را در بورس کالا عرضه کند. ضمن آنکه مقرر شده برای سایر عرضهها نیز همکاری لازم را با بورس داشته باشد.
سوری اضافه کرد: طبق اعلام مسئولان بورس، طبق توافق طرفین، قرار است مزایدههایی که در گذشته بهصورت دستی و کاغذی انجام میشد بهصورت الکترونیک و در یک بازار شفاف انجام شود. در این معاملات طرفین معامله، مشخصات ملک و قیمت آن برای همه مشخص است و هیچ گزینه مخفی وجود ندارد که بعداً محل سوءاستفاده و ایجاد شائبه قرار گیرد.
وی عنوان کرد: اگرچه در مرحله نخست، دولتیها و بانکها برای عرضه املاک در بورس کالا پیشقدم شدهاند اما این بورس، برای بخش خصوصی نیز قابلاستفاده بوده و انبوهسازان نیز میتوانند از این سازوکار فراهم شده، برای عرضه املاک خود استفاده کنند.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: مزیت استفاده از این روش برای انبوهسازان نیز جلوگیری از بروز تخلفات احتمالی طرفین و دستیابی به کشف قیمتهای منصفانه است.