تاریخ: ۲۹ شهريور ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۵:۰۶
بازدید: ۵۶۸
کد خبر: ۱۳۰۷۲۱
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

دریافت میلیاردها تومان عوارض غیر قانونی از معدن‌کاران/ «صمت» کمر به قتل «سنگ آهن» بست

می متالز - به گفته مدیرعامل شرکت معادن سرمک، دولت برای صادرات مواد معدنی چون کنستانتره‎های روی، مس و سرب که جزو مواد خام نیستند عوارض غیرقانونی دریافت می‌کند، به طوری که میلیاردها تومان بدون هیچ کار کارشناسی از جیب معدن‌کاران بیرون می‌رود، علیرغم پیگیری‌های متعدد و حقی که به معدن‌کاران داده شده اما وزارت صمت پاسخگوی این تخلف نیست که نیست.
دریافت میلیاردها تومان عوارض غیر قانونی از معدن‌کاران/ «صمت» کمر به قتل «سنگ آهن» بست

به گزارش می متالز، نگاه غیر کارشناسی به معادن باعث شده این منابع خدادادی آنچنان که شایسته و بایسته است در اقتصاد کشور نقش‌آفرینی نکند و بخش خصوصی نیز به درستی در این عرصه بروز و ظهور نداشته باشد.

اگرچه سالها از ابلاغ اصل ۴۴ قانون اساسی می‌گذرد اما هنوز مثلث دولت، اقتصاد و بخش خصوصی تشکیل نشده و تولیدکنندگان همچنان در یک خلا بزرگ از قانون تا عمل مسوولان سردرگم هستند، تولیدکنندگانی که می‌دانیم قفل اشتغال و رونق تولید به دست آنها گشوده خواهد شد.

اما تا زمانی که اعتقاد به بخش خصوصی از عرصه حرف تا زمینه عمل نرسد این اتفاق خجسته روی نخواهد داد از همین رو باید به دنبال چرایی این سردرگمی‌ها و دست‌های پشت پرده‌ای باشیم که حقوق مسلم تولیدکنندگان را نادیده انگاشته و مجال جهش تولید را نمی‌دهند.

حال مدیرعامل شرکت صنایع معدنی سرمک به تشریح رویدادهایی می‌پردازد که مانع از تحقق اقتصاد پوپا در بخش معادن شده، او معتقد است استراتژی مناسبی در حوزه قیمت‌گذاری، صادرات و دیگر بخش‌های صنایع معدنی وجود ندارد و از نظرات کارشناسی بخش خصوصی برخلاف قانون در تصمیم گیری‌ها استفاده نمی‌شود، مشروح این گفت‌وگو را با می‌خوانیم.

مدیرعامل شرکت معادن سرمک با تأکید بر اینکه سابقه معدن سرمک به ۸۰۰ سال پیش بازمی‌گردد اظهار می‌کند: شرکت معادن سرمک به جد به دنبال ایجاد و تکمیل زنجیره تولید و صنعت  است.

حسن حسینقلی می‌افزاید: شرکت معادن سرمک با ۴۵۰ کارگر در این شرایط سخت اقتصادی سرپا مانده اما برای صادرات و برگشت دلار محصولات فروخته شده و فروش تولیدات هزاران مشکل دارد و مسوولان هم هیچ توجهی به مسائل و مشکلات عدیده تولیدکنندگان ندارند.

وی با اشاره به مراحل معدن‌کاری ادامه می‌دهد: مراحل معدن‌کاری از چندین مرحله از جمله اکتشاف و تعیین میزان و عیار ماده معدنی است که وارد فاز برنامه استخراج شده و بعد از تصویب وزارتخانه استخراج ماده معدنی آغاز می‌شود.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان سرب و روی ایران یادآور می‌شود: ناگفته نماند در مراحل استخراج ابتدا یک بخشی را باطله‌برداری کرده تا به ماده معدنی دست یابیم اگرچه در برخی از شرایط این اقدام مقرون به صرفه نبوده از همین رو با حفر تونل به ماده معدنی دسترسی پیدا می‌کنیم.

وی با بیان اینکه برخی از مواد معدنی مستقیم بعد از استخراج مانند سنگ آهن کلوخه در صنعت بعدی قابل استفاده است می‌افزاید: البته برخی از صنایع سنگ آهن دانه‌بندی شده خریداری می‌کنند بنابراین باید این ماده فرآوری شود و به فروش برسد.

حسینقلی با تأکید به قانون رفع موانع تولید ماده ۳۷ می‌گوید: «ماده خام ماده‌ای است که از کوه استخراج شود و هیچ نوع تغییر فیزیکی، شیمیایی و کیفیتی در آن ایجاد نشود و به صورت کلوخه به فروش برسد» در حالی که هیات وزیران، شورای اقتصاد و کمیته اقتصادی شورای سران اعلام کردند این تعاریف قابل قبول نبوده و یک لیست جدید شورای اقتصاد ارائه و در لیست عنوان شده سنگ‌های دانه‌بندی شده جزو مواد خام محسوب می‌شوند.

 

تدبیر دولت برعکس عمل کرد

وی بیان می‌کند: هیات وزیران و کمیته اقتصادی شورای سران نیز کنسانتره  را جزو لیست مواد خام گنجانده‌اند، ضمن اینکه در کنار این مواد خام یک بند به عنوان مواد معدنی کم‌ارزش در نظر گرفته شده است.

مدیرعامل شرکت معادن سرمک می‌افزاید: ما در فعالیت‌های معدنی هم ارزش افزوده تولید و هم تغییرات فیزیکی، شیمیایی و کیفیتی انجام می‌دهیم چراکه از دو درصد سود به ۵۰ درصد سود دست یابیم.

وی در ادامه به یکی از مشکلات تعمدی بر مسیر تولید و صادرات مواد معدنی اشاره می‌کند و می‌گوید: ما علاوه بر سنگ آهن صادرکننده کنستانتره سرب نیز هستیم، در حالی که برای صادرات کنستانتره با ارزش افزوده بالا عوارض تعیین کردند، موادی چون کنستانتره‎های روی، مس و سرب خام نیستند بنابراین عوارض غیرقانونی اخذ می‌شود.

حسینقلی تصریح می‌کند: با پیگیری‌های مکرر در وزارتخانه، اتاق بازرگانی و شورای گفت‌وگوی بخش خصوصی و دولت بالاخره این عوارض تا پایان سال ۹۸ از ۲۰ درصد به ۱۲ درصد کاهش یافت.

وی با بیان اینکه مصوبه کمیته اقتصادی شورای سران، نامه وزیر صمت و در حکم دیوان عدالت اداری این عوارض تا پایان سال ۹۸ تعیین شده است ادامه می‌دهد: جالب اینکه با این وجود امروز پس از گذشت ۶ ماه هنوز این عوارض از صادرکننده اخذ می‌شود.

 

پشت پا زدن دولت به قوانین

عضو کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران عنوان می‌کند: با همین اتفاق میلیاردها تومان غیر قانونی و حرام عوارض گرفته می‌شود و کشور در این حوزه با بی‌قانونی برخورد می‌کند، در حالی که تصمیم‌گیری جدیدی انجام نشده و طبق مصوبه سال پیش کماکان عوارض غیر قانونی اخذ می‌شود.

وی اضافه می‌کند: گمرک تا کنون پنج بار  با فشار و پیگیری تولیدکنندگان به وزارتخانه نامه‌نگاری کرده که تکلیف این مسئله روشن شود که آیا عوارض همچنان گرفته شود یا خیر؟ اما دریغ از پاسخ وزارتخانه.

حسینقلی در بخش دیگری از سخنانش به یکی دیگر از مشکلاتی که در حال حاضر در حوزه فرآوری سرب و روی و سنگ آهن با آن مواجه هستند اشاره می‌کند و می‌گوید: آقایان در گمرک به صورت دل‌بخواه قیمت صادراتی سنگ آهن که پایه گرفتن عوارض است را از ۲ دلار به ۶۶ دلار افزایش داده‌اند.

وی با بیان اینکه قیمت دو دلاری سنگ آهن چندین سال به صورتی ثبتی بوده و به یکباره به ۶۶ دلار، ۳۸ دلار و ۴۴ دلار افزایش یافته است یادآور می‌شود: اگرچه در برابر این قیمت اعتراض کردیم که در نهایت مشخص شد وزارتخانه باید این قیمت را تعیین کند و مسوولان وزارتخانه نیز به جایی اینکه با این مشکل به صورت منطقی مواجه شوند حداقل قیمت سنگ آهن را ۲۹ دلار و سنگ آهن زیر ۵۰ درصد را نیز ۲۹ دلار اعلام کردند.

مدیرعامل شرکت معادن سرمک اضافه می‌کند: بین سنگ آهن ۵۰، ۴۰ و ۳۰ درصد تفاوت فاحشی وجود دارد به طوری که سنگ آهن ۳۰ درصد را کسی خریداری نمی‌کند، بنابراین این اقدام غیر معقول باعث شد بیش از پیش تولیدکننده تحت فشار قرار بگیرند و به جای صادرات، سنگ آهن را درب معدن به دلالان و واسطه‌ها بفروشند و سود اصلی نصیب آنها ‌شود.

وی ادامه می‌دهد: امروز بعد از ۱۰ سال صادرات با شرایط ایجاد شده دیگر صادر نمی‌کنیم، وزارتخانه با این اقدام خود یک رانت و فسادی را در این بخش ایجاده کرده، متاسفانه هر چه هم مراجعه می‌کنیم کسی جوابگو نیستند.

حسینقلی با تأکید بر اینکه در حال حاضر سنگ آهن درب معدن برای مصرف داخل و به واسطه‌های عراقی نیز سه دلار فروخته می‌شود اظهار می‌کند: در حقیقت قیمت واقعی سنگ آهن ۳ دلار است چرا باید برای آن ۴۴ دلار قیمت تعیین کنند؟

وی تأکید می‌کند: حرف ما این است که قیمت سنگ آهن را سه دلار اعلام کنید و ما هم علاوه بر پرداخت عوارض ثبت دفتر و مالیات می‌پردازیم از طرفی هم ارز حاصل از صادرات را به بانک مرکزی برمی‌گردانیم اما دیگر اینقدر قیمت را غیر قانونی و غیر اصولی بالا نبرید.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان سرب و روی ایران ادامه می‌دهد: گمرک باید بپذیرد قیمت سنگ آهن حداکثر ۱۰ دلار است در صورت وقوع این اتفاق تولیدکنندگان دوباره وارد عرصه صادرات می‌شوند و حساب و کتاب خود را طبق قوانین پرداخت می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه بنده اعتقاد به فرآوری دارم چراکه سود ما در فرآوری مواد معدنی است می‌گوید: در همین راستا و پیرو تأکیدات مقام معظم رهبری برای جلوگیری از خام فروشی نیز با راه‌اندازی کارخانه‌های متعدد به ایجاد فرآوری مواد معدنی عمل کردیم.

 

معیشت کارگران از اوجب واجبات

حسینقلی می‌افزاید: بنده جوش کارگران و معیشت این افراد را می‌زنم وگرنه از فروش معدن عایدی نصیبم خواهد شد که دغدغه مالی نداشتم باشم اما با ۶۷ سال سن، بیماری و جانبازی به دنبال حمایت از ۴۵۰ کارگر هستم.

وی با تأکید بر اینکه در حال حاضر شرکت بنده یک دلار بدهی ندارد و تمام حساب‌ها را تسویه کرده و تعهد ارزی نداریم چراکه معتقد هستم باید قانون رعایت شود یادآور می‌شود: این در حالی است که دولت به عنوان طرف حساب تولیدکنندگان قانون را رعایت نمی‌کند از سوی دیگر شکایت در دیوان عدالت اداری زمان‌بر و روندی طولانی دارد.

مدیرعامل شرکت معادن سرمک خاطرنشان می‌کند: متاسفانه تفکر حمایت از تولید و صادرات در مسوولان وجود ندارد و به جای تعیین عوارض و سنگ‌اندازی باید به دنبال ارزآوری به کشور باشند، با این شرایط تعداد زیادی از شرکت‌ها تولیدات خود را صادر نمی‌کنند و برای آینده بلوکه کرده‌اند.

 

تصمیمات دولت مبنای کارشناسی ندارد

وی با اشاره به اینکه در این شرایط کشور که به ارز نیاز داریم قوانینی وضع می‌شود که مانع از صادرات است اضافه می‌کند:  ناگفته نماند عوارضی که دریافت می‌کنند باید صرف امور معادن شود در حالی که حتی یک ریال در این بخش هزینه نشده است، متاسفانه در تصویب قوانین وزارت صمت کار کارشناسی انجام نشده و مسوولان دلسوزانه به مسائل ورود نمی‌کنند.

حسینقلی اظهار می‌کند: در بخش معدن و صنایع معدنی مشکلات رانتی زیادی داریم و در این مورد نیز قیمت ۴۰ دلاری سنگ آهن باعث شد پای واسطه‌ها به میدان باز شود و با پرداخت پول به ادارات صمت مجوزهای خرید سنگ آهن دریافت و سود کلان کسب کنند در واقع این فساد نتیجه تصمیم آقایان است.

وی ادامه می‌دهد: در عوارض بر کنستانتره تصوری از فساد نداریم تنها پول غیرقانونی از تولیدکنندگان اخذ می‌شود که رقم بزرگی است اگرچه صادراتی نیز به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.

مدیرعامل شرکت معادن سرمک در بخش دیگری از سخنانش به قانون حقوق دولتی اشاره می‌کند و می‌گوید: معادن دارای پروانه بهره‌برداری بر اساس تناژ موجود در پروانه باید مبلغی به دولت به عنوان حقوق دولتی پرداخت کنند، این موضوع قانون و آیین نامه دارد و طبق قانون هر سه سال یکبار باید این مبلغ افزایش می‌یابد با این وجود در سال‌های اخیر هر ساله این رقم افزایش پیدا کرده است.

وی می‌افزاید: البته امسال اقدام جدید دیگری در حوزه حقوق دولتی ایجاد شده به طوری که معادنی که کنستانتره تولید می‌کنند ۱۰ برابر باید حقوق دولت بپردازند.

حسینقلی با بیان اینکه اشتغالزایی در حوزه معدن کشور در بخش خصوصی محقق شده است یادآور می‌شود: بر اساس قانون بهبود فضای کسب و کار ماده ۴و ۵ برای هر تصمیم دولت باید بخش خصوصی و تشکل‌ها مشارکت داشته باشند و نظر کارشناسی ارائه دهند اما متاسفانه در عمل شاهد اجرای آن نیستیم و از اجرای قانون استنکاف می‌شود.

 

حمایت از بخش خصوصی در حد شعار باقی مانده است

وی با تأکید بر اینکه حمایت از بخش خصوصی در حد شعار باقی مانده است بیان می‌کند: در بخش خصوص تصمیمات سریع‌تر و دلسوزانه‌تر انجام می‌شود ضمن اینکه بهره‌وری در بخش خصوصی مثال زدنی است اما دولت هرگز تاجر خوبی نبوده است.

مدیرعامل شرکت معادن سرمک می‌گوید: مدیران ما در کشور اغلب کارهای شاهانه انجام می‌دهند و می‌گویند حرف حرف من است و استدلال تولیدکنندگان و آنهایی که دستی بر آتش دارند را نمی‌پذیرند.

کوره ولز نمونه بارز صرفه‌جویی

رئیس شرکت معادن سرمک نیز از اختراع کوره ولز با همکاری کارکنان مجموعه سرمک خبر داده و می‌افزاید: کوره ولز کار جدید و نویی است که خودمان اختراع و ثبت کردیم کوره‌ای جدید با بهره‌وری بالا، نمونه قدیمی کوره ولز که یک تکه است در سراسر دنیا ۵۰۰ تا ۶۰۰ عدد موجود است اما این کوره جدید در سه تکه طراحی شده و مصرف ذغال را از ۳۵ درصد به پنج درصد رسانده در واقع این تکنولوژی نمونه بارز صرفه جویی و بهره‌وری است.

پیمان خاکباز با تأکید بر اینکه افزایش بهره‌وری محصولات معدنی، افزایش ارزش مواد و جلوگیری از خام فروشی یکی از اهداف مجموعه‌های بزرگ معدنی از حمله مجموعه سرمک بوده و هست یادآور می‌شود: در این راستا طرح هایی در حال اجراست از ساخت و بومی سازی کوره ولز، ساخت و بومی سازی کوره RHF و...که مسلما با مشکلات و موانعی همراه است.

وی با بیان اینکه اجرایی ساختن و بومی‌سازی دستگاه‌ها و کوره‌ها با بازدهی بالا فرصت تحقیق و توسعه بیشتری می‌طلبد تصریح می‌کند:  اگرچه این فرصت برخلاف دیگر صنایع به صنعت معدن که به صورت خصوصی درحال فعالیت است داده نمی‌شود.

رئیس شرکت معادن سرمک ادامه می‌دهد: از سوی دیگر تغییرات ناگهانی قوانین صادراتی، وارداتی و قوانین حاکم بر سیستم‌های بزرگ کشور، به صورت رانت اطلاعاتی نمایان می‌شود و این رانت خود می‌تواند موجب تقویت باندهای ارتباطی غیر شفاف و موضعی، صرفا برای دور زدن آن قانون خاص شود.

وی خاطرنشان می‌کند: این نوع ارتباطات و شرکت‌ها صرفا مقطعی بوده و با آگاهی از این رانت‌ها سود اصلی محصولات را با واسطه‌گری و دلالی، از آن خود می‌کنند که تداوم این اتفاق به هیچ وجه به نفع معدن و کشور نیست.

برای مشاهده کلیپ ها اینجا کلیک کنید

عناوین برگزیده