تاریخ: ۱۴ فروردين ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۲:۵۲
بازدید: ۳۷۶
کد خبر: ۱۳۱۰۴
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
چادرملو حلقه‌های زنجیره ارزش افزوده را تکمیل می‌کند

تحقق سودآوری در مسیر تکمیل زنجیره

می متالز - گام برداشتن صنایع بزرگ در مسیر توسعه کشور موجب رشد و شکوفایی اقتصادی و رونق در اشتغال‌زایی می‌شود. تمام طرح‌های دیده شده در افق 1404، جدا از میزان موفقیت آن‌ها بر همین مبنا ترسیم شده‌اند.
تحقق سودآوری در مسیر تکمیل زنجیره

به گزارش می متالز، صنعت فولاد بزرگ‌ترین طرح پیش‌رو در این چشم‌انداز است. رشد صنعت آهن و فولاد که به نوعی مادر تمامی صنایع محسوب می‌شود و باعث رشد در سایر حوزه‌های صنعتی شده و افزایش تولید و در نتیجه اشتغال را در پی خواهد داشت. در این بین لازمه دستیابی به افقی مانند تولید 55 میلیون تن فولاد، همت بالایی را از طرف صنایع کشور می‌طلبد و اقداماتی که در گوشه و کنار این مرز و بوم انجام می‌شود، نوید بخش توسعه و پیشرفت در این افق است. شرکت چادرملو با چشم‌اندازی روشن در این مسیر در حال حرکت است. در آخرین اقدام، راه‌اندازی واحد تولید شمش در این مجموعه باعث افزایش سطح تولید فولاد خام در کشور و ایجاد ارزش افزوده و سودآوری برای کشور شده است.

صنعت فولاد کشور همواره شاهد کش و قوس‌های فراوان در بخش تامین مواد و تولید محصولات بوده است.بر اساس گزارش انجمن جهانی فولاد تقاضای محصولات فولادی در سال 2018با رشدی نسبی همراه خواهد بود. این رشد به پیشرفت بازارهای جهانی منجر می‌شود.بر اساس آخرین پایش طرح جامع فولاد کشور و بررسی الزامات تحقق هدف سند چشم‌انداز کشور در افق 1404 نیز، میزان مصرف فولاد در جهان و کشور روندی صعودی خواهد گرفت و طبق پیش‌بینی‌های صورت گرفته میزان رشد در تقاضای فولاد در سال 2018 چیزی بیش از 9/0 درصد خواهد بود. بر این اساس افزایش در قیمت جهانی سنگ آهن در سال 2018 و 2019 قابل انتظار خواهد بود و این افزایش قیمت می‌تواند موجب دلگرمی بیشتر تولیدکنندگان سنگ آهن و فولاد شود. در این بین شرکت چادرملو به عنوان یکی از شرکت‌های بزرگ و فعال در بخش معدن و صنعت کشور نیز در حال ایفای نقش موثر خود در این حوزه است.

 

ظرفیت اسمی و واقعی کنونی صنعت فولاد کشور

میزان ظرفیت اسمی و نیز تولید واقعی فولاد خام کشور طی سال‌های اخیر روندی صعودی به خود گرفته است. مقدار ظرفیت اسمی و تولید واقعی فولاد در سال 1395 در کشور به ترتیب 30 و 5/18 میلیون تن بود که این میزان در سال 1396 رشد قابل توجهی را تا کنون شاهد بوده است. میزان افزایش ظرفیت در 6 ماه نخست سال جاری چیزی حدود 5 میلیون تن بوده است.در مورد گندله نیز روند تولید افزایشی بوده است. همچنین ظرفیت اسمی افزوده شده به تولید گندله کشور در نیمه اول سال 1396 چیزی بیش از 8 میلیون تن بوده است. شایان ذکر است که در سال 1395 ظرفیت اسمی تولید گندله در کشور32 میلیون تن و میزان واقعی تولید آن 25 میلیون تن بوده است. در مورد تولید کنسانتره سنگ آهن نیز وضعیت مشابهی بر صنعت کشور حاکم است. ظرفیت اسمی واحدهای تولید کنسانتره سنگ آهن کشور نیز در سال گذشته حدود 45 میلیون تن بوده و مقدار واقعی تولید شده 34 میلیون تن بوده است، و در سال 96 نیز حدود 5/2 میلیون تن به مجموع ظرفیت کنسانتره سنگ آهن اضافه شده است. شایان ذکر است که این میزان، تولیدات بیشترین تولید کنسانتره در بخش خصوصی است و شرکت‌های گل‌گهر، چادرملو، میدکو و گهر زمین در سال 1395 حدود 73 درصد تولید کنسانتره داشته‌اند.

 

چادرملو و تکمیل زنجیره فولاد

تکمیل زنجیره تولید فولاد در کنار هر واحد تولیدی سنگ آهن، مزایای فراوانی را با خود به همراه دارد. کاهش در مصرف انرژی یکی از این مزیت‌هاست و شرکت چادرملو که در راه تحقق تکمیل این زنجیره قدم برمی‌دارد با ایجاد واحد تولید شمش فولاد در کنار واحدهای آهن اسفنجی و در آینده کارخانه نورد این مزیت را مورد استفاده قرار داده است.  تولید پیوسته از آهن اسفنجی تا محصولات نهایی باعث کاهش در هدر رفت انرژی می‌شود. در این واحد آهن اسفنجی تولید شده با دمای بالا، بلافاصله و قبل از سرد شدن وارد کوره‌های ذوب شده و تولید شمش در یک خط ریخته‌گری پیوسته انجام می‌شود. همین عمل به تنهایی باعث کاهش در مصرف برق و آب به ترتیب به میزان 30 و 43 درصد شده است.

 

عملکرد در تولید محصولات معدنی

شرکت چادرملو سهم موثر خود را در تولیدات مواد اولیه فولادی اثبات کرده است. بطور کلی عملکرد تولیدی شرکت در وضعیت مطلوبی به‌سر می‌برد. این شرکت در تولیدات دانه‌بندی سنگ آهن سهم بیش از 6 درصدی را در سال 96 داشته است. شرکت چادرملو در سال جاری در تولید کنسانتره آهن نیزسهم حدود 25  درصدی را در طی 8 ماه نخست از آن خود کرده است. که این خود رقمی شایسته و درخور در میان تولیدکنندگان سنگ آهن کشور است. در زمینه تولید گندله نیز 14 درصد از میزان تولید این محصول در عملکرد سال 1395 توسط این شرکت انجام شده است.

اما در راستای تحقق تکمیل زنجیره فولاد در معدن چادرملو، از ابتدای سال جاری و در 8 ماه نخست، این شرکت سهمی 7/1 (درصدی در میزان تولید شمش فولاد نسبت به کل تولیدات فولادی کشور داشته است. تولید شمش این شرکت که به نظر می‌رسد تا پایان سال 1396 به450 هزار تن برسد و این قدمی بزرگی بوده که در سال جاری برداشته شده است. واحد تولید شمش شرکت چادرملو، هم‌اکنون با تولید ماهیانه بیش از 50 هزار تن فولاد خام مشغول به کار است و امید می‌رود تا به‌زودی به حداکثر تولید خود دست پیدا کند.

میزان تولیدات فولادی کشور در 8 ماه نخست سال 2017 خبر از رشد 7/15 درصدی در صنعت فولاد کشور می‌دهد. رشدی که در نتیجه افزایش تولید واحدهای قدیم و ایجاد واحدهای جدید بوده است. در بهمن ماه سال 1395واحدتولید فولاد چادرملو، بهره‌برداری آزمایشی خود را در مجتمع صنعتی اردکان با موفقیت پشت سر گذاشت و از ماه دوم سال 1396 اولین تولیدات رسمی شمش خود را وارد چرخه صنعت کرد. ظرفیت تولیدات کنونی این واحد، سالانه یک میلیون تن است که قابلیت افزایش تا یک میلیون و 300 هزار تن نیز برای آن در نظر گرفته شده است. استفاده از به‌روزترین تکنولوژی‌‌ها در تولید محصولات فولادی از جمله استفاده از روش HOt charge باعث تولیدات باکیفیت و مناسب برای شرکت چادرملو شده است. در ضمن کاهش در میزان مصرف انرژی، بهبود در ظرفیت تولید و حرارت در کوره، کاهش تولید ضایعات و افزایش کیفیت نورد از جمله مزایای روش استفاده شده در واحدهای تولیدی این شرکت است. پر واضح است که این تولیدات باعث پیشروی در مسیر افق تولید 55 میلیون تن فولاد خام در کشور شده است.

عملکرد در فروش و بازار

با مقایسه نحوه عملکرد شرکت چادرملو در پایان سه ماه سوم سال‌های مالی 1395 و 1396 به‌وضوح دیده می‌شود که در طی مدت مذکور، این شرکت با افزایش فروش در حدود 8 هزار میلیارد ریال همراه بوده است. به‌نظر می‌رسد چیزی حدود 3 هزار میلیارد ریال از این افزایش،حاصل از راه‌اندازی واحد تولید شمش در سال جاری است. البته در سال 1396 نسبت به سال قبل از آن میزان فروش گندله با افزایش 3 برابری و نیز واحد تولید کنسانتره آهن با افزایش 4 برابری همراه بوده‌اند.

انتظار می‌رود که با توسعه واحد تولید شمش و استفاده از حداکثر ظرفیت در این واحد، میزان سود خالص شرکت چادرملو به‌مراتب افزایش یابد. فروش نزدیک به 14 هزار میلیارد ریال تا پایان ماه نهم سال گذشته و در مقابل فروش 22 هزار میلیارد ریالی در سال جاری درمدت مشابه، از عملکرد مناسب و نوید بخش شرکت چادرملو در صنعت کشور حکایت دارد.

چادرملو در انتظار D19، D19 در انتظارمحیط ‌زیست

آنومالی d19، منبع بعدی برای تامین مواد اولیه شرکت چادرملو است. اما این منبع هنوز جزو ذخایر کشور برای بهره‌برداری قرار نگرفته است. قرار گرفتن در مسیر بهره‌برداری این منبع به دریافت مجوز مانند استاندارد محیط زیست نیاز دارد. با وجود تخمین اولیه ذخیره 100 میلیون تنی در این آنومالی، هنوز اکتشافات کافی در این محدوده صورت نگرفته است. یکی از عوامل محدود کننده، سازمان حفاظت از محیط زیست است که برای حفاظت و جلوگیری از انقراض گونه‌های جانوری مانند یوز ایرانی از اکتشاف و در پی آن بهره‌برداری، ممانعت به عمل می‌آورد.

تا به امروزشرکت چادرملو بارها واگذاری آنومالی D19 به این شرکت را از سازمان‌های مربوط درخواست کرده است تا بتواند از طریق بهره‌برداری از ذخیره اولیه ۱۰۰ میلیون تنی،گام‌های موثر بعدی را در راستای توسعه صنعت آهن و فولاد کشور بردارد. البته موافقت اولیه با اکتشافات مقدماتی اعلام شده است، اما چادرملو نیازمند اکتشافات تفضیلی برای شناخت تمامی ابعاد ذخیره معدنی D19 است. شایان ذکر است که  این شرکت در نظر دارد تا در کنار بهره‌برداری از ذخیره آنومالی مذکور، فعالیت‌های مناسبی را برای حفاظت از محیط زیست و گونه‌های جانوری در دستور کار خود قرار دهد.

عناوین برگزیده