به گزارش می متالز، کارخانه فارسیت دورود در حوالی سال ۱۳۳۶ فعالیت خود را به منظور تولید محصولات سیمانی آغاز کرد. این کارخانه در مجاورت کارخانه بزرگ سیمان درود احداث شد تا به نوعی تکمیل کننده آن باشد.
کارخانه فارسیت دورود سالها از رونق خوبی هم برخوردار بود و بدون مشکل خاصی تا دهه ۸۰ تحت مدیریت شرکت فارس خوزستان که از زیرمجموعه های شستا محسوب میشود تولید خود را بدون وقفه ادامه داد.
در آن بازه زمانی حدود ۶۰۰ نفر به صورت مستقیم در فارسیت فعالیت داشتند و بالغ بر شغل ۳ هزار نفر نیز تحت تاثیر تولیدات این کارخانه بود.
اما متاسفانه این کارخانه که از سال ۹۳ به بعد تعطیل شده است این روزها شرایط بسیار بدی داشته و با این شرایط آینده روشنی برای آن متصور نیست.
با نگاهی به سرگذشت فارسیت در طول ۱۰ سال گذشته به طور واضح میتوان به این نتیجه رسید که مهمترین عامل به وجود آمدن شرایط امروز این کارخانه قدیمی چیزی نیست جز ضعف مدیریتی، که نتوانسته به راهکاری برای برون رفت از مشکلات دست یابد.
لذا برای بررسی دقیق شرایط کارخانه فارسیت دورود به سراغ تعدادی از مسوولان رفتیم تا اول متوجه شویم که چرا کارخانه به این شرایط افتاده است و بعد از آن چه راهکاری برای برون رفت از این شرایط وجود دارد.
به گفته امیرحسین زلقی رئیس اداره محیط زیست شهرستان دورود در اواسط دهه ۸۰ بود که با بررسیها و پژوهشهای صورت گرفته مشخص شد که ماده معدنی «آزبست» که از مواد اصلی به کار رفته در تولیدات کارخانه فارسیت دورود است دارای زیانهای محیط زیستی و آثار مخرب بر سلامت انسانها است.
وی یادآور شد: بر همین اساس در آن سالها طی نامه نگاریهای مختلفی از سوی سازمان محیط زیست به مسئولان کارخانه فارسیت دورود اعلام شد که باید به فکر استفاده از مواد جایگزین در تولیدات خود باشند چرا که آزبست صدمات جبران ناپذیری به همراه دارد.
با وجود هشدارهای پیدرپی که به مسئولان فارسیت دورود داده شد تا سال ۱۳۹۰ تولیدات این کارخانه با استفاده از آزبست ادامه پیدا کرد تا اینکه در سال ۱۳۹۰ هیئت دولت در مصوبهای ممنوعیت استفاده از آزبست را در کلیه صنایع و تولیدات داخلی اعلام کرده و از واردات این ماده معدنی به کشور جلوگیری کرد.
در این بازه زمانی بود که کارخانه فارسیت دورود با چالش جدی مواجه شد اما با این وجود تولیدات کارخانه با استفاده تکنولوژی جدید و به کار بردن ماده رزین به جای آزبست به شکل دیگری ادامه یافت.
روند تولیدات جدید فارسیت دورود تا سال ۹۳ ادامه پیدا کرد اما از این سال به بعد با توجه به نبود بازار مناسب برای عرضه محصولات جدید و کم توجهی به مقوله بازاریابی و مهمتر از آن عدم حمایت مدیران وقت کارخانه فارسیت دورود و همچنین بیتوجهی آنها در بروزرسانی و نوسازی تجهیزات و ماشینآلات مستهلک شده، شاهد تعطیلی کارخانه از سال ۹۳ به بعد بودیم.
به گفته یکی از کارگران این کارخانه متاسفانه از سال ۹۳ به بعد تولیدات کارخانه فارسیت در سایه کم توجهی مدیران به طور کامل تعطیل شد و از ان زمان تاکنون هیچگونه تولیدی در آن صورت نمیگیرد.
کارخانهای که حدود ۴۰ سال تولیدات مستمر داشته و برای سهام داران ان سوددهی خوبی نیز به همراه داشت متاسفانه هرگز برای نوسازی و بهسازی تجهیزات و ماشین آلات آن اقدامی صورت نگرفت تا نهایتا بسیاری از تجهیزات آن فاقد ادامه شرایط تولید شود.
بر این اساس از سال ۹۳ به بعد مشکلات کارخانه فارسیت درود روز به روز افزایش یافت. کارخانهای که بالغ بر ۷۵ هزار متر مربع مساحت داشته و دارای سولههای مجهز و تجهیزات فراوان است و روزگاری ۶۰۰ نفر به صورت مستقیم در آن مشغول به کار بودند این روزها به طور کامل تعطیل است و اگر سرمایهگذاری جدید در آن انجام نشوند سرنوشتش از این که هست بدتر خواهد شد.
مشکلات کارخانه فارسیت دورود در اواخر سال گذشته وارد فاز جدیدی شد؛ آنجا که شرکت فارس خوزستان به عنوان سهامدار اصلی این کارخانه که چند دهه مدیریت آن را برعهده داشت اقدام به واگذاری سهام خود در بازار بورس کرد تا اکنون بر روی کاغذ هیچ متولی خاصی برای کارخانه فارسیت دورود وجود نداشته باشد.
نکته قابل توجه در این زمینه این است که سهام فارسیت دورود در حالی در بورس معامله میشود که این کارخانه عملا از سال 93 به بعد تعطیل بوده و معلوم نیست بر چه اساسی سهام آن در بورس معامله میشود.
در همین راستا حسین گودرزی نماینده مردم دورود و ازنا در مجلس شورای اسلامی گفت: متاسفانه اکنون سهامدار عمدهای برای کارخانه فارسیت وجود ندارد و در این بازه این موضوع به یکی از مهمترین مشکلات و معضلات آن تبدیل شده است.
وی با بیان اینکه رایزنیهایی برای رفع این مشکل در حال انجام است، افزود: برای ساماندهی و تعیین تکلیف این کارخانه به دنبال برگزاری مجمع عمومی هستیم اما متاسفانه از آنجایی که شرکت فارس خوزستان سهام خود را فروخته است اکنون سهامدار عمده وجود ندارد و از آنجایی که اکثر سهامداران پراکنده و دارای سهام یک درصدی هستند برگزاری مجمع عمومی خیلی سخت شده است.
گودرزی تاکید کرد: با این وجود تمام تلاش خود را به کار میگیریم تا بتوانیم راهکاری پیدا کرده و مجمع عمومی کارخانه فارسیت دورود را برگزار کنیم.
در این زمینه یکی از کارگران کارخانه فارسیت که این روزها به عنوان نگهبان در کارخانه حضور دارد تا تجهیزات آن به یغما نرود، اظهار داشت: با توجه به شرایط موجود تنها راه نجات کارخانه سرمایهگذاری جدید است و این کار را باید شرکت فارس خوزستان که زیر مجموعه شستا است انجام دهد چراکه سالها از این محل کسب سود کرده و حال که فارسیت حال و روز خوشی ندارد نباید آن را به حال خود رها کند.
در همین زمینه محمدرضا صفی خانی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان لرستان نیز اظهار داشت: کارخانه فارسیت به دورود یکی از قدیمی ترین صنایع استان لرستان است که سالیان زیادی تولیدات خود را روانه بازار ایران کرده است.
وی با بیان اینکه این کارخانه از سال ۹۳ به بعد تعطیل شده است بیان داشت: تاکنون پیگیریهای زیادی برای سرمایه گذاری جدید شستا در این کارخانه انجام دادهایم و کماکان منتظر حضور مجدد شستا در این کارخانه هستیم تا بتوانیم با سرمایهگذاری جدید شاهد احیا و رونق دوباره آن بود.
رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت استان لرستان با بیان اینکه فارسیت درود زمینی به مساحت ۷۵ هزار متر مربع دارد، بیان کرد: با توجه به وجود زیرساختهای لازم در کارخانه و فراهم بودن شرایط برای سرمایهگذاری انتظار داریم مدیران شستا نسبت به این موضوع با جدیت بیشتری ورود پیدا کنند کمااینکه ما تا کنون چندین مرتبه در این زمینه پیگیری کردهایم و استاندار لرستان نیز دراین زمینه پیگیر بوده است.
صفیخانی با بین اینکه با سرمایهگذاری جدید میتوان شاهد بازگشت رونق به کارخانه بود، افزود: با سرمایهگذاری جدید شستا میتوان زمینه تولید چندین محصول دیگر را در این کارخانه فراهم کرد و زمینه اشتغال چند صد نفر را به وجود آورد.
وی در پایان تاکید کرد: احیا مجدد فارسیت دورود از توان استان خارج بوده و نیازمند حضور شستا هستیم.
در شرایط فعلی که در سال جهش تولید هستیم انتظار مردم لرستان و شهرستان دورود از مدیران شستا این این است که با سرمایهگذاری لازم جلوی نابودی همیشگی فارسیت را بگیرند.
خبرگزاری فارس لرستان بنا بر رسالت کاری خود این موضوع را پیگیری خواهد کرد تا انشالله در آینده شاه خبرهای خوبی در این زمینه باشیم.