به گزارش می متالز، روز پنجشنبه، اسکناس آمریکایی در بازار آزاد ۷۰۵ تومان رشد را به ثبت رساند و به سطح ۲۸ هزار و ۷۰۰تومان رسید. دلار در حالی روی این سطح قیمتی قرار گرفت که در آخرین پنجشنبه شهریورماه، در محدوده ۲۶هزار و ۹۰۰ تومان قرار داشت. به این ترتیب، طی یک هفته بیش از ۵/ ۶ درصد به ارزش شاخص ارزی افزوده شد؛ این در حالی بود که در همین بازه زمانی، در بازار موازی سکه رشد بسیار کمتری را به ثبت رساند. در سومین روز مهرماه، فلز گرانبهای داخلی ۵۰ هزار تومان افزایش یافت و به بهای ۱۳ میلیون و ۲۷۰ هزار تومان رسید. این قیمت ۳ درصد بیشتر از پنجشنبه دو هفته قبل بود؛ با این حال در مقایسه با بازدهی دلار، میتوان آن را رقم ناچیزی در نظر گرفت.
به گفته برخی فعالان، مهمترین عاملی که موجب شد دلار در ابتدای پاییز از سکه سبقت بگیرد، فشار طلای جهانی بر قیمت سکه بود. طلای جهانی که دو هفته قبل در سطح هزار و ۹۵۰ دلاری به کار خود پایان داده بود و سکهبازان داخلی انتظار رشد آن تا سطح ۲ هزار دلاری را داشتند، در هفتهای که گذشت، دچار سقوط قیمتی شد و در مقطعی از روز پنجشنبه حتی تا محدوده هزار و ۸۵۰ دلار ریزش کرد. در واقع ۱۰۰ دلار افت اونس مانعی برای سکه در جهت حرکت به سوی کانالهای بالاتر بود؛ درست است که سکه به سرعت به نوسانات طلای جهانی واکنش نشان نمیدهد و بیشتر سعی میکند خود را با روند قیمت دلار در بازار داخلی هماهنگ کند؛ ولی عموما اونس میزان احتیاط یا هیجان بازیگران بازار داخلی را بالا میبرد. در واقع، سکه در هفته گذشته همچنان همسو با دلار در مسیر افزایشی قدم برداشت، ولی کاهش اونس موجب احتیاط سکهبازان برای قرار گرفتن در موقعیت خرید شد. همین عامل موجب میشود بازدهی سکه بهطور موقت از دلار عقب بیفتد.
در کنار این، هفته گذشته، سکه عموما بالای ۷۰۰هزار تومان حباب قیمتی داشت و همین موضوع بهعنوان یک ضربهگیر در برابر رشد بیشتر عمل میکرد. در واقع از آنجا که ارزش بازاری سکه هفته گذشته بیشتر از ارزش ذاتی آن بود، معاملهگران تصور میکردند قیمت این فلز گرانبها از پشتوانه قوی برای رشد بیشتر برخوردار نیست و به همین دلیل با احتیاط بیشتر در موقعیت خرید قرار میگرفتند.
سکه در هفتههای گذشته عموما رشد بیشتری را نسبت به اسکناس آمریکایی تجربه کرده بود؛ در نتیجه شاید اینکه یک هفته سکه از دلار عقب بیفتد، چندان عجیب نباشد. به عبارت دیگر، دشوار است که از روند قیمتی هفته قبل چنین نتیجهای را استنباط کرد که روند بازارها تغییر کرده و از این پس دلار جذابتر از سکه است. با این حال در صورتی که مسیر قیمتها تغییر کند، احتمال ریزش سکه به دلیل حبابی که دارد، بیشتر از دلار است. در این راه تنها یک مانع وجود دارد و آن هم محدودیتهایی است که برای خرید و فروش دلار وجود دارد. در واقع در ایران، بسیاری از افراد ترجیح میدهند به جای دلار، از سکه برای حفظ ارزش پول خود استفاده کنند. این مساله یکی از عواملی بود که موجب شد سکه در نیمه اول سال جاری، بسیار بیشتر از دلار رشد کند. روز پنجشنبه هم بانک مرکزی در بخشنامهای نسبت به معامله در فضای غیررسمی بازار ارز هشدار داد. این مساله میتواند بار دیگر توجه معاملهگران را به سوی بازار سکه جلب کند. به بیان دیگر یکی از عواملی که از قیمت سکه امامی در بازار داخلی حفاظت میکند، محدودیتهایی است که برای خرید و فروش دلار وجود دارد. به این موضوع هراسهای قضایی را هم باید اضافه کرد. در شرایط کنونی، افراد عادی مجاز هستند از صرافیهای معتبر بهصورت سالانه ۲ هزار و ۲۰۰ دلار دریافت کنند و برای سایر مصارف هم میزان ارز مشخصی میتواند به هر فرد تعلق بگیرد. این در حالی است که در بازار سکه چنین محدودیتهایی وجود ندارد.
یکی دیگر از عواملی که میتواند بار دیگر جذابیت سکه را برای معاملهگران بالا ببرد، برگشت قیمت طلا در بازارهای جهانی است. طلای جهانی در صورت بازگشت به کانال هزار و ۹۰۰ دلاری میتواند انگیزه سکهبازان را برای خرید افزایش دهد. یکی از ریسکهای پیش روی بازارهای جهانی انتخابات آمریکاست. در صورتی که در این انتخابات انتقال قدرت به آسانی صورت نگیرد، میتوان شاهد افزایش دوباره نااطمینانی و رشد قیمت طلای جهانی بود. البته طلای جهانی در یک سال اخیر رشد بسیار قابل توجهی پیدا کرده است و برخی از معاملهگران هم باور دارند، طلا وارد دوره اصلاح قیمتی شده است.
یکی از مهمترین عواملی که هفته گذشته به رکوردشکنیهای دلار در بازار داخلی کمک کرد، رشد نرخ حواله درهم بود. درهم در هفتهای که گذشت به راحتی از سد ۷ هزار و ۵۰۰ تومان گذشت و پس از آن، رشد این ارز تاثیرگذار سرعت بیشتری گرفت؛ بهطوری که در ساعاتی از روز پنجشنبه بالای ۷ هزار و ۹۰۰ تومان مورد معامله قرار گرفت. به باور فعالان در صورتی که درهم از مرز حساس ۸ هزار تومانی عبور کند، دلار در بازار داخلی ظرفیت صعود تا بالای ۲۹ هزار و ۲۰۰ تومان را خواهد داشت. پس از بسته شدن رسمی بازار در روز پنجشنبه، خرید و فروشهای ارز در پشت خطهای تلفن با هیجان ادامه داشت و معاملهگران با توجه به جو هیجانی که در روزهای اخیر بر بازار حاکم است، به دنبال بالا بردن شدت نوسانات بودند، عاملی که میتواند معاملات آغازین روز شنبه را تحت تاثیر قرار دهد. عدهای باور دارند، ممکن است تحت تاثیر معاملات پشت خطی سکه و دلار در کانالهای بالاتر معاملات خود را آغاز کنند، ولی با فاصله گرفتن از ابتدای روز، میزان فروشها در بازار افزایش پیدا خواهد کرد و قیمتها در جهت کاهشی حرکت خواهند کرد. این دیدگاه متعلق به کسانی است که باور دارند، نوسانگیران به دنبال فروش در سقفهای قیمتی و خروج از بازار هستند. این دیدگاه در حالی مطرح میشود که عدهای از بازیگران با تجربه ارزی عنوان میکنند نوسانگیران بهدنبال بردن دلار به دهه چهارم قیمتی هستند و برای این هدف تمام تلاش خود را بهکار خواهند بست.
در این میان، به نظر میرسد بازارساز به دنبال تغییر جهت قیمتهاست. روز پنجشنبه، صرافیهای بانکی قیمت فروش دلار خود را به کانال ۲۸ هزار تومانی نبردند و روی عدد ۲۷هزار و ۸۰۰ تومان نگه داشتند. این در حالی بود که در روزهای قبل این صرافیها سعی کرده بودند، همجهت با قیمتهای بازار، نرخهای خود را تغییر دهند. برخی از فعالان باور دارند، صرافیها با این حرکت چنین سیگنالی را به معاملهگران مخابره کردهاند که بازارساز قیمتهای بالای ۲۸ هزار تومان را به رسمیت نخواهد شناخت.