به گزارش می متالز، نوراله حسنزاده در پنجاه و دومین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی خوزستان گفت: در این رابطه باید به صورت شفاف، سازوکار روشنی همراه با رعایت موازین قانونی تعریف و تهیه گردد تا روند تولید در صنایع استان از شرایط بهتری برخوردار شود.
وی با بیان اینکه برخی افراد سودجو با تاسیس شرکتهای صوری موفق به اخذ پروانه و همچنین راهیابی به بورس کالا برای تهیه مواد اولیه شدهاند گفت: چنین شرکتهای فاقد هرگونه فعالیت تولیدی هستند و تنها با استفاده از سهمیهای که در بورس دارند به کار دلالی مشغول هستند.
معاون امور اقتصادی استانداری خوزستان توضیح داد: برای ساماندهی سهمیههای موجود واحدهای تولیدی پیشنهاد مشخص کارگروه تخصصی شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان در حال حاضر ایجاد تعاونیهای تامین مواد اولیه صنایع پاییندست پتروشیمی است.
حسنزاده تصریح کرد: در همین راستا طی همکاری مشترکی که بین انجمن پلیمری استان و سازمان صنعت، معدن و تجارت خوزستان صورت میگیرد باید واحدهای تولیدی واقعی شناسایی شوند.
وی با اشاره به شناسایی و برخورد با برخی واحدهای تولیدی زیرمجموعه صنعت پتروشیمی طی سالهای گذشته در منطقه آزاد اروندکنار گفت: بعد از بررسیهایی که صورت گرفت، مشخص شد که این واحدها با وجود دریافت مواد اولیه، اما محصولی تولید نمیکنند.
معاون امور اقتصادی استانداری خوزستان اضافه کرد: در نهایت این واحدها به خاطر عرضه آزاد سهمیه مواد اولیه به دادگاه معرفی شدند.
رئیس بخش برنامهریزی تولید دفتر توسعه صنایع پاییندستی شرکت ملی پتروشیمی همچنین با اشاره به اینکه کمیته تخصصی صنایع پتروشیمی ستاد تنظیم بازار کشور طی ۲ هفته اخیر دغدغه واحدهای تولیدی را مورد بررسی قرار داد، گفت: بهمنظور کمک به بهبود شرایط این واحدها، دستورالعملهایی در حال تنظیم است که بهزودی ابلاغ خواهند شد.
حمید منصوری پور ادامه داد: شرکت ملی پتروشیمی و همچنین وزارت صمت به ترتیب مدیریت عرضه و تقاضای مواد اولیه را بر عهده دارد و تاکنون با هماهنگیهای بین بخشی که صورت گرفته اقدامات خوبی در راستای تهیه و تامین خوراک واحدهای تولیدی در بورس صورت گرفته است.
وی با اشاره به برخی فعالیتهای دلالی در تهیه مواد اولیه از طریق بورس کالا بیان داشت: تعداد چهار هزار واحد تولیدی و تعاونی تامین مواد اولیه در بورس کالا اقدام به خرید محصول میکنند که برخی از آنها خوراک اختصاص یافته را در بازار آزاد عرضه و بفروش میرسانند.
رئیس بخش برنامهریزی تولید دفتر توسعه صنایع پاییندستی شرکت ملی پتروشیمی یادآوری کرد: این تعداد خریدار مواد اولیه در بورس کالا، نیاز ۱۳ هزار واحد تولیدی را تامین میکنند که این شرایط نشان دهنده عرضه محصولات خارج از فرآیندهای تعیین شده قانونی است.
منصوری پور به افزایش تقاضای بسیار بالا برای تامین مواد اولیه از طریق بورس کالا ویژه برخی محصولات پتروشیمی از دیماه سال ۹۸ اشاره کرد و گفت: افزایش قیمت نرخ ارز در این مقطع از سال گذشته باعث رشد تقاضای محصولات شد و در این بین برخی شرکتها بعد از دریافت خوراک نسبت به صادرات آنها اقدام کردند.
وی با بیان اینکه در اصل باید شرکتهای پتروشیمی نسبت به صادرات مواد اولیه اقدام کنند، گفت: این روند باعث سودجویی افراد و در نهایت ایجاد خسارتهای متعددی به چرخه اقتصادی کشور شد.
رئیس بخش برنامهریزی تولید دفتر توسعه صنایع پاییندستی شرکت ملی پتروشیمی بیان کرد: برخی از این افراد با وجود صادرات محصولات پتروشیمی، اما تعهدات قانونی خود را انجام نداده و ارز حاصل از این فعالیت تجاری را به کشور بازنگرداندهاند.
منصوری پور یادآوری کرد: درهرصورت رفع مشکل واحدهای تولیدی استان خوزستان به مواد اولیه نیاز به همکاری بیشتری از سوی وزارت صمت دارد.
وی با تاکید بر اینکه ابتدا باید واحدهای تولیدی واقعی در استان خوزستان شناسایی شوند، گفت: بعد از انجام این بررسیها باید موضوع افزایش سهمیه صنایع پاییندست در وزارت صمت با جدیت مورد پیگیری قرار گیرد.
رئیس بخش برنامهریزی تولید دفتر توسعه صنایع پاییندستی شرکت ملی پتروشیمی همچنین ایجاد تعاونیهای تامین کننده مواد اولیه در استان را بهعنوان یکی دیگر از راهکارهای تامین خوراک واحدهای تولیدی بیان کرد و افزود: اعضای این تعاونیها از واحدهای تولیدی تشکیل میشوند که با تجمیع سهمیهها، امکان خرید محصولات مختلف بهاندازه مورد نیاز در بورس کالا را پیدا خواهند کرد.
منصوری پور با بیان اینکه ۱۹ تعاونی در بورس کالا فعالیت دارند که نیاز ۹۰۰ واحد تولیدی استان تهران را تامین میکنند، افزود: بعدازاینکه تعاونیها محصولات تعیین شده را خریداری کردند، مواد اولیه برابر درخواست اعضای آنها توزیع میشود.
وی مجموع تعاونیهای تامین کننده در بورس کالا از سراسر کشور را ۳۲ شرکت اعلام کرد و گفت: این در حالی است که هیچ تعاونی در استان خوزستان در جهت تامین مواد اولیه واحدهای پتروشیمی در بورس کالا فعالیت ندارد.
مدیر تامین مالی و توسعه بازار شرکت شهرکهای صنعتی خوزستان با بیان اینکه پیش از این یک شرکت در استان خوزستان به نمایندگی از واحدهای تولیدی تشکیل شد، گفت: با پیگیری جدی که صورت گرفت، این شرکت مجددا قرار است فعالیت خود را از سر بگیرد.
شهرام نیکاحوال تصریح کرد: به همین منظور طی هفتههای آینده مجمع عمومی این شرکت تعاونی تشکیل و اعضای هیات مدیره آن تعیین خواهند شد.
وی یادآوری کرد: برای اینکه این شرکت بتواند تامین مواد اولیه مورد نیاز واحدهای صنایع پاییندست پتروشیمی را انجام دهد، سازوکار لازم برای ورود آن در بورس کالا فراهم خواهد شد.
بر اساس این گزارش، فعالان اقتصادی استان خوزستانی یکی از مهمترین مسوولیتهای اجتماعی مجتمعهای پتروشیمی در استان خوزستان را اختصاص سهمیه مواد اولیه به واحدهای پاییندستی این صنعت میدانند.
سال ۱۳۹۴ وزیر نفت با اختصاص ماهانه سه هزار تن انواع محصولات شرکتهای پتروشیمی خارج از بورس به واحدهای تولیدی استان خوزستان موافقت کرد، اما درحالیکه سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر در آستانه اجرایی کردن این دستور بیژن زنگنه بود، مصوبهای از شورای رقابت ابلاغ شد که عرضه محصولات پتروشیمی را تنها از طریق بورس کالا امکانپذیر کرده است.
از بین ۳۰۰ واحد تولیدی پاییندست صنایع پتروشیمی استان خوزستان به دلایل مختلف که مهمترین آن مشکلات بسیار زیاد در حوزه تهیه مواد اولیه است، امروز تنها ۹۰ واحد تولیدی در حال فعالیت هستند.