تاریخ: ۰۶ مهر ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۵:۵۰
بازدید: ۲۱۷
کد خبر: ۱۳۳۱۱۵
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

آیا در فرآیند قرعه کشی طرح های پیش فروش خودرو تخلف رخ داده است؟

می متالز - به گفته برخی از متقاضیان خودرو در انجام قرعه کشی طرح های پیش فروش خودرو تخلفاتی رخ داده است.
آیا در فرآیند قرعه کشی طرح های پیش فروش خودرو تخلف رخ داده است؟

به گزارش می متالز، پیش از شروع طرح فروش فوق العاده خودرو، وزارت صمت متعهد شده بود تمام فرآیند قرعه کشی با حضور رسانه ها و شفاف انجام شود اما این وعده محقق نشد و بیشتر مراحل قرعه کشی پشت درب های بسته انجام شد.

دومین مرحله فروش فوق العاده ایران خودرو در حالی برگزار شد که از حضور اصحاب رسانه به سالن مراسم جلوگیری شد. حتی خبرنگاران برای حضور در این مراسم به سالن برگزاری قرعه کشی مراجعه کردند اما عوامل برگزاری از ورود آنها به سالن جلوگیری به عمل آوردند. این گونه اقدامات به  معنای کاهش شفافیت دربرگزاری قرعه کشی است.

هر چند فرآیند قرعه کشی برای فروش فوق العاده تب و تاب روزهای اول را ندارد اما افرادی که برای خرید خودرو ثبت نام کرده اند، در انتظار نتیجه قرعه کشی هستند و برای آنها سوال پیش می آید که آیا در فرآیند ثبت نام تخلفی رخ داده است؟

بدعهدی خودروسازان در تحویل یا فروش خودرو سال‌هاست که مشتریان را نسبت به ایفای تعهدات این شرکت‌ها بدبین کرده است. اما این بدبینی با اعمال تحریم‌های بین‌المللی تشدید شده است و خودروسازان همزمان با افت تولید محصولات، دیگر پاسخگوی مشتریان در قبال تعهدات ایجاد شده نیستند.

جالب اینجاست که خودروسازان در سال ۹۷ که تحریم‌ها اعمال شد، اقدام به پیش‌فروش خودرو کردند اما امکان تولید خودروهای پیش فروش شده به دلیل بد عهدی شرکای خارجی وجود نداشت. تولید این خودرو‌ها منوط به همکاری‌ شرکای خارجی بود که پس از لغو برجام میسر نشد. با این حال خودروسازان با آگاهی از بد عهدی شرکای خارجی به دلیل لغو برجام،بیشتر از قبل اقدام به پیش‌فروش محصولات مونتاژی کردند، بنابراین بی‌اعتمادی مشتریان نسبت به عملکرد خودروسازان تشدید شد.

خودروسازان نه‌ تنها برای ایفای تعهدات خود، محصول قابل ‌عرضه‌ای نداشتند، بلکه برای جایگزینی یا حتی عودت پول مشتریان نیز به کرات بدعهدی می کردند.

در مواردی خودروسازان مشتریان را نسبت به تعویض خودروی ثبت‌ نامی تشویق می‌کنند، حال آنکه از تحویل خودروی تعویضی نیز سر باز می‌زنند.

آیا امکان دخالت در سیستم ثبت‌ نام خودرو وجود دارد یا خیر؟

امیر حسن کاکایی کارشناس صنعت خودرو، در پاسخ به این پرسش که آیا امکان دخالت در سیستم ثبت‌ نام خودرو وجود دارد یا خیر، گفت: برخی تصور می کنند که در قرعه کشی خورو تخلف رخ داده است و به نوعی خودروسازان کلاهبرداری کرده‌اند اما باید گفت که برخی تخلفات در فرآیند قرعه کشی رخ داده که الزاما به معنای کلاهبرداری نیست.

این کارشناس صنعت خودرو با بیان اینکه مشکلات سیستمی می‌تواند مانع دریافت پیامک برنده شدن توسط مشتری شود، گفت:در موارد برخی افراد اقدام به بستن پیامک های تبلیغاتی می کنند  که در صورت برنده شدن در قرعه کشی پیامکی به دست آنها نمی رسد. همه این مسائل به ‌سادگی از طریق اپراتور‌ها مانند همراه‌ اول، ایرانسل و دیگر اپراتور‌ها قابل پیگیری است. 

کاکایی با بیان اینکه به طور قطعی نمی‌توان گفت که در فرآیند قرعه کشی کلاهبرداری رخ داده است، گفت: در رد یا قبول ادعای افرادی که نسبت به فرآیند قرعه کشی اعتراض دارند، نمی‌توان نظری داد، اما مسئله ارسال پیامک از طریق اپراتور‌های تلفن همراه و پلتفرم ایران‌ خودرو قابل پیگیری است و می‌توان صحت گفته‌های دو طرف را بررسی کرد.

به گفته این کارشناس صنعت خودرو، فرآیند راستی ‌آزمایی بسیار ساده است و افراد برای پیگیری اعتراض خود می‌توانند به واحد حقوقی ایران‌خودرو و مراجع قانونی دیگر نظیر پلیس فتا مراجعه کنند.

برنده شدن در قرعه کشی خودرو بدون دریافت پیامک!

یکی از مشتریان ایران خودرو، از بروز اتفاقی خبر می‌دهد که می‌تواند مهر تاییدی بر تخلف در فرآیند قرعه کشی باشد.

محمدی یکی از متقاضیان خرید خودرو، گفت: زمانی که به سایت ایران خودرو برای ثبت نام در سومین مرحله پیش فروش خودرو مراجعه کردم، موفق به ثبت نام نشدم چرا که در این سایت زده بود در مرحله دوم قرعه کشی برنده شده ام و  امکان ثبت ‌نام در مرحله جدید را ندارم، در حالی ‌که اسم من  هیچ‌گاه به ‌عنوان برنده قرعه‌کشی اعلام نشده بود.

این متقاضی خرید خودرو گفت: در زمان مراجعه به سایت پیش‌ فروش محصولات ایران‌ خودرو، موفق به  ثبت ‌نام نشدم در حالی که در هیچ‌کدام از طرح های فروش فوق ‌العاده این شرکت برنده نشده ام.

شما قبلا برنده قرعه‌کشی شده‌اید!

احمد غلامی یکی دیگر از متقاضیان خرید خودرو در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی، گفت: برای ثبت‌نام در طرح پیش‌فروش محصولات ایران‌خودرو به سایت این گروه خودروسازی مراجعه کردم، اما در سایت درج شده بود که شما قبلا برنده قرعه‌کشی شده‌اید و امکان ثبت‌نام وجود نداشت.

او افزود: افراد دیگری هم برای ثبت نام به سایت مراجعه کرده اند اما به دلایل مختلفی از جمله عدم واریز وجه خودرو یا وجود نامشان در فهرست تکمیل ظرفیت از ثبت نام در سومین مرحله پیش فروش محروم شدند.

غلامی گفت: برای شکایت به دفتر فروش ایران ‌خودرو و همچنین مرکز ارتباط با مشتریان این گروه خودروسازی مراجعه کرده ایم اما گفتند اسامی برنده‌ شدگان از طریق پیامک و ایمیل اطلاع ‌رسانی شده است، در حالی ‌که چنین موضوعی صحت ندارد و پرینت پیامک و ایمیل‌ها نشان‌ دهنده کذب ‌بودن ادعای این خودروساز است.

این متقاضی تشریح کرد: برخی می‌گویند فهرست برندگان قرعه‌کشی با فهرستی که خودروسازان به مرکز شماره‌گذاری ارسال می‌کنند، متفاوت است و به همین دلیل کد‌ملی‌های درج‌ شده در فهرست ارائه‌ شده به وزارت صنعت با افرادی که به‌ عنوان برنده نهایی موفق به خرید خودرو می‌شوند، فرق دارد.

سومین مرحله قرعه کشی طرح پیش فروش ایران خودرو برگزار شد و کماکان از حضور اصحاب رسانه به محل برگزاری مراسم جلوگیری به عمل آمد.

از سوی دیگر در گذشته شرکت ایران خودرو، نتایج قرعه کشی را  ۳ روز بعد از برگزاری مراسم اعلام می کرد،اما در قرعه کشی مرحله سوم بعد از گذشت کمتر از ۱۰ ساعت نتایج را اعلام کرد که شک وشبه درباره وجود تخلف در اعلام اسامی بیشتر شد.

آنچه مشخص است خودرو‌های معوق و ناقص هنوز چالش خودروسازی کشور محسوب می شود و خودروسازان به دلیل مشکلات تحریم و به دنبال آن کمبود نقدینگی هنوز موفق به رفع این چالش‌ها نشده‌اند. اینکه در شرایط کنونی چه اتفاقی در خودروسازی‌های کشور از لحاظ روند تولید محصولات افتاده که باردیگر مسئولان صنعتی برای تولید‌کننده خط و نشان می‌کشند، جای سوال دارد.

عناوین برگزیده