به گزارش می متالز، هر چند سال ۹۷ با وجود بحرانهای بینالمللی، سال سختی برای صادرات فولادیها به نظر میرسد اما دستاندرکاران این امر معتقدند با وجود تمام شرایط، راههای صادرات فولاد هموار است و همچنان میتوان در زمینه صادرات بیشتر نسبت به سال گذشته گامهای بلندتری برداشت.
مدیر دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت درباره صادرات فولاد در سال ۹۷ اظهار کرد: برآوردهایی برای صادرات محصولات فولادی در سال ۹۷ در نظر گرفته شده که با توجه به این برآوردها برنامهریزیها در حال انجام است. سیفالله امیری در ادامه خاطرنشان کرد: برنامه تولید و صادرات فولاد در سال گذشته محقق شده است. در واقع برنامه تولید ۲۲ میلیون تن فولاد خام و برنامه صادرات ۸ میلیون تن محقق شده است.
در کل، صادرات فولادیها در سال ۹۶ بهتر از سالهای گذشته بود و بازار صادراتی نیز برای آنها به وجود آمد. از همین رو با توجه به واحدهای جدید فولادی که وارد مدار تولید شدهاند و بر اساس افزایش میزان تولید فولاد کشور، برنامه صادراتی در سال ۹۷ حدود ۲هزار میلیون دلار برآورد شده است.
امیری در ادامه خاطرنشان کرد: وزارت صنعت، معدن و تجارت و بهویژه سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو) برای صادرات فولاد برنامههایی را در نظر گرفتهاند و از سوی دیگر نیز برخی واحدهای تولیدی تمایل دارند به سمت صادرات بیشتر پیش بروند. از این رو میتوان پیشبینی کرد که برنامههای صادراتی برای سال ۹۷ بهتر از سالهای گذشته خواهد بود.
وی با اشاره به موضوع نوسان نرخ دلار تاکید کرد: البته اکنون نرخ دلار در حال نوسان است که برای صادرات نیز میتواند رونق ایجاد کند، هر چند این نوسان برای تولید مشکلاتی ایجاد میکند. از این رو ثبات نرخ ارز میتواند شرایط بهتری برای تولید ایجاد کند.
با توجه به افزایش نرخ دلار، امسال میتوانیم سال بهتری را از نظر صادرات در پیشرو داشته باشیم. این مطلب را مدیرعامل فولاد امیرکبیر کاشان عنوان کرد و در ادامه گفت: از آنجا که دلار به نرخ واقعی خود نزدیک شده است، قدرت رقابتپذیری تولیدکنندگان برای صادرات نیز افزایش یافته است.
عزیز قنواتی با اشاره به عواملی که سبب کاهش قدرت رقابتپذیری تولیدکنندگان در بازار صادراتی است، عنوان کرد: دو عامل باعث کاهش رقابتپذیری تولیدکننده داخلی شده بود؛ یکی پایین و واقعی نبودن نرخ دلار و دیگری بهروز نبودن فناوری. اما هماکنون این دو عامل در حال برطرف شدن است و میتواند قدرت رقابتپذیری کشور را افزایش دهد. درحالحاضر نیز با توجه به شرایط موجود و راههایی که در بازار صادراتی ایجاد شده است، میتوان پیشبینی کرد سال خوبی برای صادرات رقم میخورد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا تعرفههای امریکا روی برنامههای صادراتی ما در امسال تاثیرگذار خواهد بود، گفت: افزایش تعرفه امریکا روی محصولات فولادی، منجر به واکنش مناسب چین در این زمینه شده است. البته چین بهدلیل مسائل محیط زیستی در حال تعطیل کردن واحدها و کاهش میزان تولید خود است. با توجه به کاهش میزان تولید چین، بازار مناسبی برای کشور ایجاد خواهد شد. البته در این بازار باید بتوانیم کیفیتمان را افزایش دهیم و با توجه به فرمایشات رهبر معظم انقلاب در حمایت از کالای داخل در امسال باید به سمت واردات کمتر و صادرات بیشتر پیش برویم چراکه ظرفیتهای خالی تولید ایجاد خواهد شد و به سمت صادراتمحور پیش خواهیم رفت. از این رو سال پیشرو، هم سال تامین داخلی است و هم پیش رفتن به سمت صادرات را نوید میدهد.
مدیرعامل فولاد امیرکبیر کاشان با توجه به هدفگذاری صادراتی برای سال پیشرو عنوان کرد: برای امسال باید دست کم ۱۰ میلیون تن فولاد را هدفگذاری کرد چراکه واحدهایی چون فولاد مبارکه، فولاد خوزستان و فولاد هرمزگان بودجه داخلی خود را در سال ۹۷ بیشتر صادراتمحور در نظر گرفتهاند.
قنواتی در پاسخ به این پرسش که آیا بهتر نیست صادرات را از سمت شمش به سمت محصولات با ارزشافزوده بیشتر سوق بدهیم، گفت: البته اگر به سمت محصولات با ارزشافزوده بالا پیش برویم به یقین بهتر خواهد بود اما باید نیاز بازار را هم در نظر گرفت. برای نمونه، باید بدانیم بازار داخل به چه میزان محصولات با ارزشافزوده نیاز دارد. البته این موضوع را نیز باید بدانیم که کشورهای منطقه بیشتر خریدار شمش ما هستند، البته تولید محصول با ارزش افزوده، نیازمند فناوری بالاست، هر چند برخی واحدهای تولیدی داخل به سمت تولیدات با ارزشافزوده بالاتر پیش رفتهاند. برای نمونه، گروه فولاد مبارکه در حال پیش رفتن به این سمت است.
بنابراین پیش رفتن به سمت فولاد با ارزشتر، مستلزم این است که باید در وهله نخست، فناوری خود را ارتقا دهیم و در وهله بعدی بتوانیم بازار آن را پیدا کنیم. برای پیش رفتن به سمت بازار صادراتی با ارزشافزوده بیشتر باید گامهای بلندی برداشت و این امر نیازمند برنامهریزی و زمان بیشتر است.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: درحالحاضر عراق و افغانستان و همچنین سوریه - اگر بازسازی شود-بازارهای مناسبی برای ما بهشمار میروند در ضمن میتوانیم به سمت کشورهای حوزه خلیجفارس نیز پیش برویم.
مدیرعامل فولاد امیرکبیر کاشان در پاسخ به این پرسش که در صورت پایبند نبودن امریکا به برجام همچنان میتوانیم شاهد بازارهای صادراتی در امسال باشیم یا خیر، گفت: موضوع برجام نمیتواند تمام معادلههای ما را برای صادرات بهم بریزد چراکه در ۱۰ تا ۱۵ سال گذشته همچنان در تحریم به سر بردهایم و در این دوران نیز راههایی برای صادرات یافتهایم. البته اگر فضای برجام پابرجا بماند به یقین شرایط برای صادرات بهتر خواهد بود اما اگر امریکا به برجام پایبند نباشد وضعیت کنونی ما بدتر از این نخواهد شد. قنواتی در پایان تاکید کرد: هر چند امسال از نظر بحرانهای سیاسی و منطقه، کاهش بودجه عمرانی و نبود ثبات نرخ ارز، شرایط سختی پیشروی ما قرار دارد اما در کل، بازارهای صادراتی ما مشخص است و باید رویکرد کار جهادگونه را در پیش بگیریم.