تاریخ: ۲۳ فروردين ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۲:۴۵
بازدید: ۲۴۶
کد خبر: ۱۳۵۵۴
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
محمدرضا پیرحسینلو، مدیر مجتمع فروکروم جغتای

خصوصی‌سازی صنعت فروکروم را رقابتی می‌کند

می متالز - صنایع فروکروم در دنیا از اهمیت بسیاری برخوردار هستند و ماده اولیه فولادهای پیشرفته و آلیاژی و ضد زنگ را در دنیا تامین می‌کنند. این صنعت در ایران نیز از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است و می‌تواند محل اتصال معادن کرومیت با صنایع پیشرفته‌ای همچون فولادسازی‌های آلیاژی به‌شمار رود.
خصوصی‌سازی صنعت فروکروم را رقابتی می‌کند

به گزارش می متالز، صنعت فروآلیاژ در ایران با تامین به‌موقع مواد اولیه و نیز افزایش مصرف داخلی می‌تواند بیش از پیش شکوفا شود. اما مشاهده می‌شود که اغلب کرومیت تولیدی در ایران به خارج صادر شده و به‌عبارت بهتر خام‌فروشی انجام می‌شود. بنابراین لازم است که اقداماتی در جهت جلوگیری از خام‌فروشی از سوی دولت صورت گیرد. در عین حال با خصوصی‌سازی نیز می‌توان تولید محصول را رقابتی‌تر از گذشته کرد و مجتمع فروکروم جغتای نیز با واگذاری به بخش خصوصی توانسته است جایگاه نسبتا بهتری را کسب کند. این جایگاه با توجه بیشتر صنایع فولادی پیشرفته به مواد اولیه‌ای مانند فروکروم و نیز فولادهای ضد زنگ در کشور بهبود خواهد یافت.

فروکروم در صنایع دنیا و به‌ویژه متالورژی به‌عنوان یکی از عناصر آلیاژی اصلی جهت تولید فولادهای آلیاژی مختلف اعم از ضد زنگ، مقاوم به حرارت و خوردگی به‌شمار می‌رود. از این منظر با توجه به رشد فزاینده استفاده از انواع فولادهای آلیاژی و به‌ویژه ضد زنگ در کاربردهای مختلف صنعتی، هر روز مشاهده می‌شود که نیاز صنعت به این ماده بیش از پیش گسترش یابد. توجه به این نکته ضروری به‌نظر می‌رسد که در سال‌های اخیر طرح‌های مختلف فرآوری کرومیت به‌عنوان ماده اولیه اصلی تولید فروکروم از یک سو و واحدهای در شرف تاسیس تولید فروکروم از سوی دیگر حاکی از آن است که صنعت داخلی و خارجی به این ماده آلیاژی ارزشمند نیاز مبرم دارد و باید در مورد آن سرمایه‌گذاری صورت گیرد.

 

بازار جهانی فروکروم متاثر از سیاست‌گذاری‌های چین

بازار جهانی فروکروم در سال 2017 شاهد افت و خیزهای بسیاری بود. از سویی کشور چین و کارخانه‌های موجود در این کشور به‌عنوان اصلی‌ترین خریداران فروکروم در دنیا با توجه به میزان نیاز بازار به فولاد ضد زنگ، نقش اصلی را در بازار این ماده اولیه و قیمت جهانی فروکروم و میزان نیاز آن ایفا می‌کنند؛ از سوی دیگر طبق سیاست‌های چین صنعت تولید فروکروم در این کشور جزو صنایع آلاینده به‌شمار رفته و در نتیجه طی سال‌های اخیر تولید داخلی آن ممنوع شده است. از این رو کارخانه‌های تولیدی فولادهای آلیاژی در چین مجبور هستند که نیاز خود به فروآلیاژهایی از جمله فروکروم را از طریق واردات از سایر کشورها مانند ایران تامین کنند. در همین حال با توجه به کیفیت بهتر فروکروم تولید شده در ایران در مقایسه با سایر رقبا در منطقه، فروکروم تولید شده در کشور ما توانسته است طی سال‌های اخیر سهم بسیار خوبی از نیاز بازار چین به فروکروم را به خود اختصاص دهد.

باید توجه داشت که افت و خیزهای قیمتی در بازار جهانی فروکروم همواره متاثر از نیاز بازار مصرف این فروآلیاژ در چین و موجودی انبارهای کارخانه‌های فولادهای آلیاژی آن‌ها است که معمولا در ماه‌های اولیه سال روند قیمت‌ها افزایشی بوده و با تکمیل ظرفیت انبارها، قیمت این فروآلیاژ در اواسط سال به ثبات نسبی می‌رسد. ضمن اینکه در انتهای سال باز هم با شروع فشارها توسط دولت چین بر صنایع تولیدی برای کاهش آلودگی هوا در طول فصل زمستان، مشاهده می‌شود که تقاضای فروکروم کاهش یافته و به این ترتیب افت قیمت‌ها اتفاق می‌افتد. این روال در هر سال تکرار می‌شود. ضمن اینکه در بازار داخلی با توجه به وجود برنامه تولیدی با ثبات بیشتر در میزان تولید فولاد ضد زنگ و آلیاژی در کارخانه‌ها، نیاز به فروکروم با ثبات بیشتری همراه بوده و در نتیجه تاثیرپذیری کمتری نسبت به تغییر قیمت‌ها در بازارهای جهانی از خود نشان می‌دهد.

 

عناوین برگزیده