تاریخ: ۲۰ مهر ۱۳۹۹ ، ساعت ۲۲:۴۶
بازدید: ۳۵۷
کد خبر: ۱۳۵۷۲۴
سرویس خبر : انرژی

ساخت محصول نوآور در صنعت فولاد از سوی «سرو»

می متالز - کاتالیست بهبودیافته احیای مستقیم آهن شرکت نفت و گاز سرو، به‌عنوان برترین محصول نوآور صنعت فولا‌د برگزیده شد.
ساخت محصول نوآور در صنعت فولاد از سوی «سرو»

به گزارش می متالز، این دستاورد برای شرکت سرو با همکاری مشترک شرکت فولاد خوزستان، به‌عنوان شرکت ‌ پیشرو‌ در حمایت از صنعت ساخت داخل و بومی‌سازی به ثمر رسید. فولاد خوزستان نخستین شرکتی بود که در صنعتی‌سازی کاتالیست احیا مستقیم با بارگذاری میدانی، در سال ۱۳۸۸ اقدام به بهره‌گیری از کاتالیست بومی‌سازی شده از سوی یک شرکت ایرانی کرد. به گفته مدیر فروش شرکت سرو در حال حاضر این دستاورد در حال تکمیل مراحل نهایی دانش فنی و آماده شدن برای عرضه به بازار است. یادآور می‌شود در حاشیه برگزاری نمایشگاه و سمپوزیوم فولاد ایران‌مهر امسال از این دستاورد به‌عنوان برترین طرح حوزه نوآوری، تقدیر به عمل آمد.

 

مشاوره و پایش عملکرد کاتالیست از دیگر خدمات جدید

شرکت دانش‌بنیان توسعه صنایع نفت و گاز سرو به‌عنوان نخستین تولیدکننده کاتالیست در ایران، باهدف برطرف تمامی نیازهای تخصصی مجتمع‌های مصرف‌کننده کاتالیست در صنایع فولاد، پتروشیمی و پالایشگاهی، با توجه به بهره‌مندی از تیم کارشناسی متخصص و باتجربه و دارا بودن تجهیزات به‌روز انجام آنالیزهای مشخصه یابی و عملکردی کاتالیست، اقدام به ایجاد آخرین حلقه خودکفایی در صنعت کاتالیست کرد.

به گفته محمود رضایی مدیر فروش شرکت نفت و گاز سرو، این شرکت پیش‌ازاین به‌عنوان ارائه‌دهنده خدمات پس از فروش محصول کاتالیست و تنها شرکت متعهد به پایش عملکرد و مشاوره بهره‌برداری از کاتالیست تولیدی خود بوده درحالی‌که در سال گذشته با ایجاد زیرساخت‌های لازم موفق به اخذ قرارداد مشاوره پایش عملکرد کاتالیست خارجی ریفرمر مجتمع فولاد سیرجان ایرانیان شد.

 وی افزود: نفت و گاز سرو با ایجاد حلقه گمشده خدمات فنی مهندسی کاتالیست، نقش تامین تمامی نیازهای شرکت‌های مصرف‌کننده و بومی‌سازی دانش تولید و بهره‌برداری از کاتالیست در ایران را داراست.

 

رواج سولفورزدایی در احیای مستقیم

با توجه به وجود مقادیر بالاتر از محدوده مجاز گوگرد در ترکیب گاز طبیعی ورودی به واحد یا گندله مصرفی و تاثیر سوء این ترکیب بر عملکرد کاتالیست‌های بارگذاری شده در ریفرمر، استفاده از مخازن سولفورزدایی از گاز خوراک ورودی به ریفرمر در واحدهای احیای مستقیم آهن رواج یافته است. چالش حضور گوگرد در گاز در گردش به دلیل عدم حذف آن پیش از ساخت گندله و ارائه به واحدهای احیا، طی چند سال اخیر گسترش‌یافته و واحدهای میدرکس در داخل کشور به‌سوی استفاده از گارد سولفورزدایی اکسید روی تمایل بیشتری نشان می‌دهند.

مدیر فروش سرو دراین‌باره افزود: شرکت توسعه صنایع نفت و گاز سرو باهدف تکمیل سبد محصول واحدهای احیای مستقیم آهن، پس از تدوین دانش فنی تولید این جاذب‌ها در سال ۹۷ و از ابتدای سال گذشته اقدام به تولید جاذب سولفورزدایی اکسید روی با کد تجاری SARV-۶۱۰ کرده است.

رضایی تصریح کرد: نخستین قرارداد تولید گارد سولفورزدایی شرکت سرو در صنعت فولاد به میزان ۱۰۰ تن و با مجتمع گران‌قدر فولاد مبارکه اصفهان منعقد شد که با توجه به مشترک بودن این محصول در واحدهای فولادی با مجتمع‌های پتروشیمی و پالایشگاهی، این شرکت درمجموع تاکنون موفق به اخذ بیش از ۳۴۰ تن قرارداد فروش جاذب ZnO موردنیاز مجتمع‌های فولاد مبارکه اصفهان، پالایشگاه اصفهان، پتروشیمی مسجدسلیمان، پتروشیمی رازی، پتروشیمی میاندوآب و دی پلیمر آرین شده است.

 وی ادامه داد: با توجه به اینکه چالش اصلی بهره‌برداری از مخازن سولفورزدایی در صنعت فولاد، افزایش افت فشار بستر جاذب پس از گذشت مدت‌زمان ۳ تا ۶ ماهه (بر اساس میزان گوگرد ورودی به مخازن) و تحمیل محدودیت بر کارآیی کمپرسورهای فرآیند است و جاذب ZnO تولیدی این شرکت دارای استحکام و مقاومت در برابر سایش بالا است که موجب افزایش دوره استفاده از آن در شرایط یکسان می‌شود.

 

استحصال نیکل از کاتالیست مستعمل و باطله معادن

نبود معادن نیکل در کشور و اهمیت بالای نیکل در تولید کاتالیست‌های فولادی و برخی از کاتالیست‌های مصرفی در صنایع پتروشیمی و پالایشی، شرکت نفت و گاز سرو به دانش استحصال نیکل از کاتالیست‌های مستعمل نیکل و باطله معادن دست پیداکرده است.

به گفته مدیر فروش سرو، درحالی‌که حاضر به پشتوانه این دانش، خط تولید استحصال نیکل در کارخانه‌های شرکت نفت و گاز سرو احداث و نیاز واردات این ماده استراتژیک رفع شده است.

وی بر این باور است که تمایزی که بین روش استحصال نیکل توسط نفت و گاز سرو با روش‌های قبلی وجود دارد این است که توانایی استحصال نیکل از باطله معادن در این شرکت وجود دارد که برای نخستین بار این موضوع در کشور انجام می‌شود.

 

انعقاد تفاهم‌نامه‌های تولید کاتالیست

شرکت مهندسی معادن و فلزات MME به‌عنوان لایسنسور تکنولوژی جدید تولید آهن‌اسفنجی به روش ( PERED (Persian Reduction شناخته می‌شود. شرکتی که اصلیت آلمانی داشته و در شعبه‌ای که در ایران فعالیت می‌کند، مستقر است. کاتالیست‌های مورداستفاده در این فرآیند از تفاوت‌هایی نسبت به کاتالیست‌های تکنولوژی Midrex برخوردار است که شرکت نفت و گاز سرو با دستیابی به دانش فنی تولید این نوع از کاتالیست ها توانست یکی از ۴ طرح پرد کشور را با کاتالیست‌های جدید خود بارگذاری کند. مدیر فروش سرو یادآور شد: به پشتوانه انعقاد تفاهم‌نامه همکاری با شرکت MME در خصوص تولید و تامین کاتالیست‌های مورداستفاده در حوزه تکنولوژی پرد در سال ۱۳۹۷ و در خلال برگزاری یکی از همایش‌های تخصصی بین مدیران دو شرکت نفت و گاز سرو و شرکت مهندسی معادن و فلزات MME، مواردی چون همکاری در تولید و استفاده از کاتالیست تولیدی شرکت نفت و گاز سرو در طرح‌ها و پلنت‌های این تکنولوژی، همکاری در توسعه دانش فنی تکنولوژی تولید کاتالیست پرد، موردتوافق دو شرکت قرار گرفت. رضایی با اشاره به اینکه به‌عنوان گامی بلند در بهبود راندمان تولید فرآیندهای احیا مستقیم آهن، شرکت نفت و گاز سرو موفق به تولید نسل جدید کاتالیست‌های احیا مستقیم آهن به نام کاتالیست‌های بهبودیافته آهن اسفنجی شده است، خاطرنشان کرد: این موفقیت با همکاری شرکت فولاد خوزستان تکمیل شد به‌گونه‌ای که تولید و بارگذاری میدانی از این کاتالیست در سال ۱۳۹۷ در مجتمع فولاد خوزستان، به‌عنوان یکی از پیشگامان همیشگی در عرصه بومی‌سازی، انجام و نتایج عملکرد کاتالسیت بهبود یافته احیای مستقیم آهن در این دو سال توسط متخصصان دو شرکت پایش و اندازه‌گیری می‌شود. وی توضیح داد: کاتالیست‌های بهبودیافته احیای مستقیم آهن که به‌عنوان نسل جدیدی از کاتالیست‌های DRI یا احیای مستقیم آهن از سوی شرکت سرو معرفی‌شده است به‌صورت DUMED END یا گنبدی شکل طراحی‌شده و امکان افزایش دسترسی سطح بیشتر فاز فعال کاتالیست در معرض گاز را فراهم می‌کند. مزیتی که می‌تواند باعث افزایش فعالیت کاتالیست در واحد حجم شود. وی یادآور شد: همچنین با تغییرات فرمولاسیون پایه کاتالیست نیمه فعال، سطح ویژه کاتالیست افزایش ‌یافته و باعث پایداری حرارتی و جلوگیری از  افت فعالیت کاتالیست در اثر کاهش سطح پایه می‌شود که تمام این مزیت‌ها باعث بهبود عملکرد ریفرمر و افزایش ظرفیت واحد خواهد شد.

عناوین برگزیده