تاریخ: ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۲:۲۳
بازدید: ۲۷۵
کد خبر: ۱۴۴۳۸
سرویس خبر : آهن و فولاد
تجارت ورق زنگ‌نزن خاورمیانه

بار رشد تجارت ورق زنگ‌نزن خاورمیانه بر دوش ترکیه

می متالز - در سال‌های اخیر، بازار ورق زنگ‌نزن خاورمیانه روند مطلوبی را طی کرده است به‌طوری که تقاضای ورق زنگ‌نزن منطقه طی سال‌های گذشته افزایش یافته است.
بار رشد تجارت ورق زنگ‌نزن خاورمیانه بر دوش ترکیه

به گزارش می متالز، البته بخش قابل توجهی از این رشد تقاضا، مختص ترکیه بود که به‌واسطه رشد صنعت آن به پرمصرف‌ترین کشور در زمینه ورق زنگ‌نزن در منطقه بدل شده است. نبود واحد تولیدی ورق زنگ‌نزن در خاورمیانه این منطقه را به واردات وابسته کرده است، بنابراین رشد واردات و تقاضا در منطقه به صورت همسو و پایاپای است.

طی سال‌های اخیر، صادرات ورق زنگ‌نزن فولادی در خاورمیانه افزایش داشته است. رشد سالانه صادرات در بازه 16 -2012 حدود 44 درصد بوده است که مقدار قابل توجهی است؛ البته می‌توان گفت تنها صادرکننده منطقه خاورمیانه کشور ترکیه است و سهم 98 درصدی این کشور از صادرات خاورمیانه نیز گواه این امر است. در نمودار 1 روند صادرات ورق زنگ‌نزن خاورمیانه نشان داده شده است و همان‌طور که مشخص است، در سال 2014 صادرات منطقه با افزایش چشم‌گیری نسبت به سال پیش از آن همراه بود که این امر به‌دلیل افزایش صادرات ترکیه بوده است. در سال 2011 شرکت پوسکو کره جنوبی با مشارکت شرکت دوو اینترنشنال (زیرمجموعه شرکت پوسکو) و  هلدینگ کیبار (در کشور ترکیه) اقدام به احداث واحد نورد سرد از کویل‌های زنگ‌نزن وارداتی کردند. این واحد در سال 2013 به بهره‌برداری رسید که به دنبال بهره‌برداری از این واحد، صادرات سال‌های پس از 2014 با افزایش قابل‌ توجهی همراه بود.

منطقه خاورمیانه تبدیل به واردکننده ورق زنگ‌نزن شده است که علت آن فقدان تولیدکننده ورق زنگ‌نزن در این منطقه است (به طوری که تنها واحدهای ورق زنگ‌نزن در ترکیه و بحرین به نورد مجدد ورق زنگ‌نزن مشغول هستند، نه تولید آن). به گزارش «فلزات آنلاین» در سال‌های 16 -2012  رشد سالانه واردات منطقه حدود 8 درصد بوده است که البته بیشترین رشد واردات در سال‌های ذکر شده متعلق به کشور بحرین بوده است. در سال 2008 بحرین واحد نورد سرد ورق زنگ‌نزن را را‌ه‌اندازی کرد که از نتایج آن، رشد واردات این کشور بوده است. البته در سال‌های 2015 و 2016 واردات منطقه اندکی کاهش داشت.

بخشی از کاهش واردات در منطقه مربوط به ایران است که به‌دلیل تحریم‌های بین‌المللی در سال‌های اخیر کاهش واردات داشته است و بخشی دیگر از این کاهش واردات منطقه در سال‌های 2014 و 2015 به‌دلیل کاهش تقاضا در کشورهای بحران‌زده نظیر عراق و بحرین بوده است. رشد و توسعه کشور عربستان نیز در سال‌های اخیر روند کندی داشته است که علت آن کاهش قیمت نفت و تأثیر آن بر اقتصاد این کشور بوده و این خود دیگر عامل کاهش واردات ورق زنگ‌نزن منطقه بوده است. نکته قابل تأمل این است که ترکیه بیشترین سهم واردات منطقه داشته است. به گزارش «فلزات آنلاین» در سال 2016 سهم ترکیه از واردات ورق زنگ‌نزن منطقه 64 درصد بود و این در حالی است که در این سال ایران با سهم 9 درصدی از واردات منطقه رتبه دوم را داشت. کشورهای مصر و عربستان نیز از دیگر واردکنندگان اصلی خاورمیانه در این سال بودند. همان‌طور که پیش از این نیز اشاره شد، ترکیه بزرگ‌ترین صادرکننده خاورمیانه نیز به شمار می‌رود که البته حجم صادرات آن در مقایسه با واردات ناچیز است.

گستردگی صنعت ترکیه در مقایسه با سایر کشورهای منطقه سبب شده تا این کشور، مصرف‌کننده عمده ورق زنگ‌نزن در خاورمیانه باشد. رشد صنعت و تجهیزات نیز در این کشور قابل توجه بوده است. به‌طور مثال، رشد صنعت پتروشیمی در این کشور به‌عنوان یکی از مصرف‌کنندگان ورق زنگ‌نزن بسیار چشم‌گیر بوده است تا جایی که در سال 2013 ترکیه پس از آلمان دومین تولیدکننده پلاستیک در اروپا (تلاش ترکیه برای پیوستن به اتحادیه اروپا موجب شده تا استانداردهای این کشور با سطح کشورهای اروپایی قیاس شود) و سیزدهمین تولیدکننده جهان بود. علاوه بر صنعت پتروشیمی، صنایع غذایی و بهداشتی این کشور نیز در مقایسه با سایر کشورهای خاورمیانه روند رو به رشدی داشته است. مجموع این عوامل محرک تقاضای ورق زنگ‌نزن و رشد آن در کشور ترکیه بوده است.

عناوین برگزیده