به گزارش می متالز، غلامعباس ارباب خالص افزود: از ابتدای مهرماه تاکنون، بارِ بیش از هزار و ۶۵۵ کامیون از مرز سرخس به ترکمنستان و دیگر کشورهای آسیای مرکزی در قالب صادرات کالاهای تولیدی و همچنین کالاهای ترانزیتی از مسیر کشورمان ترانزیت شده است.
وی ادامه داد: این آمار نشان دهنده حجم خوب صادرات و ترانزیت در راستای فعال سازی چرخه تولید و اشتغال کشورمان بعد از کاهش محدودیتهای مرزی با ترکمنستان است.
سفیر ایران در ترکمنستان گفت: این کشور از ابتدای شیوع کرونا تمام مرزهای ریلی، جادهای و هوایی خود را در بخش کالا و مسافر نه تنها با ایران، بلکه با همه کشورهای همسایهاش مسدود کرد که بدنبال رایزنی های شبانه روزی انجام شده دیپلماتیک، اکنون برخی از محدودیت های مرزی بین ایران و ترکمنستان از جانب این کشور همسایه، رفع شده است.
ارباب خالص افزود: پیگیری های سفارت جمهوری اسلامی ایران در عشق آباد و هماهنگی با وزارت امور خارجه کشورمان، منجر به انجام دو مرحله تماس های تلفنی دکتر روحانی رییس جمهوری کشورمان با "قربان قلی بردی محمدوف"رییس جمهوری ترکمنستان طی هفت ماهه اخیر شد که در این مذاکرات تلفنی، موضوع بازگشایی معابر مرزی ۲ کشور در حوزه ریلی و جاده ای، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
وی ادامه داد: به دنبال این مذاکرات و رایرنی ها طی چند ماه گذشته و از اول تیرماه امسال مرز ریلی اینچه برون در استان گلستان، مرز ریلی سرخس و مرز ریلی لطف آباد درگز در استان خراسان رضوی بازگشایی شد.
سفیر ایران در ترکمنستان گفت: هم اکنون مرز جادهای سرخس با تبادل یدک کش کامیون به ترکمنستان و آسیای مرکزی فعال شده و صادرات و ترانزیت کالاهای تولیدی و ترانزیتی کشورمان از این طریق نیز جریان پیدا کرده است.
ارباب خالص افزود: در ادامه پیگیری های انجام شده دیپلماتیک کشورمان با ترکمنستان، بخشی از محدودیت های مرزی اعمال شده کرونایی از سوی ترکمنستان در گمرک "آرتیق"این کشور که قرینه گمرک لطف آباد کشورمان است از روز سه شنبه گذشته رفع و این مرز در بخش فعالیتهای گمرکی به منظور صادرات و ترانزیت کالا به مقصد ترکمنستان و سایر کشورهای آسیای میانه از طریق جاده، بازگشایی شد.
وی اظهار امیدواری کرد با حضور شرکتهای حمل و نقل بین المللی کشورمان در این نقطه گمرکی و مرزی شاهد افزایش صادرات کالاهای تولیدی کشورمان و نیز دیگر کالاهای ترانزیتی سایر کشورها از مسیر ایران به ترکمنستان و مقاصد بعدی در آسیای مرکزی باشیم.
سفیر ایران در ترکمنستان گفت: به طور یقین اقدامات و تلاشهای چند ماه اخیر و تفاهمات به عمل آمده میان وزارتخانه های امور خارجه و راه و شهرسازی کشورمان با همتایان ترکمنستانی خود، بن بست صادرات از منطقه شمال و شمال شرقی کشورمان را باز کرده است.
ارباب خالص افزود: بدین طریق چرخه حمل و نقل داخلی کشور از مبدا کارخانجات و واحدهای تولیدی و همچنین دیگر نقاط گمرکی تا نقاط مرزی سرخس و لطف آباد و در آینده نزدیک در اینچه برون فعال و از حالت رکود ناشی از شرایط کرونایی خارج می شود.
وی با اشاره به دیدار خود با "قاسم چاکانف"مدیر اداره دولتی نظارت حمل و نقل ترکمنستان و "خانجار تقدر علی اف"رییس اداره وسایط نقلیه این کشور طی روزهای اخیر اضافه کرد: در این دیدار و ملاقات که در محل سالن نمایشگاه های اتاق بازرگانی و صنایع ترکمنستان به مناسبت بیست و پنجمین سالگرد بی طرفی این کشور انجام شد راهکارهای ایجاد تسهیلات بیشتر در حوزه همکاری های حمل و نقل جاده ای بین جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان مورد مذاکره قرار گرفت.
جمهوری ترکمنستان با حدود هفت میلیون نفر جمعیت در بخش مرکزی قاره آسیا و شمال ایران قرار دارد. عشقآباد پایتخت جمهوری ترکمنستان در فاصله کمتر از ۳۰ کیلومتری شمال مرز ایران و ترکمنستان واقع است. ترکمنستان با کشورهای ایران، ازبکستان، افغانستان و قزاقستان مرز زمینی دارد و از راه دریا نیز با روسیه، جمهوری آذربایجان، ایران و قزاقستان همسایه است.
۵۳۲ کیلومتر از مرز هزار و ۴۱۴ کیلومتری ایران و ترکمنستان که از شرق دریای خزر تا شمال شرقی کشورمان در حوزه استانهای خراسان رضوی و گلستان امتداد دارد، از آن خراسان رضوی در نوار شمالی شرقی کشور است و شهرستان های "قوچان، درگز، کلات، سرخس و صالحآباد" استان خراسان رضوی در جوار کشور جمهوری ترکمنستان قرار دارند.