به گزارش می متالز، اعلام آمار و اطلاعات نادرست از وضعیت اقتصادی و عدم دسترسی به اطلاعات دقیق و شفاف همواره یکی از مشکلاتی است که منجر به اتخاذ تصمیمات نادرست از سوی فعالان اقتصادی میشود. چرا در این شرایط، امکان پیشبینی آینده وجود ندارد و برنامهریزیها بر پایه آمار نادرست صورت میگیرد.
حال دولت با هدفگذاری تورم 22 درصدی که برای سال 1400 تعیین کرده باید تمام تلاش خود را برای حفظ شفافیت و ارائه اطلاعات دقیق به کار گیرد؛ به باور عضو هیات رئیسه اتاق ایران اولین گام در تحقق این هدف هدایت نظام پولی به سمت نظام سرمایه بر پایه ارائه آمار و اطلاعات درست است.
در این رابطه عضو هیات رئیسه اتاق ایران معتقد است: هدفگذاری ۲۲ درصدی نرخ تورم از سوی بانک مرکزی نشاندهنده این است که هم آحاد مردم و هم فعالان بخش خصوصی میتوانند به استناد این رقم نسبت به چشمانداز خود در سال پیش رو برنامهریزی داشته باشند و دولت و سازمانهای مختلف هم نیاز نیست برای اینکه وضعیت عملکرد خود را با اعداد غیرواقعی تطبیق دهند، مسائل را وارونه و غیرواقعی نمایش دهند.
غلامحسین جمیلی، تصریح کرد: اصلیترین عامل و معیار برای ایجاد یک تصمیم داشتن اطلاعات و آگاهی درست از یک موضوع است و درنتیجه اگر اطلاعات مبتنی بر واقعیت و موضوعاتی که نشاندهنده وضعیت اصلی یک رویداد باشد را در اختیار نداشته باشید هر تصمیمی که اخذ شود شما را به هدفگذاری موردنظر نمیرساند.
او ادامه داد: درباره مباحث اقتصادی هم متأسفانه رویهای در گذشته حاکم بوده که بر اساس آن برای پیشگیری از التهابات ناشی از انعکاس اخبار واقعی بین مردم، سعی میشد واقعیتهایی مانند نرخ تورم که مردم را بهشدت درگیر میکند و بهصورت آنی بر زندگی آنها تأثیر میگذارد را تا اندازهای مبتنی بر انتظارات و توقعات ذهنیت عموم جامعه منعکس کنند. درنتیجه دیگر راهبردهای تصویرسازی و برنامهریزی در کشور نیز متأثر از این رفتار یعنی عدم شفافیت و درستی در آمارها و معیارهای اقتصادی باعث میَشد که رویه اقدامات و راهبردها در ارکان مختلف اقتصادی بهگونهای که اهداف واقعی چشمانداز اقتصادی کشور را مهیا کند، نباشد.
عضو هیات رئیسه اتاق ایران تصریح کرد: درنتیجه اولین دستاورد این هدفگذاری تورمی میتواند این باشد که میتوانیم گامهای اقتصادی را تا حدودی با شفافیت ناشی از یک واقعیت دنبال کنیم و آثار رفتاری عموم مردم ناشی از مطلوبیتهایی که دارند نیز نمایان میشود.
جمیلی گفت: در این میان نقش بانک مرکزی بسیار مهم است و بنابراین میتواند منابع مالی محدودی که در کشور وجود دارد را در جهت بهینه هدایت کند. از سوی دیگر هدایت نظام پولی به سمت نظام سرمایه هم میتواند باعث شود منابع محدود مالی در راستای تولید ثروت قرار گیرد و این موضوع کمک خواهد کرد که آثار تورمی کمتری را در کشور شاهد باشیم که بانک مرکزی در تلاش است تا این امر را محقق سازد.
او با بیان اینکه دولت مطلوبترین و ایدهآلترین رقمی که میتوانسته با وضعیت موجود محقق سازد را اعلام کرده است، افزود: برای تحقق هدفگذاری پیشبینی شده باید بتوانیم نرخ کنونی تورم را حفظ کنیم و برای اینکه آثار بدتری از نرخهای بالا را تجربه نکنیم تلاش بیشتری داشته باشیم.
عضو هیات رئیسه اتاق ایران اظهار کرد: درنهایت امیدواریم بر اساس رفتارهایی که در جامعه بینالملل و جامعه داخلی در حوزه اقتصادی ناشی از واکنشهای مختلف بسیاری از کشورها متأثر از نتایج انتخابات آمریکا و گمانهزنیهای موجود و رقابتهایی که در عرضه جهانی شکل گرفته و امیدواریهایی که ایجاد شده است، بتوانیم بخشی از موضوعات را جبران و حتی نرخ پایینتر از ۲۲ درصد را در تورم تجربه کنیم.
جمیلی گفت: لازمه این کار، این است که همه ارکان ازجمله سیاست و اقتصاد در برنامه راهبردی همهجانبه بتوانند این موضوع را پیش ببرند و با پرهیز از هرگونه شتابزدگی و رفتارهای عجولانهای که آثار مخرب آن بیشتر از منافع احتمالی آن است وضعیت موجود را کنترل کنیم. حتی میتوانیم نرخ تورمی کمتر از ۲۲ درصد را هم تجربه کنیم.
او تأکید کرد: با همین شرایط موجود اگر بتوانیم نرخ ۲۲ درصد را محقق سازیم، هم ازلحاظ اینکه راهبردهای خود را بر اساس آن تنظیم میکنیم موفق خواهیم شد و هم اینکه ثبات را در بازار به وجود میآوریم ضمن اینکه با تکیهبر اتفاقاتی که ممکن است در عرضه بینالمللی حادث شود میتوانیم حتی این رقم ۲۲ درصد را پایینتر متصور شویم.
این فعال بخش خصوصی معتقد است: اقتصاد ایران پتانسیل بسیار گستردهای دارد که با توجه به این موضوع بسیاری از اقتصاددانهای بینالمللی بر این باور هستند که فرصت بازگشت و احیای اقتصاد ایران، بسیار کوتاه است. درنتیجه اگر از هرگونه گشایشی یک واحد در فضای اقتصادی ما به وجود بیاید بهطورقطع آثار بهبود آن بر اقتصاد یک واحد نیست، بلکه چندین واحد خواهد بود. بنابراین از ضریب بالاتری برخوردار است که به نظر میرسد این ضریب بر نرخ تورم هم تأثیرگذار خواهد بود.
جمیلی ادامه داد: از سوی دیگر پدیدهای به نام بورس توانست بین مردم نهادینه شود و سرمایههای بسیاری را جذب کند؛ هرچند رویه درستی نداشت و بسیاری بهصورت آنی وارد و خارج شدند اما همینکه این آگاهی برای مردم ایجاد شد که میتوانند چرخه پولی خود را وارد نظام سرمایهای یا حوزه تولید و اقتصاد کشور کنند و در انتفاع آن شریک شوند، رویداد بزرگی است که میتواند در روزها و سالهای پیش رو با برنامهریزی بهتر مردم را همچنان دلگرم و به این سمت هدایت کند.
او تأکید کرد: این موضوع میتواند سیاستگذاری پولی بانک مرکزی را به سیاستگذاری سرمایهای تبدیل کند که به نظر من تنها راه تولید ثروت و ایجاد ارزشافزوده در کشور است. بانک مرکزی میتواند با استفاده از آن به بهترین شکل، نظام تورمی کشور را کنترل و مدیریت کند.