به گزارش ی متالز، مهدی کرباسیان در نشست هم اندیشی با اعضای هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، گفت: سال 96، جزو سال های درخشان صنعت فولاد بود و این روند در 2 ماه نخست امسال نیز ادامه داشت، به طوری که تغییرات اساسی در تولید کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی ایجاد شد و به سمت توازن در زنجیره فولاد پیش رفت.
وی ادامه داد: با وجود آنکه در برخی بخش ها نظیر مسکن با رکود مواجه هستیم، اما با رونق در صادرات، مشکلات بخش فولاد نداشتیم. رکورد صادرات 9.2 میلیون تن زنجیره فولاد در سال 96، اقدام ارزشمندی بود. در این مدت، صادرات کنسانتره، آهن اسفنجی و شمش فولاد با رکورد همراه شد.
کرباسیان یادآور شد: سال گذشته در بخش ورق فولادی، توجه بیشتری بر روی تامین نیاز پروفیل سازان شد به همین دلیل شاهد کاهش صدور این محصول شدیم اما این اقدام در نهایت به معنای حمایت از تولیدکنندگان داخلی است.
رئیس هیات عامل ایمیدرو تصریح کرد: به رغم تغییرات نرخ ارز، پیش بینی می شود اگر تحریم های احتمالی مانعی در تجارت این کالا ایجاد نکند، روند صادرات فولاد همچنان ادامه یابد. وی در ادامه، از حمایت های فکری انجمن تولیدکنندگان فولاد از ایمیدرو و ارائه پیشنهادات سازنده تشکر کرد.
کرباسیان با اشاره به موضوع آب به عنوان یکی از چالش های اصلی در کل کشور اظهار داشت: شرکت های فولادی در استان های مرکزی و جنوب شرقی بیشترین چالش را در بخش آب دارند از همین رو ضروری است به سمت صرفه جویی در مصرف و استفاده از فناوری های جدید برویم.
در این نشست محمود اسلامیان، رئیس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گفت: خوشبختانه اغلب طرح هایی که طی 4 تا 5 سال گذشته شروع شده، به بهره برداری رسیده یا در مرحله نهایی است و این روند نشان می دهد، زنجیره فولاد به تدریج به سمت تعادل پیش می رود. وی ادامه داد: سال های متمادی تراز تجاری فولاد منفی بود اما با اتخاذ تدابیری، این روند مثبت شده و صادرات فولاد افزایش یافته است.
وی افزود: از جمله مشکلات تولیدکنندگان، موضوع تامین آهن اسفنجی بود که با کاهش صادرات شرکت های میدکو و گل گهر، مشکلات واحدهای ذوب کاهش یافت.
اسلامیان خاطرنشان کرد: در شرایط تحریم باید برای صادرات تسهیلات ایجاد شود به گونه ای که تولیدکنندگان بتوانند نیاز ارزی خود را از محل صادرات تامین کنند و چنانچه در پایان سال، ارزی باقی ماند، با مکانیزمی در اختیار کشور قرار دهند.
منصور یزدی زاده، مدیرعامل شرکت ملی فولاد با بیان اینکه رابطه مطلوبی با انجمن تولیدکنندگان فولاد داریم و مسائل موجود در کارگروه ها بررسی می شود، گفت: صادرات آهن اسفنجی (DRI) که برای حمایت از مصرف کننده و تولیدکننده، ابتدا نیاز داخل تامین شود. همچنین، قرار شد این محصول در بورس عرضه شود.
یزدی زاده بیان داشت: اکنون کشورهای حاشیه خلیج فارس، بزرگترین منبع تامین شمش خود را به لحاظ قیمت و کیفیت ایران تعیین کرده اند.
وی افزود: خوشبختانه ستاد فولاد فعال شده و کارگروه های صادرات، تولید و پایش طرح های نیمه تمام فولادی به صورت فعال موارد را بررسی و به ستاد زنجیره فولاد ادائه می دهند.
بهادر احرامیان، عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گفت: آمار صادرات فولاد نشان می دهد که 40 درصد فولاد تولیدی همسان سایر کشورهای فولادی صادر شود تا صنعت رونق داشته باشد. خوشبختانه آمار سال 96 چنین است. این امر بیانگر آنست که صنعت فولاد بسیار متکی به صادرات می شود و کوچکترین تغییر می تواند، روند صادرات را با چالش مواجه کند.
وی در عین حال ادامه داد: این میزان صادرات بالاست و اگر طرح های جدید وارد مدار تولید شود، بازار داخل کشش تقاضا ندارد و باید صادرات توسعه یابد.
احرامیان با بیان اینکه پیشتر در زنجیره فولاد حداکثر ارزش افزوده و تولیدِ آخرین حلقه مطرح می شود، گفت: در شرایط حاضر، باید با متنوع کردن زنجیره و ایجاد فضای جدید جهت کسب درآمد، برای همه بخش های این حوزه مجوز صادرات داده شود.
وی ادامه داد: حدود 89 درصد مصرف آب در ایران در بخش کشاورزی است ادامه داد: با اجرای طرح های بهینه سازی آب در صنایع فولاد و غیره، بیشتر از یک درصد مصرف آب بهبود نخواهد داد بنابراین باید روی بخش کشاورزی متمرکز شد.
رسول خلیفه سلطان، دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، در این نشست گفت: به تقاضای بالای آهن اسفنجی در منطقه، می توان در شرایط تنگنای تجاری، حداقل 9 میلیون تن آهن اسفنجی به ترکیه صادر کرد.
وی ادامه داد: در شرایط موجود، باید از کاهش تعرفه واردات برای محصولاتی که توان صادراتی خوبی دارند جلوگیری کنیم. به عنوان مثال، در تولید ورق توان بالایی داریم اما شاهد افت تعرفه واردات آن شدیم. با توجه به اینکه ممکن است صادرات با محدودیت مواجه شود، نباید تولیدکننده داخلی با مشکل مواجه شود.
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران خاطر نشان کرد: با اینکه مدافع صادرات آهن اسفنجی هستم و باید در سال های آینده برای آن برنامه ریزی کرد، اما واحدها در کوتاه مدت با مشکلات تامین مواد اولیه مواجه خواهند شد.
حمیدرضا طاهری زاده، نائب رئیس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران درباره تحویل ارز به تولیدکنندگان فولاد پیشنهاد داد: بر روی محصول صادراتی، درصد ارزی که به تولیدکننده تعلق می گیرد بیشتر از 5 درصد باشد و به صورت پلکانی معاف از برگشت ارز به کشور باشند. این روند موجب تشویق افرادی می شود که به سمت تولید و اشتغال زایی می روند.
وی افزود: هزینه های مختلفی که برای تامین قطعات یدکی و مواد اولیه است اعم از 2 کارمزد، 4 درصد هزینه نقل و انتقال، یک درصد هزینه صراف، یک درصد بانک عامل و یک درصد هزینه ثبت نام در سامانه نیما باید پرداخت شود. این روند نیز حدود 15 روز تا یک ماه طول می کشد و بنابراین بانک مرکزی باید به سرعت فکری برای واحدهای تولیدی کند.