به گزارش می متالز، مدیر مطالعات اقتصادی و سنجش ریسک بورس کالای ایران گفت: به زودی شاهد انتشار اوراق سلف استاندارد مسکن در بازار سرمایه برای توسعه تأمین مالی و تولید مسکن در کشور خواهیم بود.
جواد فلاح، مدیر مطالعات اقتصادی و سنجش ریسک بورس کالای ایران با بیان اینکه موضوع معاملات مسکن در بورس کالای ایران با دو ایده در حال پیش روی است، افزود: معاملات در بازار فیزیکی بورس کالای ایران نخستین روش در این رابطه است، بر این اساس اموال مازاد دولت و بانکها در بورس کالا عرضه میشوند.
وی اظهار داشت: آخرین عرضه در این خصوص هم مربوط به وزارت دفاع و پشتیبانیهای نیروهای مسلح بود که یک قطعه زمین مازاد خود را بر روی تابلوی بورس به فروش رساندند.
فلاح اضافه کرد: اما بحثی مهمتر از عرضه فیزیکی مسکن یا به عبارتی عرضه اموال فیزیکی غیرمنقول در بورس در حال پیگیری و عملیاتی شدن است و آن هم انتشار اوراق سلف استاندارد مسکن است.
مدیر مطالعات اقتصادی و سنجش ریسک بورس کالای ایران تصریح کرد: پیشخرید مسکن، یکی از روشهای خانهدار شدن است اما در پیشخرید مسکن در بازار غیرمتشکل، مساله ریسک نکول سازنده همواره یکی از مهمترین دغدغههایی است که همیشه برای افرادی که اقدام به پیشخرید میکنند وجود دارد، به طوری که آنها همیشه نگران انجام تعهدات سازنده در سررسید و رسیدن به مسکن خود در زمان اعلامی هستند.
وی تأکید کرد: درصدد هستیم در بازار سرمایه بستری فراهم کنیم تا متقاضیان بتوانند به راحتی مسکن پیشخرید کنند، اکنون و در بازار آزاد قیمت مسکن به قدری افزایش یافته که فراهم کردن مبلغ مورد نیاز برای پیشخرید آن بسیار دشوار شده است.
فلاح افزود: اگر این امکان در بازار سرمایه به وجود بیاید که افراد بتوانند حتی به اندازه یک متر مربع و به میزان نقدینگی خود پیشخرید خانه انجام دهند تا بتوانند قدرت خرید پسانداز خود را نگه دارند؛ بنابراین اگر بتوانیم مسکن را به قطعات کوچک تبدیل کنیم و امکان فروش آن و نیز امکان انجام معاملات ثانویه را فراهم کنیم کمک زیادی در این راستا خواهیم داشت.
مدیر مطالعات اقتصادی و سنجش ریسک بورس کالای ایران توضیح داد: در این طرح بورس کالا به دنبال این است که بتواند مسکن را به شکل متری و در قالب اوراق سلف استانداردِ مسکن پیش فروش کند و این کار را در بستری که تضامین لازم از سازنده گرفته شود و خریدار با خیال راحت اقدام به خرید کند انجام دهد. همچنین، اگر در سررسید سازنده تعهدات خود را ایفا نکرد بتواند از سازنده خسارت بگیرد و ضرر احتمالیِ پیشخریدار را جبران کند.
وی اجرایی شدن این مدل را راهی برای توسعه سرمایهگذاری قابلاعتماد در حوزه مسکن دانست و افزود: به این ترتیب، سرمایههای خرد بازار سرمایه به سمت افزایش تولید و عرضه مسکن سوق پیدا میکند. افزایش تولید مسکن نیز تنها متغیری است که میتواند به مهار افزایش لجامگسیخته قیمت مسکن کمک کند.
فلاح اظهار امیدواری کرد که این ابزار در آینده نزدیک با همراهی سازمان بورس و اوراق بهادار و وزارت راه شهرسازی عملیاتی شود. این طرح با نظر موافق کمیته فقهی سازمان بورس همراه است و اکنون در مرحله تدوین مقررات قرار دارد.