تاریخ: ۱۵ آذر ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۰:۰۳
بازدید: ۲۰۲
کد خبر: ۱۴۹۹۸۷
سرویس خبر : انرژی
در گفتگوی ویژه خبری شبکه اصفهان عنوان شد:

بهینه سازی و کاهش مصرف آب تا رسیدن به حداقل برداشت از زاینده رود ادامه خواهد داشت

می متالز - مدیر ارشد خدمات فنی و پشتیبانی فولاد مبارکه: امروز تولید مبارکه سه برابر شده اما مصرف آب به یک دوم مقدار پیش بینی شده نسبت به تولید اولیه رسیده است؛ یعنی مصرف آب 6 برابر کمتر شده است و برداشت از رودخانه کم شده است. این موضوع ما را به جایگاه کمترین مصرف کننده آب در زمینه فولاد جهان رسانده است.
بهینه سازی و کاهش مصرف آب تا رسیدن به حداقل برداشت از زاینده رود ادامه خواهد داشت

جواد نیلی مدیر ارشد خدمات فنی و پشتیبانی فولاد مبارکه

به گزارش می متالز، «مصرف بهینه آب در فولاد مبارکه» موضوع گفتگوی ویژه خبری صدا و سیمای مرکز اصفهان بود.

در این گفتگو مهندس جواد نیلی مدیر ارشد خدمات فنی و پشتیبانی فولاد مبارکه درباره کاربرد آب در فولاد گفت: آب کاربردهای زیادی در مجموعه فولاد مبارکه دارد. اولین کاربرد آن خنک کاری تجهیزات است و این شاید مهمترین کاربرد آب در تولید این شرکت است. دومین کاربرد آب بحث خنک کاری محصولات و قسمتی از فرآیند تولید محصولات است زیرا دمای مذاب به عدد 1600 درجه سانتیگراد می رسد و در تبدیل مجدد به تختال و نورد مجددا از آب استفاده می شود. سومین کاربرد آب استفاده در مصارف شرب و بهداشتی در شهر 20 هزار نفری و 24 ساعتی فولاد مبارکه است. آخرین مصرف آب در فولاد مبارکه هم استفاده در آبیاری فضای سبز این شرکت است تا به شرایط محیط زیستی کمک شود.

مدیر ارشد خدمات فنی و پشتیبانی فولاد مبارکه در ادامه به مهمترین اقدامات انجام شده در مصرف آب پرداخت و گفت: ما در فولاد مبارکه در 4 حوزه برای کاهش مصرف آب اقدام کرده ایم: اولین حوزه کاهش مطلق مصرف آب در فرآیند تولید است که اقدامی بسیار سخت و پیچیده ای است و برای این فرآیند ها ما بعضاً مجبور می شویم قسمتی از تولید را متوقف کنیم و این پروژه ها را انجام دهیم. دومین حوزه، بحث بازچرخانی آب در فرآیند تولید است و در این حوزه به جای اینکه از آب یک بار استفاده کنیم؛ شاید 7 الی 8 بار از آب استفاده می شود و بعد تبدیل به پساب می شود و بازهم همین آب راهی تصفیه خانه های داخلی شرکت می شود و بعد از تصفیه مجدا از آن استفاده می کنیم. پس سومین حوزه ایجاد تصفیه خانه های داخلی شرکت برای تبدیل پساب داخلی به آب صنعتی است تا مجددا از آب استفاده شود. آخرین اقدام مهم در این زمینه هم بحث استفاده از پساب شهری برای جایگزینی از آب رودخانه بود که این اقدام هم با همکاری شرکت آبفا انجام شد.

وی به تاریخچه طرح های توسعه این شرکت برای مصرف بهینه آب اشاره کرد و گفت: اواخر دهه هفتاد به موجب خشکسالی هایی که داشتیم زنگ خطری برای صنایع صنعتی زده شد و خوشبختانه بعضی از صنایع مثل فولاد مبارکه از این موقعیت خوب استفاده کرد و این خطر را همان موقع حس کردند. لذا اقدامات از همان زمان یعنی سال های دهه 70 شروع شد و توانستیم علاوه بر اینکه برداشت بیشتر را از روی رودخانه برداریم به این مرحله رسیدیم که با وجود افزایش تولید، برداشتمان از رودخانه کاهش پیدا کرد.

نیلی در مورد انتقال پساب شهری به فولاد مبارکه گفت: ما از سال 92 که این پروژه سنگین را شروع کردیم اگر قرار بود بر اساس بودجه های جاری و دولتی این اتفاق بیفتد شاید بالای صد سال طول می کشید تا فرآیند انتقال پساب شهری انجام شود اما این کار طی چند سال انجام شد و این فرآیند می تواند تا 30 درصد نیاز فولاد مبارکه و برداشت از رودخانه را کاهش خواهد داد و پساب جایگزین این آب شود. همچنین این 9 شهر یعنی زرین شهر، چَمگُردان، سده لنجان، وَرنامخواست و زاینده رود در شهرستان لنجان و در مناطق مبارکه، دیزیچه، زیباشهر و کَروکَوَند عمدتا فاضلاب خام وارد رودخانه می کردند لذا طرح انتقال پساب در موضوع زیست محیطی و هم بهداشت محیط موثر بوده چون قسمتی از این فاضلاب خام وارد آب شرب می شد و این طرح به سطح بهداشت محیط هم کمک شایانی کرده است.

مدیر ارشد خدمات فنی و پشتیبانی فولاد مبارکه خاطر نشان کرد: کاهش مصرف آب در فرآیند تولید و بهسازی یک کار مستمر است. ما در ابتدا برای فرآیندهای پر مصرف این کار را شروع کرده ایم و باید برای کل فرآیندها حتی با مصرف پایین هم این بهسازی انجام شود و این تا زمانی که بار مجموعه تولید از روی رودخانه زاینده رود به حداقل برسد؛ ادامه خواهد داشت.

نیلی در خاتمه خاطر نشان کرد: در ابتدای بهره برداری فولاد مبارکه برای 2.4 میلیون تن فولاد، مبارکه مجاز به برداشت یک میزان مشخصی آب از رودخانه شد اما امروز تولید مبارکه سه برابر شده اما مصرف آب به یک دوم مقدار پیش بینی شده نسبت به تولید اولیه رسیده است؛ یعنی مصرف آب و برداشت از رودخانه کم شده است. این موضوع ما را به جایگاه کمترین مصرف کننده آب در زمینه فولاد جهان رسانده است و برای هر تن فولاد حدود 3 متر مکعب آب استفاده استفاده می کنیم و هیچ شرکت فولادی به این عدد نرسیده و قصد ما این است که همین عدد را هم کاهش دهیم.

شایان ذکر است شرکت فولاد مبارکه اصفهان اولین شرکت بزرگ کشور است که توانسته است گواهینامه نظام مدیریت زیست محیطی ایزو 14001 را کسب کند و در سال‌های اخیر با بهره برداری از طرح‌های بازچرخانی آب، استفاده از آب تازه زاینده رود را بسیار محدود کرده است و به میزان حدود 19 میلیون متر مکعب رسیده است و این درحالی است که میزان برداشت مجاز مبارکه 40 میلیون متر مکعب در سال است و این یعنی کاهش 50 درصدی در برداشت از رودخانه همچنین این شرکت با قرادادی با شرکت آبفا بزرگتری طرح زیست محیطی حوزه آبریز زاینده یعنی استفاده مجدد از پساب فاضلاب های شهری در چرخه تولید را به مرحله اجرا در آورده است تا بعد از اتمام پروژه در طول 30 سال، در مجموع 500 میلیون متر مکعب پساب از شهرستان ها برداشت و تصفیه شود. همچنین در طرح توسعه ای این شرکت در پروژه تبدیل برج خنک کن طرح احیا مستقیم یک به برج خنک کن هیبریدی، 1.5 میلیون متر مکعب آب در سال صرفه جویی خواهد شد.

 لذا در مجموع تامین 30 درصد از تامین آب این شرکت از طریف محل بازچرخانی پساب های صنعتی و تصفویه پساب های شهرهای اطراف، نشان از عملکرد خوب این شرکت در صرفه جویی در مصرف و تامین آب کارخانه است.

عناوین برگزیده