تاریخ: ۰۱ دی ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۴:۰۰
بازدید: ۳۰۷
کد خبر: ۱۵۰۱۵۶
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

معدن "زاج‌کندی" زنجان چشم انتظار مزایده سوم/ ظرفیت فراموش شده معادن با ارزش آلونیت

می متالز - با گذشت ۶ سال همچنان مشکلات مزایده معدن آلونیت زاج‌کندی زنجان رفع نشده است و این در حالیست که این معدن ظرفیت ویژه و بسیار بالایی دارد.
معدن "زاج‌کندی" زنجان چشم انتظار مزایده سوم/ ظرفیت فراموش شده معادن با ارزش آلونیت

به گزارش می متالز، آلونیت به عنوان منبع اصلی زاج و سولفات آلومینیوم شناخته می‌شود، آلومین از آلونیت استخراج می‌شود و منبع با ارزشی برای آلومینیوم است. یکی از محصولات فرعی آلونیت "کود" است و در ایران باستان نیز در رنگرزی و تصفیه خانه‌های آب و نفت به کار گرفته می‌شده است. با وجود اینکه آلونیت در بسیاری از کشورها وجود دارد اما منبعی که مناسب تاسیس کارخانه و بهره‌وری باشد به نسبت کم است.

بر اساس اکتشافات انجام شده کشور ایران ذخایر بسیار خوبی از معادن آلونیت دارد و در محور قزوین - رشت تا منطقه‌ای در جلفا کمربند آلونیتی شکل گرفته است. در هفت صندوق، تایکند، اربط دره و طارم محدوده‌های زیادی از ذخایر آلومینیوم وجود دارد و در نهایت این ذخایر تا کشور آذربایجان و شوری سابق امتداد پیدا می‌کنند.

تولید مواد اولیه صنعت آلومینیوم که در نتیجه استخراج و بهره‌بری از معادن آلونیت میسر می‌‌شود به دلیل اینکه تامین کننده بسیاری از صنایع بوده و در خودکفایی صنعتی، ایجاد اشتغال مولد و افزایش درآمد سرانه کشور نقش بسزایی دارد، یک کار استراتژیک بوده و اهمیت بسیار بالایی دارد در این راستا باید ذخایر غنی کشف شده در کشور مورد توجه قرار گیرند و بعد از گذشت چند دهه از شناسایی این معادن، آستین همت مسوولان برای استفاده از آن‌ها بالا رود.

بر اساس آنچه گفته شد استان زنجان یکی از معادن غنی آلونیت با ذخیره چند میلیون تنی است و در صورتی که این معادن در استان زنجان فعال شوند می‌توانند علاوه بر تبدیل کردن استان به قطب تولید مواد اولیه آلومینیوم در کشور، جایگاه اقتصادی استان زنجان را بالا برده و این استان معدنی را بیش از پیش در حوزه استخراجات مطرح کنند.

با وجود اینکه از سال 93 اخبار ضد و نقیضی در خصوص معدن آلونیت زاج کندی زنجان به گوش می‌رسد اما در حال حاضر با گذشت شش سال هیچ اقدامی در راستای استحصال از این معدن انجام نشده است، بر این اساس معدن در مرحله مزایده متوقف شده و این سرمایه با ارزش با وجود اهمیت فراوان مورد لطف مسوولان قرار گرفته است و طبق گفته مسوولان، قدرت مشکلات پیش رو در این سال‌ها به همت مسوولان چربیده است.

بر این اساس سئوالی که مطرح می‌شود این است که دلیل این تاخیر شش ساله در راه‌اندازی معدن آلونیت چند میلیون تنی زاج کندی چیست؟ برنامه مسوولان استان زنجان برای استفاده از این معدن چه بوده و تا چه زمانی این ظرفیت بلا استفاده خواهد ماند؟

ناصر فغفوری رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان اظهار کرد: مزایده معدن آلونیت زاج کندی دو مرحله برگزار شده است که در یکی از آن‌ها شرکت توس به دلیل حکم توقف موقتی که صاحب قبلی معدن از قوه قضائیه گرفته بود و وجود معارض کناره گیری کرد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر معدن برای مزایده آماده است، تصریح کرد: شرطی که برای اهدا این معدن وجود دارد، احداث واحد فرآوری در کنار معدن است. مشکل تولید آلومینا از آلونیت در ایران نبود تکنولوژی آن است.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان گفت: کارشناسان ایمیدرو بر این عقیده هستند که می‌توان از کشور روسیه تجهیزات مورد نیاز را تامین کرد اما با همه این‌ها معدن زاج کندی تنها با شرط احداث واحد فرآوری اهدا می‌شود و اگر این چنین نباشد، قطعا بدون فرآوری ماده استخراجی به دردی نمی‌خورد.

با تمام آنچه گفته شد اگرچه مسائلی که در خصوص معادن مطرح می‌شود بعضا ریشه گسترده و زیرساختی دارند اما با توجه به اینکه در مساله اطلاع رسانی مسوولان بسیار امیدوارانه وعده‌های نزدیکی می‌دهند و بعد در عمل پس از سال‌ها حتی یک درصد از کار پیش نمی‌رود، نگاه و اذهان عمومی به این سو می‌رود که شاید کم‌کاری از سمت مسوولان است. با همه این‌ها امید است هرچه زودتر همه ظرفیت‌های معدنی و اقتصادی استان زنجان به کار گرفته شوند.

عناوین برگزیده