به گزارش می متالز، بهزاد محمدی در نشستی با اشاره به برنامه ریزیهای شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای توسعه هوشمند صنعت پتروشیمی گفت: پتروشیمی به عنوان صنعت پیشران روز به روز جایگاه را در اقتصاد مستحکم میکند که این موضوع حاکی از بیاثر یا کم اثر بودن تحریمها بر شرکتهای پتروشیمی است. در 9 ماه سال جاری و در اوج تحریمها 9 طرح را به بهرهبرداری رساندیم که نشان از پویایی این صنعت است.
وی افزود: رشد تقاضا در بخش نفت خام و فرآوردههای نفتی تا افق 2050 کمتر از یک درصد است ولی در بخش پتروشیمی 4 تا 5 درصد پیش بینی میشود. در نتیجه توسعه هوشمندانه صنعت پتروشیمی باید در اولویت قرار بگیرد. نیازهای صنایع پایین دست پتروشیمی و بازارهای بین المللی ایجاب میکند بیشتر بر این صنعت متمرکز شویم.
این مقام مسوول ادامه داد: سال 98 صنعت پتروشیمی 38 میلیون تن خوراک از دو شرکت ملی نفت و گاز دریافت کرد که این میزان معادل روزانه 800 هزار بشکه نفت خام است. تا سال 1404 مصرف شرکتهای پتروشیمی به معادل 2 میلیون بشکه نفت خام میرسد و تا سال 1406 و پایان برنامه توسعه هفتم، عدد مصرف از روزانه معادل 2.2 میلیون بشکه نفت عبور میکند که این موضوع مصداق رهایی از خامفروشی است.
محمدی عنوان کرد: سال گذشته 56 مجتمع تولیدی پتروشیمی داشتیم که اکنون به 64 مجتمع افزایش یافته است و تا پایان سال به 70 مجتمع میرسد. 30 درصد از محصولات پتروشیمی در داخل مصرف و 70 درصد آنها به کشورهای مختلف صادر میشود و نیاز ارزی را در این بازه زمانی تأمین میکند. در بخش تنوع محصولات 90 نوع محصول تولید میشود که 18 نوع آنها پلیمر بوده و به 333 گرید مختلف تقسیم میشود. طبق برنامه ریزیها در سال 1404 تنوع محصولات پتروشیمی به 104 نوع محصول افزایش یافته و در سال 1406 به 124 نوع محصول میرسد.
وی تصریح کرد: سال 98 در مجموع 8 میلیون تن محصولات پتروشیمی در بازار داخلی عرضه شد که در ازای این عرضه 15 هزار بنگاه کوچک و متوسط رونق پیدا کرده و اشتغالزایی میکنند. در بخش ارزآوری در سال 98 و نه ماهه سال 99 درآمد ارزی پتروشیمیها فراتر از تعهدات بانک مرکزی بوده است. در بخش توسعه نیز تا پایان سال 1400 با اتمام طرحهای جهش دوم پتروشیمی به ظرفیت تولید 100 میلیون تن دست پیدا خواهیم کرد و اهداف برنامه ششم توسعه بطور کامل محقق خواهد شد و درآمد ارزی صنعت پتروشیمی نیز از 15 به 25 میلیارد دلار افزایش پیدا میکند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اضافه کرد: در سال جاری 17 طرح در صنعت پتروشیمی به بهرهبرداری خواهد رسید که تاکنون 9 طرح به بهرهبرداری رسیده و مابقی آنها نیز تا پایان سال یا ماههای ابتدایی سال آینده به بهرهبرداری میرسد. با بهرهبرداری از این طرحها ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی به 25 میلیون تن افزایش پیدا خواهد کرد. در جهش سوم صنعت پتروشیمی تا سال 1404 ظرفیت تولید به 133 میلیون تن افزایش پیدا خواهد کرد و درآمد ارزی این صنعت نیز به سالانه 35 میلیارد دلار میرسد و به رتبه اول تولید در خاورمیانه میرسیم.
محمدی ادامه داد: همچنین 30 طرح راهبردی در قالب گام چهارم توسعه طراحی کردیم که تحول بزرگی در تنوع محصولات تولیدی از شرکتهای پتروشیمی ایجاد خواهد کرد. این 30 طرح راهبردی در سه دسته تقسیم میشود که بخش اول آن مربوط به طرحهای خوراک ترکیبی است. با توجه به نیازی که به محصولات آروماتیکی وجود دارد این طرحها در آستانه اجرایی شدن هستند.
به گفته وی، بخش دوم طرحهای راهبردی مربوط به تولید پروپیلن است. در داخل مجموعا 950 هزار تن پروپیلن از پتروشیمیها و پالایشگاهها تولید میکنیم اما تقاضا بیش از این مقدار است. در این راستا در طرحهای تولید پروپیلن از طریق احداث واحدهای PDH و GTP و MTP ظرفیت تولید پروپیلن به 4.5 میلیون تن افزایش پیدا خواهد کرد. بهرهبرداری از طرح PDH سلمان فارسی در اولویت قرار دارد و طرح GTP بندر امیرآباد و GTPP اسلام آباد غرب نیز در دستور کار قرار گرفته است. توسعه طرح اسلام آباد غرب به دلیل دانش فنی خاصی که مورد نیاز است، توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی انجام میشود. طرح GTP بندر انزلی را برای تولید پروپیلن تعریف کردهایم.
این مقام مسوول عنوان کرد: در راستای تولید پروپیلن سه طرح MTP در عسلویه تعریف شده که در این طرحها از متانول مازاد برای تولید پروپیلن استفاده میشود. اقتصاد طرحهای MTP جذاب نیست به همین دلیل تخفیف در خوراک، معافیت مالیاتی و اعطای زمین به سرمایهگذاران توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی در دستور کار قرار گرفته است. در این سه طرح از 5 میلیون تن متانول 1.4 میلیون تن پروپیلن تولید میکنیم. اخیراً هم طرح PDH پتروشیمی پارس در عسلویه در دستورکار قرار گرفته که در مجموع با بهره برداری از این طرحها ظرفیت تولید پروپیلن به 4.5 میلیون تن در سال 1404 خواهد رسید و نیاز داخل بطور کامل تأمین خواهد شد.
محمدی افزود: بخش سوم طرحهای راهبردی مربوط به طرحهای پیشران است که با هدف ایجاد رونق در صنایع پایین دست پتروشیمی اجرایی میشود. تعداد زیادی از محصولات مورد نیاز برای صنایع پایین دستی از طریق واردات تأمین میشود و هدف از اجرای طرحهای پیشران قطع واردات این محصولات است. در این راستا 21 طرح در چهار زنجیره بنزن، متانول، پروپیلن و اتیلن تعریف شده است.
وی ادامه داد: در گام چهارم توسعه صنعت پتروشیمی مجموعا 30 طرح را به بهرهبرداری خواهیم رساند که احداث این واحدها به 16 میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد و 20 میلیون تن به ظرفیت تولید اضافه خواهد شد. تا پایان سال 1400 مجموع حجم سرمایهگذاری در صنعت پتروشیمی به 80 میلیارد دلار میرسد و تا سال 1406 این رقم 108 میلیارد دلار خواهد بود.
محمدی گفت: در بخش پژوهش و فناوری 7 دانش فنی تاکنون توسعه پیدا کرده و سه دانش فنی نیز در حال پیگیری است و در بخش کاتالیست نیز سبد محصولات کاتالیستی مجموعا 270 میلیون دلار ارزش دارد که تا به امروز 30 نوع کاتالیست را بومیسازی کردیم و 16 کاتالیست دیگر نیز در مسیر تولید داخل هستند. طبق برنامه ریزیها تا پایان سال 1404 مجموعا 70 درصد کاتالیستهای مورد نیاز صنایع پتروشیمی بومیسازی خواهد شد.