به گزارش می متالز، در پی انتقاد اخیر حسن قالیباف اصل از دخالت نهادهای بالادستی در قیمت گذاری محصولات، حسین عبده تبریزی هم با تاکید بر اینکه ورود مستقیم دولت به مداخلات قیمتی نمیتواند کاهش قیمتها و ارزانی کالا را برای مصرفکننده به ارمغان آورد گفت: وقتی عرضهکننده کالایی در بورس ناگزیر میشود با قیمتی کمتر از قیمت تمامشده یا دستوری و بدون رقابت محصول را بفروشد، بازار به دلیل کششی که دارد، شروع به ایجاد فضایی برای خرید و فروش بدون نظارت و با قیمتهای خارج از قاعده میکند. در جریان این تحول، عدهای که محصولات را در بورس عرضه کرده و با قیمت دستوری به فروش رساندهاند، دچار زیان میشوند و از محل این زیان وارده، سهامداران آنها نیز متضرر خواهند شد.
وی افزود: طی یک سال اخیر فضای حضور در بورس بالا رفته و تعداد سهامداران حقیقی و خرد نیز افزایش یافته است. پس بخشی از این زیان دیدگان هم همان سهامداران خرد و مردمی هستند که اندک سرمایه را برای کسب سودی بهتر به بورس آوردهاند. این اتفاق فقط یک جنبه ندارد و از محل قیمتهایی که در بازار سیاه شکل میگیرد نیز مردم دچار زیان میشوند. وقتی قیمتها در بورس از حالت منطقی کمتر است، محصولات در بازار آزاد با قیمتهایی بالا به فروش میرسد.
عضو سابق شورای عالی بورس ادامه داد: بنابراین هدف دولت برای حمایت از مصرفکننده هم محقق نمیشود و منافع این قیمتگذاریهای دستوری در حلقههای میانی تولید به گروهی افراد خاص که اغلب از آنان بهعنوان واسطهای ویژهخوار ذکر میشود، تعلق میگیرد. مصرفکننده ناگزیر است محصولات موردنظر را با قیمتهای بالا و بدون هیچ حمایت قیمتی خریداری کند. این در حالی است که دولت از تولیدکنندگان حمایتهایی مانند ارائه یارانههای انرژی و ... داشته با این انگیزه که این حمایتها درنهایت به مصرفکننده برسد.
عبده تبریزی تأکید کرد: در واقع نه فقط حمایتهای قیمتی به دست مصرفکننده نرسیده بلکه به دلیل مداخلههای دستوری در بازار، ساز و کار عرضه و تقاضا نیز از حالت طبیعی خارج شده و قیمتها از حالت رقابت آزاد نیز فراتر رفته است.